2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 „Audiovizuális visszapillantás” az 1989-es forradalom zűrzavaros napjaira a marosvásárhelyi Édentől Keletre filmklub, az Erdélyi Audiovizuális Archívum és az András Lóránt Társulat közös szervezésében.

Az 1989-es decemberi rendszerváltás sok tekintetben vizuális esemény is volt. A rendszerváltás jelentős mértékben összekapcsolódott a román közszolgálati televízióval, amelyik Nicolae Ceauşescu utolsó beszédét és szökését is közvetítette, illetve amelyiket a rendszerváltók egy csoportja hatalomátvétel gyanánt elfoglalt. Vilém Flusser filozófus szerint a román forradalmat valójában a tévé tömegmédiuma hozta létre. 

Az utcára kivonuló és a rendszer ellen tüntető emberek között is jócskán akadt olyan, aki kockázatot vállalva, fotón vagy filmen próbálta megörökíteni az eseményeket. Marosvásárhelyen december 21-én Miholcsa Gyula volt a kevés fotós egyike. December 22-én, amikor a rendszer megbukott, már többen fotóztak, Keresztes Pál és Miholcsa Gyula celluloidszalagra filmezett (mindketten Schnedarek Ervin műkedvelő filmklubjában tanulták a filmezést), illetve Farkas István videózott. Miholcsa Gyula élő beszámolójából azt is megtudhatjuk, hogy milyen érzés volt 1989 decemberében fényképezőgéppel, filmezőgéppel szemtanúként mutatkozni az utcán. A vetítést és beszélgetést követően bemutatják Harun Farocki és Andrei Ujică Egy forradalom videogrammái (Videogramele unei revoluţi/ Videogramme einer Revolution, 1992) című 106 perces dokumentumfilmjét, amely egyedi megközelítésben, a tévéfelvételek boncolgatásával és bukaresti amatőr felvételek tömkelegéből próbálja rekonstruálni, hogy mi történt decemberben 30 évvel ezelőtt. Az est moderátora Németh Szabolcs Előd filmkritikus. A rendezvényre december 10-én 18 órakor kerül sor a régi zsinagóga épületében, az András Lóránt Társulat székhelyén (Brăila u. 10.). A belépés ingyenes.  Szervezők: Édentől Keletre Filmklub, Erdélyi Audiovizuális Archívum, András Lóránt Társulat

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Studium Prospero Alapítvány. Partnerek: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács.