2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kedden ülésezett a megyei tanács

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések miatt a Maros Megyei Tanács március 31-i soros ülése online zajlott. A tanácsülés nyilvánossága biztosított volt, az érdeklődők a megyei önkormányzat Facebook-oldalán élőben követhették a tanácsülést.

Az egészségmegőrzésre helyezik a hangsúlyt 

Márciusi soros ülésén újabb összegeket hagyott jóvá a Maros Megyei Tanács a koronavírus-járvány elleni intézkedésekre. A tanácsülésen elfogadott költségvetés-módosítás keretében a Maros Megyei Klinikai Kórház egymillió lejt, a dicsőszentmártoni Gheorghe Marinescu Kórház 300 ezer lejt kap fertőtlenítőszerek és védőfelszerelés vásárlására, hogy kiegészíthessék készleteiket. Emellett a Maros Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóságnak 500 ezer lejt utalnak át higiéniai és egészségügyi termékek, gyógyszerek vásárlására.

A megyei önkormányzat a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséget is támogatja a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben. A felügyelőségnek két professzionális fertőtlenítőberendezést, illetve fertőtlenítőszereket vásárol, összesen 48 ezer lej értékben.

– A megyei tanács a két héttel ezelőtti ülésén 2,7 millió lejt utalt át a Maros Megyei Klinikai Kórháznak, hogy a kórház olyan orvosi berendezéseket, gépeket vásároljon, amelyekre a koronavírusos betegek kezeléséhez szükség van. A költségvetés-kiegészítés alkalmával összesen 1,9 millió lejt hagytunk jóvá a megyei tanácshoz tartozó két kórház, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság és a Katasztrófavédelmi Felügyelőség számára, hogy fertőtlenítőszereket, fertőtlenítőberendezéseket és védőfelszereléseket szerezzenek be. A megyei kórháznak és a dicsőszentmártoni kórháznak is van készleten védőfelszerelése, de az elkövetkezendőkben több ilyenre lesz szükség, így a készleteket pótolni kell. A továbbiakban is minden szükséges anyagi támogatást megadunk kórházainknak, hogy az egészségügyi személyzetnek megfelelő védettsége legyen. Az egészség megőrzése jelenti most számunkra a fő prioritást – hangsúlyozta Péter Ferenc tanácselnök.  

Átcsoportosítják a forrásokat – törlik a pályázati kiírásokat

A koronavírus-járvány miatt a megyei tanácsnak át kell csoportosítania az erőforrásait, ezért  megvonja a támogatást azoktól a kulturális és sportrendezvényektől, amelyek szervezésére a megyei testület együttműködési szerződések révén korábban finanszírozást nyújtott. Arról is döntött az önkormányzat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel idén törölni fogja azokat a pályázati kiírásokat, amelyeket a civil szervezetek és egyházak számára hirdetett meg kulturális, sport-, ifjúsági és egyházi projektek támogatására. A szociális tevékenységekre vonatkozó pályázati kiírás megmarad. A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek 800 ezer lej vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A pályázati alapból felszabaduló összegeket a járvány kapcsán felmerülő intézkedésekre, beruházásokra fordítja a megyei tanács.

Indul a Solidaris program, a megyei tanács 330 ezer lejjel száll be

A megyei önkormányzat a Vöröskereszt Maros megyei kirendeltségével és a Solidaris Egyesülettel elindította a Solidaris  programot, amellyel a veszélyeztetett kategóriába tartozó személyeket (idősek, fogyatékkal élők, elkülönítésben lévők) segítik.

A Vöröskereszt Maros megyei kirendeltsége és a Solidaris Egyesület mellett több Maros megyei civil szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez: a Hifa Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat. A programban részt vevő egyesületek  biztosítják a szükséges élelmiszerek és gyógyszerek beszerzését. A Maros megyei önkormányzat ehhez nyújt finanszírozást a civil szervezeteknek, a csomagokat a Vöröskereszt Maros megyei kirendeltségén keresztül juttatják el a rászorulóknak. A megyei tanács megközelítőleg 330 ezer lejjel támogatja ezt a programot.