hétfő, június 25, 2018

Síremléket állítottak Kusztos Endrének

Néhány napja helyére került az az emlékkő, amelyet Szováta önkormányzata állított a 2015-ben elhunyt Kusztos Endre festő- és grafikusművész emlékére. 

A síremléket Bocskai Vince szovátai szobrászművész tervezte és modellezte meg, Csíkszeredában vitelezték ki, anyagi fedezetét pedig a városi önkormányzat biztosította – mondta el Fülöp László Zsolt polgármester, hozzátéve, természetes volt, hogy Kusztos Endrének a város állít sírmeléket. Ez azért is érthető, mert a makfalvi születésű, egyedül élő, 89 évesen tragikusan elhunyt festő- és grafikusművész, a város díszpolgára nemcsak házát, hanem teljes életművét Szovátának adományozta.

Szováta város 2014-ben Kusztos Endre-emlékházat is építtetett, ahol állandó és időszakos tárlatokat rendeznének, azonban az önerőből finanszírozott munkálatok még nem fejeződtek be. Az önkormányzat a város művészeivel megegyezve alakítja ki az épület alsó terét, a polgármester pedig bizakodik, hogy még az idén sikerül az első kiállítást megnyitni az ingatlanban Kusztos hagyatékából. Az épület felső szintjének kihasználására is születtek tervek, ezek azonban csak a jövőben valósulhatnak meg.

Az idén elhunyt szovátai kortárs művésznek, Siklódi Zsoltnak szintén emlékművet állítanak majd.