hétfő, június 25, 2018

Bélapátfalván jártak az erdőszentgyörgyiek

Emlékezetes hétvégét töltöttek Magyarországon az erdőszentgyörgyiek Fotó: Szilágyi Mónika

Múlt hét végén a magyarországi testvértelepülésen, Bélapátfalván járt Erdőszentgyörgy küldöttsége, amelyet az ottani szüreti mulatságra hívtak meg. 

A bélapátfalvi őszi szüreti mulatságon a Kis-Küküllő-parti kisvárost 13 néptáncos, négy kísérő és Szekeres Margit képviselte. A csütörtökön odautazó csapat megérkezés előtt a közeli Egerben tett kitérőt, meglátogatva a várost, Dobó István szobrát és a Dobó téri minorita templomot. Természetesen a leghíresebb műemléket, az egri várat, majd a nemrég megnyitott, felújított kazamatakiállítást sem kerülték el. Bélapátfalvára érkezve a csapat a Gesztenyés-kiállítóházban Erdőszentgyörgyöt bemutató tárlatot rendezett be. Másnap, pénteken a településsel ismerkedtek a vendégek: az egyedi látképet nyújtó Bél-követ, a falu melletti erdei tavat is felkeresték, azután az egyetlen épen maradt középkori apátságot, amely ma is élő vallási helyszínként működik, a helyi ciszterci kolostort. A csendben és nyugalomban eltöltött órákat a pörgés váltotta fel, ugyanis átruccantak a közeli turistaparadicsomnak számító Szilvásváradra, ahol kipróbálhatták Magyarország egyetlen egycsöves bobpályáját, megcsodálhatták a Szalajkában úszkáló pisztrángokat s az ország híres lipicai ménesét is. Pénteken délután a szentgyörgyiek felöltötték népviseletüket, a Gesztenyés-házban Szekeres Margit bemutatta Erdőszentgyörgyöt és ismertette a település kultúráját szemléltető tárgyakat. A tánccsoport mezőségi korcsos és mezőkölpényi táncokat mutatott be. 

Szombat a szüreti felvonulás és mulatozás napja volt. A sokaság népviseletben, lovas kocsik és feldíszített szőlőkoszorús gépek kíséretében vonult fel a település utcáin. Az ünnepi menetet három vicces próbatétel szakította meg, amelyen bélapátfalviak, erdőszentgyörgyiek és jászóiak (Felvidék) képviselői mérettettek meg: a férfiak fát aprítottak, a nők nudlit nyújtottak, a harmadik próbában a férfiak gombot varrtak, a nők szeget vertek egy fába. Mindhárom feladatban a legeredményesebbnek a Küküllő menti csapat bizonyult. 

Az iskolánál folytatódó kulturális rendezvényeken fellépett az erdőszentgyörgyi Százfonat néptánccsoport is, előadása mellett bözödi népdalokat is hallhatott a közönség. Este szüreti mulatsággal zárult az ünnepség, a szentgyörgyiek vasárnap indultak haza, s Félixfürdőn szünetet tartva élményátbeszéléssel zárták az emlékezetes hétvégét. A testvérkapcsolatok ápolása folyamatos a két település részéről, a bélapátfalviak idén tavasszal látogattak Erdőszentgyörgyre.