2018. október 22., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kárpátaljai Csoma gyerekeinek szerzett örömet a Maros megyei MPP (Fotó: www.facebook.com)


Idén is sok helyen jutott ajándék karácsony előtt a rászorulóknak, időseknek, és az önkormányzatok a gyerekekről sem feledkeztek meg. Az év végi ünnepek előtt sokan megnyitották szívüket, pénztárcájukat, hogy másokon is segítsenek.
A Mikulás-járás után a karácsony sem múlt el nyomtalanul a nyárádmenti községekben az önkormányzatok és segítők jóvoltából: Csíkfalva községben 98 idős és fogyatékos személynek jutott élelmiszercsomag, Bere községben 65 idősnek és mintegy 150 gyermeknek, Magyarós községben 370 idős és gyerek számára készült ajándék, Nyárádgálfalva községben 250 gyerek örülhetett, Koronka községben mintegy 300. Lukafalva községben 400 iskolásnak jutott karácsonyi édességcsomag, Székelyhodos községben is örülhettek a gyerekek és idősek az ünnep közeledtével, Backamadaras községben 225 gyereknek jutott egyenként 30 lejes ajándék az önkormányzattól. Míg az idősek Madarason a református egyház, Szentgericén a holland támogatók jóvoltából vehettek át szeretetcsomagot. Nyárádkarácsony községben az önkormányzat és a Surtec áruház járult hozzá, hogy 580 gyerek gazdagabb ajándékot kaphasson karácsony előtt. Mikulás után, karácsony előtt Ákosfalva községben ismét ajándékot kaptak a kisgyerekek, a Napsugár népjóléti egyesület pedig a Surtec, Farel cégek és egyéb adományozók jóvoltából 850 idős és beteg embernek nyújtott át ajándékcsomagot. Nyárádszeredában a helyi EMI szervezet, az önkéntes tűzoltók, a Nyárádszeredáért Egyesület és a Csámborgó étterem szervezett cipősdoboz-akciót, az adományokat a helyi Szent Veronika napközi otthon gyerekeinek nyújtották át.
 
Közösségi ünneplés
Jedden a Rotary klub 350 cipősdoboznyi meglepetést készített elő, az önkormányzat egyik szociális pályázatából mintegy 600-an részesültek ajándékban, de az iskolában is kaptak édességcsomagot a gyerekek. De-cember 22-én estére a faluközponti parkba vártak mindenkit a község elöljárói közös karácsonyozásra: volt karácsonyfa, forró tea, meleg bor, harapnivaló, majd a gyerekek nagy örömére és meglepetésére fényes autóbuszon gördült be közéjük a Télapó és néhány angyalka az ajándékokkal. Nyárádremetén december 21-én délutánra a Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola diákjai hívtak meg mindenkit a faluközponti parkba, hogy együtt hangolódjanak az ünnepre. A gyerekek hangulatos éneke mellett az önkéntes tűzoltók forralt borral készültek, de zamatos remetei mézeskalácsot és sült almát is kínáltak, az ünnepi hangulatban még közös karácsonyfa-díszítésre is sor került.
 
Kárpátaljaiaknak segítettek
A Magyar Polgári Párt Maros megyei szervezete karácsony előtt segélyszállítmánnyal látogatott Kárpátaljára. A szervezet és Biró Zsolt országos elnök, parlamenti képviselő hathatós hozzájárulásával utazott december 20-án a kárpátaljai Csomára Berki Ferenc megyei elnök, Kátai Attila országos alelnök és Vass Imre makfalvi polgármester, hogy elvigyék az ottani gyerekeknek a szeretet és összetartozás ajándékait karácsony szent ünnepére. Az ötlet még szeptemberben megszületett – tudtuk meg, míg kérdésünkre Vass Imre elmondta: azért ezt a kárpátaljai települést választották, mert ott igencsak nagy szükség van minden segítségre a nagy szegénység miatt. Az ottani iskolában hideg tantermekben tanulnak a diákok, a település polgármester asszonya sem kapott fizetést három hónapja – ecsetelte a helyzetet makfalvi kollegája, hozzátéve: a 185 diáknak az édességcsomagok mellett negyven zsák ruhaneműt is vittek, amit adományként kaptak ők is másoktól.