2022. december 3., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem szűkölködik rendezvényekben, hangversenyekben a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, amelynek zenekara (és vegyes kara) holnap este újabb rendkívüli koncerttel lepi meg közönségét.

Nem szűkölködik rendezvényekben, hangversenyekben a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, amelynek zenekara (és vegyes kara) holnap este újabb rendkívüli koncerttel lepi meg közönségét. Mint azt Vasile Cazan igazgatótól megtudtuk, a rendszeres csütörtök esti hangversenyek az elmúlt időszakban is rendre nagy sikernek örvendtek.

– A Vass András karmester és Simina Croitoru hegedűművész neve fémjelezte legutóbbi hangverseny első felében – a két Bach-versenymű előadásának kifejezőereje révén – a szólista ismét meggyőzte közönségét a Croitoru család hegedűiskolájának magas fokáról. Vass András karmester az est második felvonásaként marosvásárhelyi bemutatóval lepte meg a publikumot: Schubert A halál és a lányka alcímet viselő d-moll vonósnégyesét zenei alapanyagként használta és saját hangszerelési tudománya segítségével igazi szimfóniát alkotott.

Pénteken a megye diákjait láttuk vendégül, ekkor a marosvásárhelyi Művészeti Líceum ifjú tehetségei léptek színpadra. Múlt hét szombatján a nap összes rendezvénye a Maros Megyei Tanács védnöksége alatt zajlott. A Kultúrpalota felavatásának századik évfordulója alkalmából szervezett ünnepi programsorozatot este egy operarepertoárból összeállított kamarahangverseny zárta.

E hét csütörtökén, június 13-án ismét operamuzsikát hallhat a közönség: Giuseppe Verdi Nabucco című monumentális alkotásának hangversenyszerű előadására hívjuk az érdeklődőket. E koncert is különleges alkalomnak számít – ebben az évben ünnepeljük a világhírű olasz zeneszerző születésének kétszázadik évfordulóját. Karmesterként ezúttal Horváth József, a kolozsvári román és magyar operák dirigense lép színpadra a Kultúrpalota nagytermében, szólistákként neves előadók érkeznek Marosvásárhelyre: Mariana Colpoş, Kutasi Judit, Florin Estefan, Sorin Drăniceanu, Pataki Adorján – mindannyian a bukaresti, temesvári és kolozsvári operaházak és különböző külföldi előadások állandó szereplői. A közreműködő meghívottakat a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara és vegyes kara kíséri.

Meggyőződésem, hogy a Kultúrpalota színpadán együttműködő előadóművészek munkájának és tehetségének eredményeként emlékezetes élményben lesz részünk, és Verdi remekműve, a Nabucco a hallgatók lelkében visszhangra talál. A koncertre holnap este 7 órától a Kultúrpalota nagytermében kerül sor.