2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy igazán kellemes, mindvégig jó hangulatban zajló, telt házas estével ért véget múlt hét csütörtökén az idei Egyetemista Dzsesszmuzsikusok Fesztiválja. 

Egy igazán kellemes, mindvégig jó hangulatban zajló, telt házas estével ért véget múlt hét csütörtökén az idei Egyetemista Dzsesszmuzsikusok Fesztiválja. A vásárhelyi Jazz&Blues Club, az Egytemista Kultúrház és a Partitúra Kulturális Egyesület által immár hetedik alkalommal megrendezett szemle az eltelt esztendők alatt egyrészt Marosvásárhely jelentős hagyományává vált, másrészt a kezdetektől felszállóágon van: egyre nevesebb, népszerűbb mind a bel-, mind a külföldiek körében, jelzi ezt a résztvevők és jelentkezők lélekszámának évenkénti növekedése, a nívós dzsesszkoncertek sorozata is. Utóbbiak alatt a vásárhelyi lokál az igazi, húszas-harmincas évekbeli legendás éjszakai dzsesszklubok hangulatát tükrözi.
A május 3-án elkezdődött és 7-én véget ért zenei szemle számos neves fellépővel és meglepetésszámba menő ifjú versenyzővel várta a közönséget, az ünnepi díjkiosztóra múlt hét csütörtök estéjén a szemlének otthont adó, Sörház utcai Jazz&Blues Club nagytermében, telt házas, lelkes közönség jelenlétében került sor.
A résztvevőket a szemle ceremóniamestere, a zsűri tagja, a méltán elismert bluesmuzsikus, producer és műsorvezető, Mike Godoroja köszöntötte, aki bevezetőként elmondta: az, ami a marosvásárhelyi dzsesszklubban zajlik, a kulturális jellegű értékmentés bizonyítéka. – A dzsesszklub és tulajdonosai bebizonyították, hogy túl tudunk lépni a gondokon, képesek vagyunk a fejlődésre. Az elmúlt öt nap alatt több neves meghívott vendégelőadónak és tizenhét versenyző fellépőnek tapsolhatott a közönség – a fesztivál belépett a nemzetközi körforgásba. Amerikától Törökországig kaptunk leveleket, sokan írtak nekünk érdeklődő sorokat a szemléről, amelyet a dzsesszklub hozzáállása és segítsége nélkül nem lehetett volna megszervezni. A versenyző diákok felkészültsége lenyűgöző volt. És ami még fontosabb: nemcsak ismert előadók dalait adták elő, hanem saját nézőponttal, értelmezéssel érkeztek, ami azt bizonyítja: a dzsessz jövője jó kezekben van! A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, aminek a grémiumból mindannyian – Alex Man, Johnny Bota, Florian Lungu, Ila Gábor, Sárik Péter, László Attila, Virgil Mihaiu és jómagam – nagyon örvendtünk. Sajnálom, hogy véget ért az idei fesztivál, nagyszerű napokat tölthettünk Marosvásárhelyen. De örömmel jelenthetem be, hogy a szervezők már készítik a következőt. Arra kérem Önöket, hogy hirdessék, hívják az ismerőseiket, mert a dzsesszmuzsika és ez a klub az igazi kultúra védőbástyája! – mondta Mike Godoroja azon szemle záróestjén, amely több zsűritag szerint is a legjobban szervezett hazai dzsesszfesztivállá lépett elő.
Az est további részében átadták a díjakat, a díjazottak zöme pedig egy-egy dalt játszott a szemle zárózenekara, a bukaresti Ana-Cristina Leonte Quintet koncertje, majd az azt követő Jam Session (közös, kötetlen, improvizatív jellegű muzsikálás) előtt. A hetedik Egyetemista Dzsesszmuzsikusok Fesztiváljának nyertesei pedig a következők: legjobb együttes (a szemle nagydíja): Made in 234 (Litvánia). Legjobb énekes: Koszorús Krisztina 
„Koszika” (Marosvásárhely). Legjobb muzsikus: Várallyay Petra (Magyarország). Legjobb szólómuzsikus (megosztott díj): Alexandru Pădureanu dzsesszzongorista (Bukarest) és Robert Cozma dzsessztrombonos (Jászvásár). Legígéretesebb együttes (megosztott különdíj): D.A.S. Trio és Chris Devil Trio (mindketten Magyarországról).
A mi részünkről csak annyit tennénk hozzá, hogy a mai világban, a hülye „zenék” és az általános nívótlanság mocsarában, amikor a zenei igényességet igénylő stílek közül már a rockzenét is egyre kevesebben művelik, üdítő jelenség volt látni a nagyon fiatal, olykor tizenéves zenészeket, akik igencsak nívós produkciókkal kápráztatták el a közönséget. És dzsesszmuzsikát játsztak: amely nem divatos, amelyet nem lehet felületesen kezelni, amely komoly zenei tudást, tehetséget és sok-sok munkát igényel. Tényleg jó kezekben van a dzsessz jövője. Emeljük kalapunk!