2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


A március 15-i rendezvényekről, megnyert pályázatokról, a kétnyelvű utcanévtáblák ügyéről, illetve a március 10-i megemlékezésről is szó esett Péter Ferenc megyei elnök és Vass Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke sajtótájékoztatóján. 
Péter Ferenc megyei elnök elmondta, hogy a szokásokhoz híven, a megyei RMDSZ a központi ünnepséget a Székely vértanúk emlékművénél szervezi meg, 16 órától. Ezenkívül a megye 67 településén szervez a Maros megyei RMDSZ megemlékező ünnepségeket. Tekintettel arra, hogy március 15. munkanapra esik, a különböző településeken már a következő napokban elkezdődnek a rendezvények, a legtöbb helyen vasárnap tartják őket az istentiszteletek, szentmisék után. 
Mivel az elmúlt hetekben nagy port kavart a koronkai ügy (március 15. megszervezése), az elnök bejelentette, hogy a településen március 11-én déli 12 órakor tartják meg a rendezvényt, a megyei RMDSZ-t Császár Károly szenátor fogja képviselni.
Felkérte a marosvásárhelyieket, minél többen vegyenek részt a postaréti rendezvényen délután 4 órától, este 6 órától pedig a Könyv és gyertya díjkiosztó gálán, amelyre a Kultúrpalota nagytermében kerül sor, és amelyre a belépés ingyenes. „Úgy gondolom, hogy a centenárium évében minden lehetőséget meg kell ragadjunk, hogy megmutassuk, a romániai magyarság értékalkotó és értéktartó közösség, és különösen fontos, hogy Marosvásárhelyen nem egynapos, hanem többnapos ünnepségsorozatra kerül sor” – mondta a megyei elnök, és gratulált a vásárhelyi szervezetnek a programokért.
 
Szavalóverseny és küldöttgyűlés 
Vass Levente, a marosvásárhelyi szervezet elnöke kijelentette: „Fontos felmutatni, hogy erős, összetartó közösség vagyunk, képesek vagyunk közösen kiállni jogainkért, és közösségi, békés választ adni a jogsértésekre. Nagyon fontos, hogy minél többen ott legyünk, ezért már március 13-án, a körzeti elnökeink segítségével elkezdjük minden negyedben egy rögtönzött zenés-táncos rendezvénnyel felhívni az emberek figyelmét, hogy közeleg március 15. Meghívókat és kokárdákat szándékozunk osztogatni a járókelőknek” – sorolta Vass. Ezenkívül, lévén a forradalom 170. évfordulója, 170 levelet küldenek ki civil szervezeteknek, egyházaknak, intézményeknek, a sajtónak, és kérik őket az RMDSZ nevében, hogy vegyenek részt a rendezvényen. 
Március 13-án 18 órától Forradalmi rímek címmel szavalóversenyt tartanak a Kultúrpalota kistermében. A nyertes szavalat március 15-én a Postaréten is elhangzik. 
Március 14-én szervezeti napot tartanak, egy formális választmányi gyűlést, majd este 7-kor marosvásárhelyi küldöttgyűlést szerveznek.
A program véglegesítésén még dolgoznak a szervezők.
 
Meg kell őrizni a rendezvény méltóságát
Újságírói kérdésre, hogy részt vesznek-e a március 10-i székely szabadság napi rendezvényen, Péter Ferenc megyei elnök azt mondta, a hét végén külföldön tartózkodik. Elmondta ugyanakkor, hogy a döntéshozókban bizonyos aggályok is felmerültek a demonstráció végkimenetelét illetően, és mindenkit arra kért, hogy őrizzék meg a rendezvény méltóságát, ne válaszoljanak az esetleges provokációkra, „nem lenne jó, ha Marosvásárhelyen most, a centenárium évében olyan hangulatot keltenénk, amit később nagyon nehéz lenne kezelni”. 
Vass Levente kijelentette: bár a korábbi években részt vett a március 10-i megemlékezésen, az idén nem lesz ott. Véleménye szerint emlékezni máshol is lehet, nem kellene évről évre Marosvásárhelyen szervezni ezt a rendezvényt.