2019. október 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Leszögezte a 2019–2020-as kosárlabdaidény mérkőzéseinek időpontját a sportági szövetség igazgatótanácsa. Az idény struktúrája hasonló a tavalyihoz, bár még vannak kérdőjelek. Ami biztos: az első bajnoki fordulót október 5-én rendezik.

A hivatalos idény azonban korábban, szeptember 21-én rajtol, amikor a Szuperkupa-döntő lesz a bajnok Nagyvárad és a kupagyőztes Nagyszeben között. Igaz, ez az időpont nem végleges, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az európai kupák selejtezőivel egy időre esik, akkor pedig módosítani kell. A tartalék időpont október 2-a. A szezon a Románia-kupa első körének odavágóival folytatódik, szeptember 25-én, míg a visszavágókat 28-án rendezik. A kupával kapcsolatosan még felmerül néhány kérdőjel, hiszen a 2020. február 8-9-ére beütemezett négyes döntő elé nem kevesebb, mint négy selejtező kört iktattak be. A másodikat október 16-ára és 23-ára, a harmadikat november 6-ára és 13-ára, míg a negyediket december 28-ára és január 8-ára. Márpedig az idén csak 16 csapatos lesz a Nemzeti Liga, és nem világos, hogy az 1. ligás csapatokat is (amelyeknek a száma még nem ismert) várják-e a rajtnál. Az előző idény kivételével, amikor minden egyes klub egyetlen – értékcsoportokra osztott – ligában játszott, korábban csak az élvonalban szereplő klubok indultak a kupában is, és a logikus az lenne, ha most sem lenne másként. Nem másért, de az 1. ligás csapatoknak meg van tiltva a légiósok foglalkoztatása, és ez behozhatatlan hátrány az élvonali klubokhoz képest. 16 résztvevőnek pedig már három selejtező kör is soknak tűnik...

A bajnokság az A és B értékcsoportokban október 5-én kezdődik, rendszeresen hétvégén rendezett fordulókkal. Az első szünetet hét forduló után iktatták be a válogatott mérkőzésekre fenntartott FIBA-ablak idejére. A bajnokság három héttel később, de-cember 8-án folytatódik, a naptári év végéig összesen tíz fordulót játszanak le. A folytatás nagyon korai, január 4-én lépnek pályára a csapatok a 11. forduló keretében, és január végéig befejeződik az alapszakasz. A középszakasz első fordulóját február 1-jén játsszák, ezt követően azonban vagy folytatják még a következő szerdán, vagy csak a kupa négyes döntője, az all star-gála és az újabb FIBA-ablak után, március 1-jén. A középszakaszban, amely április 16-án zárul, két hétközi fordulót is beiktattak. A rájátszás rajtját április 22-ére tervezik, míg a döntő sorozat leghamarabb május 30-án, legkésőbb június 4-én zárul.

A sorsolást július 29-ére tűzték ki, addig azonban el kell dőlnie, hogy mely csapatok lesznek ott a rajtnál, ugyanis a Temesvári SCM és a Galaci Phoenix indulása továbbra is kérdéses. Eredetileg a két klubnak június 15-éig kellett volna rendeznie a tartozásait, a legutóbbi igazgatótanácsi ülésen azonban július 1-jéig további haladékot kaptak.

 Fotó: Nagy Tibor