2019. április 25., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hegedüs Csilla miniszteri tanácsos, a Transylvania Trust ügyvezető igazgatója, Farkas András, a PONT Csoport elnöke és Balázsi-Pál Előd, a Transindex főszerkesztője csütörtökön sajtótájékoztatón mutatta be a 6-10 fős csapatok számára meghirdetett, az erdélyi kastélyok és kúriák múltját, jelenét és jövőjét helyi szemmel megmutató online projektet.

Elkezdődött a benevezés a WEBkastély vetélkedőre! Hegedüs Csilla miniszteri tanácsos, a Transylvania Trust ügyvezető igazgatója, Farkas András, a PONT Csoport elnöke és Balázsi-Pál Előd, a Transindex főszerkesztője csütörtökön sajtótájékoztatón mutatta be a 6-10 fős csapatok számára meghirdetett, az erdélyi kastélyok és kúriák múltját, jelenét és jövőjét helyi szemmel megmutató online projektet.

Erdélyben közel 600 településen található kastély vagy kúria. Ezek népszerűsítését, értékeinek megismertetését tűzte célul az október 13-án induló WEBkastély vetélkedő. Az interneten zajló versenyre 6-10 fős csapatok jelentkezhetnek, feltétel, hogy a csapat tagjai erdélyi kastély vagy kúria közelében éljenek és egy helyi civil szervezettel is együttműködjenek. Egy kastélynak, egy kúriának csak egy csapata lehet.

A WEBkastély a PONT Csoport, a Transindex, a Transilvania Trust Alapítvány és az Élő Erdély Egyesület közös vetélkedője.

Az internetes verseny a nagy sikernek örvendő Webvidékhez hasonlóan zajlik, a részt vevő csapatoknak különböző próbákat kell majd teljesíteni, amelyek a kastély vagy kúria múltjára, jelenére, jövőjére, turisztikai hasznosíthatóságára, köréje szervezett rendezvényekre vonatkoznak. Háromtagú zsűri bírálja el a beérkező munkákat, de a közönség is befolyásolhatja szavazatával az eredményt. A www.webkastely.ro honlap mellett a közösségi oldalakon is jelen lesz a vetélkedő, célunk ezáltal is minél nagyobb odafigyelést biztosítani a WEBkastélynak.

A WEBkastély vetélkedő célja: felhívni a figyelmet az erdélyi kastélyok, kúriák állapotára, bekapcsolni azokat a turisztikai körforgásba. Szeretnénk, ha szorosabbá fonódna a kapcsolat a közösség és a kastélyok, kúriák tulajdonosai/működtetői között, ezáltal is tudatosítva, hogy a műemlékek a település részei, közös örökséget hordoznak, mely a közösséget is gazdagíthatja. A vetélkedő révén egy olyan gyakorlati adatbázis, információhalmaz gyűlhet össze, amely a műemlékvédők, a témát kutatók figyelmét esetleg elkerüli.

Jelentkezni október 13-tól lehet, a www.webkastely.ro honlapon. A benevezés folyamatos, de természetesen előnyben vannak azok a csapatok, amelyek első perctől részt vesznek a versenyben. Az első próbát október 20-án hirdetik meg, amelyet hat nap alatt kell teljesíteni.

A díjátadó rendezvényre idén november 26-án kerül sor.