2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Negyed évszázados a Vályi Gyula matematikai emlékverseny

és az emlékversennyel egybekötött csapatverseny, melynek idén is a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum adott otthont május 10-én és 11-én. A jubileumi emlékversenyre marosvásárhelyi és a könyékbeli falvak Vályi-körös tanulói, illetve csíkszeredai, csíkszentkirályi, kovásznai, gyergyóalfalvi és szovátai IV-VIII. osztályos tanulók neveztek be. Összesen 79-en mérték össze matematikai tudásukat. 


Megéri matematikát tanulni!

Az ünnepélyes megnyitón Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója elmondta, büszke arra, hogy egy nagy matematikus nevét viselő iskola adhat helyet az emlékversenynek. Örvendetesnek nevezte azt a tényt, hogy a városban működik a Vályi Gyula matematikakör, amely a tehetségfejlesztésre fókuszál, és segíti a matematikus gyermekeket. Az elért eredmények annak a lelkes csapatnak köszönhetők, amely hétről hétre vállalja a gyermekek felkészítését. 

– Megéri dolgozni, megéri matematikát tanulni! – fogalmazott az igazgató. 

Dr. Weszely Tibor, a Sapientia EMTE nyugalmazott matematikatanára őszintén bevallotta, hogy 37 évvel ezelőtt, amikor a Vályi Gyuláról szóló kötetet megírta, nem is gondolta, hogy Marosvásárhely legnagyobb matematikusának ekkora kultusza lesz. Kali István, egykori Vályi-körös, diákkori emlékszilánkjait villantotta fel, és kitért arra, hogyan járult ez hozzá közéleti személyiséggé válásában. 

– Higgyétek, hogy meg tudjátok váltani a világot! – mondta jó tanácsként a diákoknak. 

Sebestyén Júlia, a Vályi Gyula Matematikai Társaság alapító tagja és tiszteletbeli elnöke az első húsz év eseményeire reflektált, s arra kérte a hallgatóságot, hogy egypercnyi csenddel adózzanak mindazok emlékének, akik hozzájárultak a társaság létrejöttéhez és folyamatos működéséhez. 

Dr. Domokos József, a Vályi Gyula Matematikai Társaság jelenlegi elnöke a társaság utóbbi öt évében bekövetkezett változásokat, újdonságokat mutatta be.

A rendezvénysorozat megnyitóján a Művészeti Líceum tanulói teremtettek ünnepi hangulatot. Robert Schumann Wiegenlied darabját Trifan Teodora és Baciu Elisei énekelte Fodor Levente zongorakíséretével, majd Mendelssohn-Bartholdy Volkslied zenedarabját Dumitru Denisa és Mărginean David énekelték Fabian Anita zongorakíséretével. Bencze Mihály Vályi Gyula emlékére című verse Ilyés Dániel, a Dacia Általános Iskola tanulójának tolmácsolásában hangzott el. 


 Díjazták a legjobb matematikus diákokat

A szombati díjátadó ünnepélyen részt vett dr. Dávid László egyetemi tanár, a Sapientia EMTE rektora. Vályi Gyula munkásságát és emberi méltóságát dr. Kása Zoltán, a Sapientia EMTE professzora, az egyetemi szenátus volt elnöke méltatta. 

A negyedikesek versenyét Pávai-Marossy Kinga, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja nyerte, tanítója Szitai Tünde-Klára, második lett Márton Zsófia, szintén a Szitai Tünde-Klára diákja, harmadik helyezett Siklódi Csongor Áron, a Liviu Rebreanu Általános Iskola tanulója, tanítója Papp Ildikó.

Az ötödikesek közül Bartha Előd, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákja érte el a legjobb pontszámot, tanára Nagy Éva, második Domokos Anna-Mária, a mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskola diákja, Balogh Enikő tanítványa, harmadik Brassai Csanád, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja, Szilágyi Emőke diákja. 

A hatodikosok mezőnyében Barta Zágoni Csongor, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja lett a nyertes, tanára Szilágyi Emőke; Vitos Viktória, a csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskola diákja, Ambrus Erna tanítványa lett a második, míg Kerekes Máthé Éva, az Európa Általános Iskola tanulója, Secăreanu Éva diákja harmadik helyezést ért el. 

A hetedikesek között Simon László, az Európa Általános Iskola tanulója, Secăreanu Éva tanítványa került az élre, Ludescher László, a Művészeti Líceum diákja, Bálint Attila Sándor tanítványa a második legjobb lett, harmadik Bodó Bence az Európa Általános Iskolából, felkészítő tanára Secăreanu Éva. 

A nyolcadikosok között, amint várható volt, a bolyais Barta Zágoni Bernadette, Mátéfi István tanítványa érte el a legjobb eredményt. A második helyezett Nagy Zsuzsa, a Dr. Bernády György Általános Iskola diákja, Bartos Honorea tanítványa; Vajda Péter, az Európa Általános Iskola tanulója, Secăreanu Éva tanítványa harmadik lett. 

A díjazott tanulókat dicsérő oklevéllel és a Sapientia EMTE  támogatásával emléktárgyakkal jutalmazták.

A csapatversenyt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola csapata nyerte, második lett a gyergyóalfalui Sövér Elek Szakközépiskola csapata, a harmadik a Dr. Bernády György Általános Iskola Bézsé csapata, dicséretben szintén a Bernády iskola Bernádyák csapata részesült. 

Fotó: Nagy Tibor