2018. november 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fotó: Nagy Tibor


Május 18-án, pénteken este közös imával ért véget a múlt hét elején elkezdett sorozat. Az egy héten át óránként elmondott imák célja az volt, hogy a román többséget figyelmeztesse: a magyar diákok számára létrehozott egyetemen, jellegének a megváltoztatása után, és a magyar nyelven való oktatást mindvégig elutasító Petru Maior Egyetemmel való egyesülésre készülve, biztosítsák a magyar tagozatnak az önrendelkezéshez, az önálló magyar intézmények létrehozásához való jogát, amit egyébként törvény szabályoz. 
Dr. Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület elnöke ezúttal a tiltakozás, a meggyőzni akarás legbékésebb formáját választotta, arra hivatkozva, hogy a Jóisten színe előtt egyenlők vagyunk, ezért megilleti a magyarságot kötelezettségeink és jogaink egyenlősége a marosvásárhelyi egyetemen. A múlt héten a hangosbemondón elhangzó imák, és a kiosztott 20.000 szórólap hatására kaptak meleget és hideget is, volt, aki támogatásáról biztosította őket, mások meg durva szavakkal illették.
A pénteki rendezvény sajnos nem az elképzelések szerint alakult, a Csíksomlyóra tartó buszok többórás késése miatt a zarándokok és lelki vezetőik nem érkeztek meg a meghirdetett időre. 
Ígérete ellenére nem vett részt a rendezvényen sem a görögkatolikus, sem az ortodox esperes. A meghívásnak viszont eleget tettek a marosvásárhelyi felekezetek lelkészei és vidéki lelkipásztorok is. A közös imán a helybeliek közül százat meghaladó számban gyűltek össze jobbára idős vagy középkorú személyek, aki valamilyen módon kötődnek az egyetemhez, és akik számára fontos, hogy a marosvásárhelyi magyarság jogai ne csorbuljanak. Akikért szólt az ima, azok ezúttal sem voltak jelen.
– Szerény egyesület vagyunk, valószínűleg sok hibát elkövettünk, de ki fogunk tartani. Minden hét végén tüntetni fogunk Bukarestben azért, hogy a romániai magyarság törvény biztosította jogait betartsák – ígérte a szervező. Az első tüntetés ezen a héten, szombaton a Nemzet katedrálisa előtt kezdődik, és több templomon át az ortodox pátriárkának átadott kéréssel végződik, amely a legfontosabb parancsolatok betartásával kapcsolatos. 
A közös imán Kecskés Csaba marosvásárhelyi unitárius esperes, Lőrincz János református esperes, Ferencz István római katolikus atya, Papp Noémi evangélikus lelkész, Köllő Gábor nyárádremetei római katolikus plébános és az Ádám Valériánnal egy faluból, a csángóföldi Lujzikalagorról származó Palkó Ágoston marosjárai plébános szólt a jelenlevőkhöz.
Pünkösd előestéjén valamennyien a szeretet és hit erejéről, a békességről, a reménységről, az ünnep jelentéséről és jelentőségéről mondtak imát. 
Nehogy másra használjátok a nyelvet, mint hallgatásra, mert aki tépett nyelvű, az nem beszél, csak vérzik – parafrazáltunk néhány sort a megdöbbentő erejű Nichita Stănescu-versből, amelyet Kozsik József színművész szavalt, aki arra készült, hogy mindkét nyelven elmondja a Jó éjszakát! című költeményt, amelyet Balogh József fordított magyarra. 
A Kosárdomb alatt, ahol nagyszerű emberek egykor egyetemet álmodtak és építettek, különleges hangulata volt a pünkösd előestéjén elhangzott közös imának, ami feltételezhetően minden résztvevőt megérintett. Kár, hogy nem jöttek el többen!