2019. szeptember 24., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kétszázkét gimnazista mérte össze tudását a hétvégén a Romániai Általános Iskolák II. Országos Magyar Nyelvű Matematikaversenyén.

Fotó: Nagy Tibor


 

Kétszázkét gimnazista mérte össze tudását a hétvégén a Romániai Általános Iskolák II. Országos Magyar Nyelvű Matematikaversenyén. A budapesti Balassi Intézet, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Maros Megyei Tanfelügyelőség, illetve a Tanügyminisztérium által támogatott rangos eseménynek a Bolyai Farkas Elméleti Líceum adott otthont. A verseny, melyen 17 megye képviseltetett, szombat délelőtt zajlott, ezt követően előadáson, városnézésen, illetve más szabadidős tevékenységeken vehettek részt a diákok. A díjkiosztót vasárnap délelőtt tartották a Bolyai líceum dísztermében.

Az ünnepség előtti percekben a hiánypótlónak számító tudáspróba jelentőségéről, céljáról kérdeztük az illetékeseket.

– 1990-ben megszületett a kilencedikes és tizedikes diákok országos és nemzetközi versenye. Évek múlva döbbentünk rá, hogy mekkora horderejük van ezeknek a megmérettetéseknek. Rájöttünk, hogy míg a harmadik-negyedik osztályosoknak, illetve a középiskolásoknak megvannak a maguk versenyeik, az 5–8.-os korosztály valahogy kimaradt, és hogy ezeket a diákokat is ebben a rendszerben kell strukturálni – mondta dr. Bencze Mihály, a verseny értelmi szerzője, a versenybizottság alelnöke, aki a résztvevők teljesítménye kapcsán hangsúlyozta, hogy a gyerekek mindig csodálatosak, tele vannak kreativitással, és ha egy gyereknek értelmesen fogalmaznak meg egy rendszert, akkor a válasza nemcsak a feladat megoldásáról szól, hanem a gondolatok szépségét is kifejezésre juttatja.

Szabó Csilla, a versenybizottság ügyvezető elnöke elmondta, hogy nagy igény van az ilyen típusú, gimnazistáknak szervezett versenyekre. A magyar nyelven tanuló 5–8. osztályosok első országos matematikaversenyére tavaly Nagyváradon került sor, nagyon pozitív volt a visszajelzés. Az idei verseny óriási vívmánya a nemzetközi szakasz, amelyet május első hétvégéjén Dunaszerdahelyen tartanak.

A díjkiosztó ünnepség Peti András alpolgármester köszöntőjével indult.

– A matematika az élet minden területén fellelhető, és örülök annak, hogy a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal hozzá tudott járulni egy ilyen rangos rendezvény megszervezéséhez – mondta az alpolgármester. Ezt követően a bolyais diákok Kájoni János furulyakörének játéka érzékeltette a testvéri kapcsolatot a számok és a művészetek világa között, majd az országos verseny megszervezését felvállaló Bolyai líceum vezetősége, matematika szakos tanárai, a megyei tanfelügyelőség képviselője és a versenybizottság tagjai vehettek át oklevelet.

Szabó Zoltán szaktanfelügyelő a kertjében lévő paradicsommagvakhoz hasonlította a diákokat:

– Úgy nézek rátok, mint azokra a magokra a kertemben, és tudom, hogy jövőre, vagy két-három év múlva olyan termést hoztok, ami már most ott van bennetek – üzente a szaktanfelügyelő.

A versenyzők jutalmazása a Bolyai líceum különdíjainak átadásával kezdődött, majd az Erdélyi Magyar Matematikaverseny (EMMV) kitüntetettjeit szólították színpadra. Ebben az elismerésben összesen 50 diák részesült, de hely hiányában ezúttal minden osztályból csak a legjobb eredményt elért diákokat soroljuk fel. Az EMMV és a Tanügyminisztérium első díját Muszka Csaba, a nagykárolyi Josephus Calasantius Római Katolikus Teológiai Iskolacsoport ötödikes diákja, Roth Apor, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium hatodik osztályos tanulója, Fazakas Borbála, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum hetedikese és Baranyai István Dávid, a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola nyolcadikos diákja kapta. A nemzetközi szakaszon azonban – mint azt dr. Bencze Mihály a díjazás után közzétette – mind az ötven, EMMV-díjjal jutalmazott diák részt vehet.