2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendhagyó ajándékkal készült nőnap alkalmából az RMDSZ Nőszervezete: elindították a honlapot, amely magyar nyelven nyújt segítséget és gyakorlati tanácsokat a bántalmazott nők számára. 

Rendhagyó ajándékkal készült nőnap alkalmából az RMDSZ Nőszervezete: elindították a honlapot, amely magyar nyelven nyújt segítséget és gyakorlati tanácsokat a bántalmazott nők számára. A neeem.ro oldalon az érintettek tájékozódhatnak többek között arról is, hová fordulhatnak segítségért, ha úgy döntenek, hogy kilépnek a bántalmazó kapcsolatból. 
A neeem.ro honlap elindítása az RMDSZ Nőszervezetének az idei egyik legfontosabb projektje, amely által konkrét gyakorlati tanácsokkal, információkkal szeretnének segíteni azoknak a nőknek és gyermekeiknek, akik családon belüli erőszak áldozatai. 
A statisztikák szerint Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt, évente pedig több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. A probléma súlyossága késztette az RMDSZ Nőszervezetét arra, hogy elindítsa NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) című kampányát, amelynek célja a megelőzés, a jelenség visszaszorítása, a bántalmazott nők védelme, és az elkövetők szigorúbb büntetése. A kampánynak három fő célkitűzése van: a tudatosítás, a tájékoztatás és a törvénymódosítás. 
A kampány részeként elindított honlapon lehetőség adódik arra, hogy azok, akik átélték a poklok poklát, megosszák történetüket, amely mások számára akár tanulság is lehet. A bántalmazott nőkkel dolgozó szakemberek segítségével összeállítottak egy jegyzéket azokkal a kérdésekkel, amelyek a családi erőszak áldozataiban leggyakrabban felmerülnek, és ezekre konkrét, lényegretörő választ adnak. Például arra, hogy miként állítson össze egy úgynevezett túlélőcsomagot arra az esetre, ha elfajulnak a dolgok, és menekülnie kell, hogyan kérheti a távoltartási rendeletet, illetve mire figyeljen oda az áldozat, miután kilépett a kapcsolatból, és meg szeretné akadályozni, hogy a bántalmazó fél megtalálja. Ugyanakkor elérhető egy térkép, amelyen a segítségre szorulók megyékre leosztva megtalálják azon intézmények, civil szervezetek jegyzékét és elérhetőségét, amelyekhez fordulhatnak. 
Bár sajnos még mindig az a szempont uralkodik a társadalomban, hogy ami a családban történik, ahhoz senkinek semmi köze, a nőszervezet kampányának egyik legfontosabb üzenete, hogy a családi erőszak nem magánügy, és a kívül-állóknak sem szabad tétlenül nézniük, hogy a környezetükben valaki erőszak áldozatává válik. Ezért a honlap számos támpontot ad azoknak a személyeknek is, akik észlelik a környezetükben, hogy egy ismerőst, szomszédot, kollégát bántalmaznak, hogy miként segíthetnek az áldozaton.