2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön délután nem maradt talpalatnyi hely sem a marosvásárhelyi Színház téren, ugyanis a tánc világnapja alkalmából második alkalommal szervezett villámcsődületet Varró Huba társulata az RMDSZ megyei és marosvásárhelyi szervezetével, valamint a MIET-tel közösen.

Fotó: Nagy Tibor


Csütörtökön délután nem maradt talpalatnyi hely sem a marosvásárhelyi Színház téren, ugyanis a tánc világnapja alkalmából második alkalommal szervezett villámcsődületet Varró Huba társulata az RMDSZ megyei és marosvásárhelyi szervezetével, valamint a MIET-tel közösen. 1983 óta április 29-én ünneplik a tánc világnapját. Ezen a napon született Jean-Georges Noverre (1727–1810), a klasszikus balett kiemelkedő művésze. Minden évben egy jeles táncművészeti személyiség megfogalmazza gondolatát, amelyet világszerte az esemény kapcsán szervezett rendezvényeken felolvasnak. 
A tánc világnapja lehetőséget teremt arra, hogy a tánc minden formáját, műfaját népszerűsítsék villámcsődületekkel, szakmai fórumokon vagy előadásokkal. Minden évben a Nemzetközi Színházi Intézet egy (világ-) gálát is szervez, ahol a házigazda országok legjobb táncosai lépnek fel, népszerűsítve egyben a saját tánchagyományukat és kultúrájukat. 2017-ben Sanghajban, míg 2018-ban Havannában volt a gálaműsor. Az idén Ohad Naharin, az izraeli Batsheva Dance Company vezetője, a Gaga-technika kidolgozója oszthatta meg gondolatait a világgal. Üzenete a következőképpen szól: „Táncolni annyit tesz, mint a pillanatban lenni. A tánc arról szól, hogy kitágítjuk a figyelmünk hatókörét, hogy minden érzés, forma tartalommá váljon. Ugyanakkor mindig emlékeznünk kell arra, honnan jöttünk. Amikor megkérdezik, hogy miről szól a legújabb munkám, általában azt válaszolom, hogy önmagáról. Arról, ahogyan annak elemei összekapcsolódnak és létrehozzák a narratívát. A dinamika, finomság, robbanékonyság narratíváját. Önmagunkon való nevetés, dinamika, túlzás és visszafogottság, öröm és erőfeszítés összekapcsolódása, a táncosok őrületének szublimálása, szenvedély, fantázia – mindez egy tiszta formába öntve. Legjobb esetben a tánc valami fenséges dolog, akkor is, ha távol áll a tökéletestől. El kell utasítanunk a legtöbb táncosképzés és gyakorlat mélyén gyökerező konzervatív és konvencionális gondolkodást, és teret kell adnunk a helyükre lépő új, jobb, szabadabb elképzeléseknek.” 
A Maros Művészegyüttes vasárnap, a tánc világnapján szervezte meg flashmobját. Varró Huba elmondta, a május elsejei hosszú hétvége miatt „csúsztatták” el a villámcsődületet, amellyel az volt cél, hogy a néptáncot ne csak az előadásokon, illetve a leginkább vidéken szervezett Gyöngykoszorú találkozókon népszerűsítsék, hanem ilyen formában tegyék elérhetővé bárki számára. Több zenekar húzta a talpalávalót, és az együttes tagjainak vezetésével a majdnem félórát tartó akcióba többen is bekapcsolódtak a cipőt koptató, pergő nyárádmenti ritmusok hallatán. 
 
A táncház napja
A táncház napja 2018-ban is egy több mint négy évtizedes értékre, hagyományra hívja fel a figyelmet, immár hetedik alkalommal. E jeles nap kicsiknek és nagyoknak Magyarországon és a határain kívül a néptánc és a népzene szeretetéről szól. 
A táncház napját megálmodói azért hozták létre, hogy a Kárpát-medencei magyarság megmutathassa az UNESCO által is elismert táncházmozgalom értékeit a világnak. Ez egyben tisztelgés a mozgalom alapítói és tagjai előtt, akik napról napra adják át, estéről estére éltetik, hétről hétre dokumentálják és évről évre őrzik hagyományainkat.
Ennek nyomán, hat évvel ezelőtt – az első táncház 40. évfordulóján – a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület hagyományteremtő szándékkal egész napos szabadtéri rendezvényt kezdeményezett a május 6-ához legközelebb eső szombatra.
Május 4-én az ünnepségsorozatot a Zeneakadémián 19.30 órakor a táncháznapi gálakoncert és a Halmos Béla-díjak átadása nyitja meg. A Mestereink öröksége című ünnepi hangversenyen a fellépők emléket állítanak a korábbi korszak olyan kiváló népzenekutatóinak, mint Seprődi János, Lajtha László, Jagamas János, valamint a közelmúltban elhunyt folkloristáknak: Kallós Zoltánnak és Borbély Jolánnak. Május 5-én Magyarország számos pontján és a határokon túl is táncháznapi programok hívják fel a figyelmet a mozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne a budapesti Liszt Ferenc tér. 
Idén is – mint minden évben – a Hagyományok Háza felhívást tett közzé, hogy a közösségek világszerte csatlakozzanak a táncház napja programjához. Így Marosvásárhelytől Berlinig, Visktől New Yorkig tartanak kapcsolódó programokat: táncházakat, flashmobokat, koncerteket, gyerekfoglalkozásokat.
A mozgalom elkötelezettjei  Erdélyben Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Brassóban, Szamosújváron és Kolozsváron is értékes programokkal csatlakoztak a kezdeményezéshez.