szerda, május 23, 2018

Bombahír és valóság

Bombahír, amire mindenki felkapta a fejét, a szerda délutáni botrányos vita az Európai Parlamentben a romániai igazságügyi törvények kapcsán. Bizonyára boldog volt Macovei, hogy sikerült saját európai színtérre vinnie a több mint egy éve folyó hazai iszapbirkózást.

A botrányos EP-vita során kiderült, hogy az Európai Bizottság „osztja a tüntetőknek a román igazságügy helyzetével kapcsolatos aggodalmát”. Az Európai Unió jogérvényesítésért felelős biztosa, Vera Jourova az igazságügyi törvények módosításainak felülvizsgálatára szólította fel a romániai hatóságokat. Kiemelte Johannis „kulcsszerepét ebben a folyamatban”. Szerinte az elnök „nagyon komolyan kezeli a témát”. Olyannyira, hogy szó nélkül elment sízni vagy napfürdőzni, senki sem tudja pontosan.

A dolog visszássága, hogy a vitatott törvényeket megalkotó és előterjesztő igazságügy-miniszter szót sem kapott, még azt sem engedték meg neki, hogy a kérdésekre válaszoljon a Jourova szerint „objektív” vita során. A tárcavezető jogos elégedetlenségének adott hangot, hogy olyanok mondtak ki szentenciákat, akik nem is olvasták a törvényt. Ez pont ennyire igaz a hazai tüntetőkre is. Azok nagy része sem igazán tudta, miért tüntet, csak ment, mert hívták a Facebookon. Az igazságügyi tárca vezetője szerint a cél nem az igazság kiderítése volt. Ezen a híren sok ismert „politikai elemző” elcsámcsogott, pártállása és szimpátiája szerint. Érdemi vita kevés volt, de a vitázók annál jobban kieresztették a hangjukat.

A másik „bomba”, amelyről megint hosszan el lehetett paranoiázni, az volt, hogy Putyin és Orbán Viktor összefogott Románia ellen, sőt a paksi atomerőmű egyenesen arra való, hogy tönkretegye Romániát, Magyarországból pedig Oroszország segítségével nukleáris hatalmat csináljon. Az új orosz, Nyugat-Európába vezető gázvezetéket is úgy irányítják, hogy Romániát messze elkerülje. Ez „Orbán energetikai offenzívája”, és a célja az, hogy Magyarországot „regionális energetikai csomóponttá tegye”, Romániát meg „kizárja” a regionális energetikai infrastruktúra útvonalából, és így Magyarország „ellenőrizhesse a román energiát a nemzetközi piacokon”. Ezen is elmazsoláztak egyesek. Akárcsak a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében hozott szavazáson, amelyről csak annyit, hogy a szolgálatos szélsőségesek ezúttal is szokásos „formájukat” hozták.

Miközben a politikusok marakodtak, az „elemzők” elemeztek, a szegények, betegek szenvedtek, a bűnözők meg bűnöztek. Ez azonban nem számít bombahírnek. A sajtó csupán egy rövid hír erejéig foglalkozott azzal, hogy felhívja a figyelmet: 24 óra alatt 727 bűncselekményt és több mint 10.000 kihágást követtek el Romániában. A rendőrség 250.000 alkalommal lépett közbe, 120 személyt értek tetten bűncselekmény elkövetése közben, 10.470 kihágási jegyzőkönyvet állítottak ki. Országszerte 11.600 rendőr vett részt az antiszociális cselekményeket megelőző akciókban és a közrend fenntartásában. 234 akciót szerveztek, 2.315 esetben kellett beavatkozniuk, amelyből 1.842 esetet a 112-es hívószámon jelentettek be. Ugyanakkor kilenc országos és nemzetközi szinten körözött személyt fogtak el. Nem bombahír, ez a szomorú valóság.