2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A támogatásnak köszönhetően fellendülhet a húshasznú szarvasmarha tenyésztése (Fotó: Vajda György)


Lehet igényelni a támogatásokat az APIA-tól
Március elsejétől fogadják a kérvényeket a 2018-as kifizetésekre. Az okiratokat május 15-ig kell eljuttatni a megyei Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA). A zsúfoltság elkerüléséért a gazdák postai értesítőt kapnak, amin feltüntetik a dosszié benyújtásának dátumát (napját), időpontját (óra) és azt a központot, ahova be kell adni az iratokat. Az elmulasztásáért nem jár büntetés. Az 50 ha feletti területtel rendelkezők az APIA megyei kirendeltségéhez Marosvásárhely- re, az 1 és 50 hektár közötti gazdák a lakcím szerinti vidéki központokhoz kell menjenek (Marosvásárhely, Dicsőszentmárton, Szászrégen, Marosludas, Segesvár). Először a 10 hektárnál kevesebb földdel rendelkező farmereket fogadják. 
Maros megyében várhatóan az idén is mintegy 26.500 gazda igényli majd a különböző támogatásokat. Mint ismeretes, a 2015–2020-as támogatási időszakban több pályázati lehetőséget biztosítanak a gazdáknak. Míg 2013-ban alig 12 programcsomag volt, jelenleg 84-re lehet támogatást kérni. A program szerint a dossziékat március 1. és május 15. között veszik át, május 16. és június 1. között ellenőrzik a kérvényeket, majd július 1. és szeptember 30. között várható a terepszemle, míg az előleget október 15. és november 30. között utalják át, a teljes összeg pedig december 1. és 2019. március 31. között kell a gazdák bankszámlájára kerüljön. 
Nagyon fontos, hogy a kérvények be- nyújtása előtt a gazdák aktualizálják az online rendszerben a parcellák nyilvántartását, hogy ne legyen eltérés az iratokban szereplő helyzet és a valós állapotok között, mert ebben az esetben megbüntetik a gazdákat, a támogatást vissza kell fizetni. 
2018-tól azok az aktív farmerek, akik több mint 5000 eurós támogatásban részesültek, és nem rendelkeztek kereskedelmi engedéllyel (engedélyezett magánszemély vagy kereskedelmi társaság), a támogatási kérvényhez csak a pénzügyi hivataltól kibocsátott előző évi jövedelemigazolást kell mellékelniük, nem kell a korábban igényelt 200-as jövedelemnyilatkozat és a mezőgazdasági tevékenységből származó 221-es jövedelemigazolvány. 
Módosítás van a vidékfejlesztési kiegészítő támogatások esetében is, amikor a gazdák a szerződésben foglalt parcellára kapnak pénzt többek között azzal a feltétellel, hogy öt évig nem történik változás az adott területen. Ez esetben 2018-tól kivételt képeznek azok a parcellák, amelyekről kiderül, hogy a kataszteri nyilvántartás szerint kisebbek, mint a szerződésben megjelölt felület. Ugyanakkor nem bírságolják meg a gazdát, amennyiben igazolja, hogy a szerződésben foglalt feltételeket azért nem teljesíti, mert a parcella valamely természetvédelmi területhez tartozik. Újdonság, hogy az idéntől különböző környezetkímélő és öko-agrártámogatás is igényelhető, ezekről korábbi lapszámainkban írtunk. 
Tavaly a gazdáknak területalapú támogatásként 97,25 eurót fizettek hektáronként, az újraosztott támogatásból 1–5 hektár között még 5, és 5–30 ha között 48,33 euró járt. A zöldítésért 57,17 eurót fizettek hektáronként. A fiatal gazdák még 24,31 eurót vehettek fel hektáronként, 60 hektárig. Az országos kiegészítő támogatás (ANT) növénykultúrákra 16 euró hektáronként, cukorrépáért 72,69 eurót vehettek át a gazdák. Tavaly 1 tonna tejért 22,19 eurót adtak. A szarvasmarhára 88,68 euró, juhra és kecskére 5,24 euró támogatás járt állatonként. Egyes, a termeléshez kötött támogatásokra még nem lehet tudni, hogy mennyit fizetnek, ugyanis néhány terményre még folyamatban van a kérvények feldolgozása. A tejhasznú szarvas- marháért az állattenyésztők még 442 eurót, a húsmarhára 519 eurót, juhra és kecskére 25 eurót kaptak egyedenként. Mint ismeretes, a 2018-as támogatások összegét a benyújtott kérvények függvényében számítják majd ki a különböző intézkedéscsomagokra szánt keretösszegek arányában.