kedd, június 19, 2018

Véget ért az országos kettesfogat-hajtó verseny

Álomból lett valóság
Fotó: Kovács B. János

Színvonalas három napot zártak az oltszemi maratonhajtó pályán megszervezett országos kettesfogat-hajtó versenyen. A megmérettetésre 12 kettes fogat és egy négyes fogat nevezett be. A díjhajtás, maraton- és akadályhajtás összesített eredményeit tekintve a legjobbnak az akadályhajtásban már világbajnoki címet is magáénak tudó Bartha Eduárd bizonyult, adta hírül tájékoztatójában a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája. 

Vasárnap a fogatok díszkörrel köszöntek el a lovat szerető közönségtől. Az ezt megelőző ünnepélyes díjátadáson Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor elmondta: „évekkel ezelőtt azt a merész álmot láttuk, hogy Háromszék lesz nemcsak Székelyföld, hanem Erdély lovas rendezvényeinek központja. Egyik részről elindult a Kárpát-medencében méltán híres parádés rendezvények – Huszártoborzó, Székely Vágta, Huszárakadémia – sorozata, másik részről pedig a szakmailag kifogástalan, fogathajtásra és más lovas sportok versenyére is alkalmas pálya építése. Ez a terv nemcsak elképzelés maradt, hanem mára realitás, hiszen már második éve itt szervezzük a Romániai Lovas Szövetséggel és a bodoki önkormányzattal a legrangosabb országos fogathajtó versenyeket, az idén pedig az első nemzetközit is”. Hozzátette: mindez elsősorban a helyi önkormányzatot dicséri és azokat a jóindulatú embereket, akik az ügy mellé álltak, vállalkozókat és helyi önkénteseket is beleértve.

Az elnök hangsúlyozta: „egy-két évbe még beletelik, amíg hírünk megy a nagyvilágba, hiszen ez a pálya ló és ember elé való. Jólesik hallani az idelátogató külföldi vendégektől, hogy ez a pálya európai viszonylatban is megállja a helyét”. 

Bodok község polgármestere, Fodor István is elégedetten nyugtázta az esemény sikerét. Elmondta, jelentős a falunak ez a rendezvény, amely által megszólítják és idecsábítják azokat az embereket is, akik még nem jártak a községben, az ország különböző részeiről és határon túlról egyaránt. Az önkormányzat nemcsak a rengeteg munkával vette ki a részét a versenyből, hanem egy saját fogatot is indított az akadályhajtásban, versenyen kívül, jövőre pedig hivatalos fogatként neveznek be.

A nemzetközi bírók akkor tekintenek igazán sikeres versenyként egy eseményre, ha sem lóval, sem emberrel nem történt baleset. Az oltszemi megmérettetés ilyen szempontból is sikeres. Kelemen Melinda háromcsillagos nemzetközi bíró, a zsűri elnöke elmondta, négy kategóriában értékelték a fogatokat: a bemutatás versenyszámban, amely nagyon sok országban nem kötelező, és nem számít bele az összesített eredménybe, azonban a hétvégi versenyen külön díjazták. Itt a fogatok pontosságát, küllemét, tisztaságát, a hámok állapotát, a hajtók öltözékét értékelték. Ezenkívül a díjhajtásban, a maratonhajtásban és az akadályhajtásban versenyeztek a fogatok, külön-külön is, illetve összesítésben is eredményt hirdettek.

 

Eredményjelző

* díjhajtás: 1. Pop Paul, 2. Bartha Eduárd (kettes fogat), 3. Rákóczi Gergely;

* maratonhajtás: 1. Rákóczi Gergely, 2. Bartha Eduárd (egyes fogat), 3. Babó Kálmán;

akadályhajtás: 1. Bartha Eduárd (kettes fogat), 2. Bajkó Tibor, 3. Babó Kálmán;

összesített rangsor: 1. Bartha Eduárd (kettes fogat), 2. Rákóczi Gergely, 3. Bajkó Tibor, 4. Varga Roland, 5. Pop Paul, 6. Bartha Eduárd (egyes fogat). 

 

Rákóczi: „Világviszonylatban is kimagasló pálya”

A második helyen végzett 33 éves Rákóczi Gergely az Alsószombatfalvi Állami Ménes és a Romsilva Sportegyesület színeiben versenyzett. Elégedett az eredménnyel, az akadályhajtással nem, azt még gyakorolni kell, hiszen ott úszott el a verseny. A húsz éve versenyző hajtó már hat országos bajnoki címet tud magáénak, és számos világbajnokságon is részt vett. Szerinte az oltszemi pálya világviszonylatban is kimagasló, nagyon jó minőségű a talaj, megművelt, egyenletes területű, ami nagyon fontos a lovak számára, a sérülések elkerülése végett. „Azonkívül, hogy az akadályok szépen meg vannak építve, az oltszemi pálya annyival több a más nemzetközi versenyhelyszíneknél, hogy nagyon szép környezetben fekszik. Számunkra mindig is örömet jelent, és szívesen jövünk ide, ebbe a patriarchális környezetbe” – fogalmazott Rákóczi Gergely.