2020. december 4., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Online térben az idei eseménysorozat

Hamarosan ismét megszervezésre kerül a marosvásárhelyi őszi kulturális élet egyik legnagyobb szabású rendezvénye, a nemzetközi könyvvásár. Sorra kerül ugyan, de – a közismert helyzet miatt, ezúttal első alkalommal – online. Hogy a virtuális térben hogyan és mi módon kivitelezhető egy ilyen, a közönség közelségéhez igencsak kötött eseménysorozat, amely minden évben számos előadással, könyvbemutatóval, kiegészítő rendezvénnyel, új kötetekkel és igazi zsongással várta a rengeteg érdeklődőt, arról a szervezők beszéltek csütörtök délelőtt a Színház téren tartott szabadtéri sajtótájékoztatójukon.

Fotó: Nagy Tibor


A résztvevőket Káli Király István üdvözölte, ő ismertette az internetre költözött vásár részleteit. – A közönségünk megszokta, hogy ennek a vásárnak a maga bensőséges légkörével van egy olyan hangulata, amely egyedivé tette, mondhatni világszinten. Ez nem az én megállapításom, azok mondták, akik rendszeres vendégeink. Figyelembe véve, hogy melyek a lehetőségeink, már márciusban átszerveztük az előzetes elgondolásainkat, és úgy döntöttünk, hogy kimondottan az erdélyi magyar könyvekre és irodalomra fektetjük a hangsúlyt. A három különböző nap ezért három különböző tematikával rendelkezik, amelyek mindegyike Erdélyhez kötődik. A csütörtöki, első nap témája a Száz év transzilvanizmus és ami utána jön. A másodiké Utak és keresztutak – itt jelezni szeretném, hogy Erdélyben más irodalom is létezik –, a harmadik napé pedig Alkotókedv és műteremtés Erdélyben, ezen belül pedig hangsúlyozottan a pályakezdők és a befutottak kapcsolata. A nem szokványos körülmények ellenére igyekeztünk a lehető leggazdagabb programot összeállítani. A vásár az online térben zajlik majd, a vasarhely.ro/konyvvasar oldalon. Itt tüntetjük fel azokat az erdélyi magyar kiadványokat, amelyek az elmúlt vásár óta megjelentek. A kiadványokra kíváncsi olvasók, vásárlók itt férhetnek hozzá a kötetekhez. Reméljük, hogy a kiadóknál rendelhető könyvek egy részére vásári jellegű kedvezményt tudunk biztosítani. A programok a maguk teljességében online lesznek elérhetők, hiszen direkt közvetítést biztosítunk a vásár három napja, azaz november 12-e és 14-e között, délután 2-től este 8-8.30-ig, a programok függvényében. Minden napnak megvan a maga jól meghatározott szerkezete, mindhárom napon lesz majd egy-egy fórumbeszélgetés: az első napon a Száz év transzilvanizmus és ami utána jön tematikával, amelyet Markó Béla moderál, és amelyen meghívottként részt vesz Balázs Imre József, Borcsa Imola, Fekete Vince és Vida Gábor, a második napi fórumbeszélgetés témája az Utak és keresztutak – a fordítás lehetőségei, Demény Péter moderálásával, meghívottjai Dósa Andrei, Mihók Tamás, Kocsis Francisco és Szonda Szabolcs, a harmadik napon pedig a téma Az irodalmi barátságok hatása az alkotókedvre. Ezt a beszélgetést szintén Demény Péter moderálja, meghívottként részt vesz Egyed Emese, Gálfalvi György, Karácsonyi Zsolt és Lövétei Lázár László. Lesznek versösszeállítások, ugyanezen témákban. Az első nap a száz év erdélyi magyar költészetéé, itt Gáspárik Attila válogatott egy csokrot, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészei adják majd elő, a második napon pedig Markó Béla és jómagam válogatásában erdélyi román és szász költők versei hangzanak el magyarul, szintén a színház művészeinek előadásában. A harmadik nap érdekessége a pályakezdők és befutottak kapcsolata, itt Kovács András Ferencet Sánta Miriám, Vida Gábort Serestély Zalán, Egyed Emesét pedig André Ferenc faggatja majd.
A viszonyok miatt sokkal nehezebben fértünk hozzá az anyagi forrásokhoz, elmaradtak az eddigi, szokásos együttműködések, szerződések. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalnál pályáztunk, és nyertünk, valamint támogatott bennünket a Communitas Alapítvány és az RMDSZ ügyvezető elnöksége.
A szervezés részleteiről Szepessy Előd beszélt. – Rengeteg dilemmánk volt az okból, hogy az idén a könyvvásárt hogyan, milyen körülmények között szervezzük meg. Nagyon nehezen tudtunk lemondani arról a változatról, hogy az eddigiekhez hasonlatosan a vendégeinket itt várjuk, a színház előcsarnokában és termeiben. Holott idén is mindenben partnerünk volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, ők is mindent megtettek annak érdekében, hogy meg tudjuk szervezni a könyvvásárt. A legfontosabb érv amellett, hogy az idén bármilyen körülmények között is legyen vásár, az az volt, hogy úgy gondoljuk, ezzel a rendezvénnyel fel tudjuk hívni az olvasók és a média figyelmét az erdélyi magyar könyvkiadásra, az erdélyi magyar szerzőkre. Nagyon sokszor szó esik arról, hogy más ágazatokat mennyire rosszul érintett a koronavírus okozta helyzet, de ez pont annyira érvényes a könyvkiadásra, az erdélyi magyar szerzőkre is. Az idén még nehezebb volt könyveket kiadni, azokat eljuttatni az olvasókhoz, és jóval kevesebb könyvbemutató, író-olvasó találkozó került megszervezésre. Úgy gondoltuk, hogy a könyvvásár a maga eszközeivel felhívhatja a figyelmet erre a helyzetre. A vásárnak az idén több fontosabb pillére lesz: az erdélyi magyar szerzőkről és könyvkiadásról szóló események, beszélgetések szervezése és azok online közvetítése a könyvvásár Facebook-oldalán, majd YouTube-csatornáján, a könyvek népszerűsítése és a hozzájárulásunk ahhoz, hogy ilyen körülmények között is minél több kötetet tudjanak megvásárolni az érdeklődők. A vasarhely.ro oldalon a kiadóknak lehetőséget biztosítottunk arra, hogy köteteiket népszerűsítsék, az oldalt pedig közvetlenül összekapcsoljuk azzal az online felülettel, amelyen ezek a könyvek megvásárolhatók lesznek. Azt szeretnénk, hogy ameddig tart a könyvvásár, akár szolidaritásból, akár érdeklődésből, de minél többen vásároljanak könyvet. A harmadik pillér szintén a népszerűsítéshez kapcsolódik, erdélyi írókat, költőket, neves személyiségeket kértünk meg arra, hogy kisfilmekben népszerűsítsék az idei erdélyi kiadványokat, szerzőket és kiadókat, erre kampányt fogunk szervezni a következő hetekben. A negyedik fontos pont a gyerekprogramok megszervezése volt. Eddig is kiemelten foglalkoztunk a gyerekekkel, a fiatalokkal, erről az idén sem mondtunk le.
Az említett, várható gyerekprogramokról Makkai Kinga számolt be. – A gyerekekről az idén sem feledkeztünk meg. A mostanra igen ismertté vált Olvasd el, és játssz velünk! című vetélkedőnk első része eddig is online történt, ezért egyértelmű volt, hogy az idén is sor kerül rá. A versenyt szeptember elején hirdettük meg, és a több mint kétszáz bejelentkező csapattag most már kézhez kapta azt a feladatlapot, aminek alapján a korábbi években kiválasztottuk azokat a csapatokat, amelyek bejutottak a döntőbe a kétfordulós olvasóvetélkedőn. Az idei körülmények a műhelymunkákat és a döntőt nem teszik lehetővé, ezért változtattunk az eddigieken. Az idén az elküldött feladatlapok utolsó feladata nehezebb volt a korábbi évekhez képest, nagyobb kreativitást, egyéni hozzájárulást igényelt, és lehetőséget biztosít arra, hogy ne csak a gép előtt üljenek. Az idén tehát elmarad a döntő, viszont a beküldött, elődöntős pályamunkák alapján kiválasztjuk a nyerteseket, a jutalmakat pedig postai úton fogjuk eljuttatni hozzájuk. Minden nap szeretnénk kedveskedni a gyerekeknek egy-egy nekik szóló programmal. A személyes író-olvasó találkozók elmaradnak, de a videókonferenciás beszélgetéseket nem hagyjuk el, így mindegyik nap egy-egy kortárs magyar szerzővel fogunk beszélgetni, és ezt a beszélgetést követhetik a gyerekek a könyvvásár honlapján, illetve Facebook-oldalán. Első nap Berg Judittal, második nap Maksai Kingával, szombaton Wéber Anikóval, vasárnap Kertész Erzsivel fogunk beszélgetni.