2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jó évet zárt a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete – tájékoztatott Csomoss Attila elnök.

Jó évet zárt a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezete – tájékoztatott Csomoss Attila elnök, aki elmondta, sikerült megalakítani az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségét, ugyanakkor jelentős szerepet vállalnak a Kárpát-medencei Gazdaegyesületek Összefogás Fórumában, illetve jó a kapcsolatuk a romániai szakfórummal, a LAPAR-ral – mindebből kitűnik, hogy az elmúlt időszakban sokat tettek a gazdatársadalom megerősítéséért, az itthon maradásért. 
Legsikeresebb mozgósításuk a tanyavilág gazdaságainak segítése volt. 411 települést, farmot sikerült elérniük. Elsősorban a tejfeldolgozó berendezések beszerzésében segítettek, ugyanakkor egy másik program alapján sikerült támogatást nyújtani kapa-, kasza-, ültető- és lyukfúró gépek beszerzésére, ami sokat segíti a kisgazdaságokban dolgozók munkáját. Tavaly 180 órás farmerképző tanfolyamot indítottak állattenyésztő, növény-, zöldség- és gyümölcstermesztő szakterületen. A tanfolyamok befejeztével a záróvizsgát követően a résztvevők a munkaügyi és az oktatási minisztérium által elismert szakmai oklevelet kaptak. Az RMGE-Marosnak kiváló a kapcsolata a hazai és a magyarországi mezőgazdasági minisztériummal, a farmereket tömörítő romániai szervezettel, a LAPAR-ral, valamint a magyarországi Nemzeti Agrárkamarával. Amint többször is ismertettük, ősszel létrejött a több gazdaszervezetet tömörítő EMGESZ (Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége), amelynek alapító tagja az RMGE-Maros, és így sikerült alelnököt is „állítaniuk”. A szervezet képviselői többször részt vettek a Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. Ennek a szervezetnek az a célja, hogy összefogja a határon túli magyar gazdaszervezeteket. Az együtt- működés, a tapasztalatcsere mellett a magyarországi mezőgazdasági minisztérium támogatásával piacot szeretnének kialakítani a határon túli gazdák által előállított termékeknek. A szervezet tagja a Kárpát-medencei Ökológiai Szövetségnek (KÖSZ) is, amely a környezetkímélő gazdálkodás elterjedéséttámogatja. Az RMGE-Maros rendszeres résztvevője Magyarország legnagyobb mezőgazdasági termékmustrájának, visszatérő vendége a szatymazi bor- és fűszerpaprika-, valamint a nagyegyházi sajtmustrának. Néhány éve kiemelt rendezvény lett a csűrszínházi gazdanap, ahova nemcsak Maros, hanem a környékbeli megyékből is ellátogatnak a gazdák. Az idén is rangos hazai és magyarországi előadókat hallgathattak meg a résztvevők, az Agrárakadémia közvetítésével szaktanácsadás is elhangzott, ugyanakkor gazdag termékvásár is volt. Kiegészítve a kínálatot, a gazdák szervezete fotó-, festmény- (Kilyén Árpád), fafaragász- (Sándor János) és szobor- (Fekete Pál) kiállítást is szervezett. Ugyanakkor a csűrszínházi rendezvényen felvonultatták a gazdakörök kínálatát és bemutatkozhattak a különböző hagyományőrző néptánccsoportok is. 
A 2016-os évet újabb kihívással zárták. Nemrég tudósítottunk róla, hogy beindult a falugazdász-hálózat kiépítése, ami a következő év nagy feladata lesz. A támogatásnak köszönhetően sikerült fiatal munkatársakat alkalmazni, akik nemcsak a hálózat fejlesztésén dolgoznak majd, hanem lajstromba veszik az aktív gazdákat, igyekeznek minél több gazdakört és szervezetet létrehozni, és azon lesznek, hogy közvetlen értékesítési piacokat létesítsenek, ahol a termelő – kiiktatva a közvetítőket – olcsóbban tudja eladni a terméket. 
A jövő évben is megszervezik a szakmai felkészítőket, különös hangsúlyt fektetve az európai uniós támogatási rendszer népszerűsítésére, hogy minél több gazda részesüljön támogatásban. Igen sikeres kezdeményezésnek bizonyultak 2016-ban a termékbemutatók, vásárok a Laposnya utcai székhelyen, szerény körülmények között. Ezekre alapozva szeretnék továbbra is népszerűsíteni a helyi jellegű, ezen belül az ökotermékeket. Havonta egy-egy népművész is bemutatkozási lehetőséget kap. Az RMGE-Maroshoz tartozó gazdák jelen lesznek a marosvásárhelyi Forgatagon, és gazdag kínálattal készülnek a 2017-es OMÉK-ra is. Jövőben kétnaposra tervezik a csűrszínházi gazdarendezvényt, amelyet elsősorban a fiataloknak és gyerekeknek szánnak. 
A már említett szaktanfolyamok mellett jövőben is lesz kurzus méhészeknek és pálinkafőző képzés is indul, ugyanakkor azt is tervezik, hogy képzőket képeznek ki, akik a gazdakörökben továbbítják az információkat. Többek között azért is, mert a Laposnya utcai székházban szeretnék beindítani és működtetni a regionális információs központot, ami része egy nagyobb lélegzetű elképzelésnek, miszerint egy olyan „Magyar Házat” hoznának létre, ahol az agrárium mellett szélesebb körben – vidékfejlesztés – olyan rendezvényeket szerveznének, amelyek a hagyományos életmód, a paraszti kulturális örökség védelmét is jelentenék. 
Természetesen az RMGE Maros tovább szeretné erősíteni kapcsolatait a KÖSZ-szel, a LAPAR-ral, az EMGESZ-szel és a KEF munkájában is aktívan szeretne részt vállalni. 
A szervezet működését biztosító anyagiak előteremtéséért beruházásokat is terveznek. Ehhez első lépésként tisztázni kell az évekig húzódó székházügyet, ami a telekelést illeti. Szeretnének egy hektár szántóföldet vásárolni, ahol kísérleti parcellákat hoznának létre. Tovább folytatnák a hegyvidéki gazdaságok, gyümölcstermesztő farmok segítése érdekében a mezőgazdasági gépek és berendezések vásárlását, ugyanakkor a direkt értékesítés támogatására pasztőröző és tejtermék csomagolására alkalmas gépeket vásárolnának a gazdaköröknek. Végül, de nem utolsósorban a tervek között az is szerepel, hogy a székház pincéjében kávézót és borozót alakítanak ki, ahol a gazdák bora megkóstolása mellett alkalmat teremtenének arra, hogy minél többen ellátogassanak a székházba és kötetlenül cseréljenek tapasztalatot. A szervezetépítés része az ilyenfajta kapcsolat építése, ápolása is. 
Csomoss Attila végül megjegyezte, sikerült fiatal munkatársakat is a szervezet mellé, a gazdakörök élére állítani, ami garancia arra, hogy a tervek megvalósulnak, és elkezdődhet a gazdák körében is egy olyan előretekintő szemléletváltás, ami erősítheti a szülőföldön maradást, hiszen az agrárszektor fejlődése az ország jólétének a biztosítéka.