2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Győzelem Szenegál ellen, egy pont kell a továbbjutáshoz

A magyar női kézilabda-válogatott 30-20-ra legyőzte Szenegál csapatát a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság szerdai játéknapján, a csoportkör negyedik fordulójában.

 A magyarok akkor jutnak tovább a C csoportból – harmadik helyezettként –, ha pénteken legalább döntetlenre játszanak a rosszabb gólkülönbséggel rendelkező Romániával, de már biztosan nem vihetnek magukkal pontot a középdöntőbe.

Triffa Ágnes három védéssel, Tomori Zsuzsanna és Kovacsics Anikó pedig két-két góllal kezdte a meccset, ezért a folytatásba egy hatperces gól nélküli időszak is belefért (7-2). A lendület ezzel nem tört meg, a magyarok Kovács Anna vezérletével tovább növelték a különbséget, mert jól kihasználták a szenegáli védelem hiányosságait.

Triffa ötvenszázalékos teljesítménnyel, nyolc védéssel zárta az első félidőt, a helyére a szünet után Kiss Éva érkezett. Ekkor a korábbinál több pontatlanság csúszott a magyarok játékába, megint sok volt a rossz átlövés, így az afrikaiak tíz gólon belülre kerültek. Kim Rasmussen szövetségi kapitány időkérése után újra eredményes időszak következett, sőt a meccs utolsó negyedében már több formációt és taktikai variációt is gyakorolt a válogatott, amely végül magabiztosan, tíz góllal nyert.

A magyarok – akik szombaton 39-15-re legyőzték Kazahsztánt, majd vasárnap Spanyolországtól 29-25-re, kedden Montenegróból 25-24-re kikaptak – első alkalommal találkoztak a világbajnoki újonc Szenegállal.

A középdöntőbe a csoportok első három helyezettje kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.

Eredmény, csoportkör, 4. forduló, C csoport:

Magyarország – Szenegál 30-20 (17-9)

Jacusiro, v.: Alpaidze, Berezskina (oroszok)

lövések/gólok: 57/30, illetve 45/20

gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1

kiállítások: 4, illetve 8 perc

Magyarország: Triffa – Lukács 1, Tomori 3, Kovacsics 2, Tóvizi 2, Háfra 2, Schatzl 1, cserék: Vámos 1, Klujber 2, Kovács A. 6, Tóth G. 2, Faluvégi 2, Márton G. 5, Szabó L. 1, Kiss É., szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

C csoport:

Magyarország – Szenegál 30-20 (17-9)

Montenegró – Románia 27-26 (11-12)

Spanyolország – Kazahsztán 43-16 (19-11)

Az állás: 1. Spanyolország 8 pont (132-77), 2. Montenegró 8 (111-96), 3. Magyarország 4 (118-89), 4. Románia 4 (93-102), 5. Szenegál 0 (89-117), 6. Kazahsztán 0 (72-134)

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó


Drámai vereség: Montenegro – Románia 27-26

Románia női kézilabda-válogatottja drámai mérkőzésen 27-26-os (félidőben 11-12) vereséget szenvedett szerdán Montenegrótól a Japánban zajló világbajnokság C csoportjában.
Az együttes immáron második csoportmérkőzésén maradt alul, így veszélybe került a továbbjutása.
A Montenegró elleni találkozó első 45 percében kiváló játékot mutatott a román csapat, az utolsó negyedórában azonban teljesen összeomlott az együttes, és ez döntő módon meghatározta a mérkőzés kimenetelét.
Az első félirőben 6-4-re, 7-5-re és 8-6-ra is vezettek a Tomas Ryde irányította lányok, és 12-11-es román vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok.
A második játékrészt is jól kezdte a román együttes, amely ellenfele gyenge játékát kihasználva elhúzott 21-17-re, ezután azonban támadásban és védelemben is technikai és taktikai hibák egész sorozatát követte el, lehetővé téve a svéd Per Johansson vezette montenegrói válogatottnak, hogy zsinórban hét gólt szerezve fordítson 24-21-re. A mérkőzés utolsó perceiben még megkísérelték az egyenlítést a román lányok, de végül 27-26-os montenegrói győzelemmel zárult a találkozó, amelyen Cristina Neagut választották a legjobb játékosnak.
A csoport másik mérkőzésén Spanyolország 43-16-ra legyőzte Kazahsztánt, Magyarország pedig Szenegállal csap össze egy későbbi időpontban.
A csoportmérkőzések utolsó körében, pénteken Románia Magyarországgal, Szenegál Kazahsztánnal, Montenegró Spanyolországgal játszik.
A szerdai találkozón a következő felállásban léptek pályára a csapatok:
Románia: Yuliya Dumanska, Denisa Dedu, Diana Ciucă – Aneta Udriştioiu (3 gól), Laura Pristăviţa, Cristina Neagu (11), Gabriela Perianu (4), Crina Pintea (2), Cristina Florica, Elena Dache (4), Anca Polocoşer, Lorena Ostase, Sonia Seraficeanu, Mădălina Zamfirescu, Ana Maria Iuganu (2), Patricia Vizitiu. Szövetségi kapitány: Tomas Ryde.
Montenegró: Marina Rajcic (1 gól), Marta Batinovic, Ljubica Nenezic – Jovanka Radicevic (6), Durdina Jaukovic (4), Andrea Klikovac (1), Dijana Ujkic, Sanja Premovic, Katarina Bulatovic (3), Tatjana Brmovic (1), Dijana Mugosa, Ema Ramusovic (1), Majda Mehmedovic (2), Jelena Despotovic (2), Milena Raicevic (6), Itana Grbic. Szövetségi kapitány: Per Johansson.