2019. június 26., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A mezőgazdasági terménypiac szabályozására vonatkozó 145/2014-es törvény szerint minden gazda köteles az év elején felújítani vagy kiváltani a termelői engedélyt. 

A mezőgazdasági terménypiac szabályozására vonatkozó 145/2014-es törvény szerint minden gazda köteles az év elején felújítani vagy kiváltani a termelői engedélyt. Mivel a jogszabály szerint a naptári évet kell figyelembe venni, azok is új dokumentumot kell kiállíttassanak, akik tavaly az év folyamán kapták kézhez. Mint ismeretes, az engedélyt a polgármesteri hivatalok bocsátják ki a mezőgazdasági jegyzékek alapján. 
– Nagyon fontos, hogy a gazdák a polgármesteri hivatalokban ellenőrizzék, hogy egyezik-e jegyzékben szereplő adat a valósággal, mert márciusban az engedély szükséges a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) támogatásának igénylésekor is. Mind a megmunkált területre, mind a bevetett kultúrára, illetve az állatállományra vonatkozó adatoknak találniuk kell, ellenkező esetben – az APIA utólagos ellenőrzésekor – elutasíthatják a támogatást – tájékoztatott Ioan Rusu, a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezérigazgatója.
Az intézményvezető hozzátette: több községben nincsenek rendbe téve a mezőgazdasági jegyzékek, holott ezek naprakészek kell legyenek, évente ellenőrizni kell őket. Az igazgató azt is ajánlotta a gazdáknak, hogy ez alkalommal váltsák ki a forgalmazói könyvecskéket (carnet de comer-cializare) is, hiszen a törvény azt is előírja, hogy enélkül még a begyűjtőkhöz sem szabad beszolgáltatni a tejet, ugyanakkor tilos mindenfajta termény (gabona, zöldség, tejtermék, hús, felvágott stb.) forgalmazása, így a piacokon való árulás is. 
A termelői engedélyeket a mezőgazdasági igazgatóság is láttamozza, így nyilvántartásba is veszik. A tavalyi adatok szerint több mint 700 gazda van megyénkben, akik összesen 411.701 hektár földet művelnek meg. Megyénkben 671.388 hektár mezőgazdasági terület van. Ide tartoznak a szántóföldeken kívül a legelők, az erdők, az erdei és a mezei utak, a gyümölcsösök és a szőlősök is. Az igazgató kifejtette, nem állunk rosszul más erdélyi megyékhez viszonyítva. 2015 jó mezőgazdasági év volt, ha az időjárás megfelelő, akkor 2016-ban kedvezően alakulhatnak ennek a gazdasági ágazatnak a mutatói. Ehhez az is kell, hogy a gazdák folyamatosan újítsák meg a gépállományt, tartsanak lépést az újabb uniós követelményekkel, és alakítsák meg a begyűjtő-értékesítő központokat, amelyek biztosíthatják a termények hatékonyabb forgalmazását.