2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A mezőbándi malomban őrölt lisztnek jó híre van a környéken, sokan kedvelik, hiszen jó kenyér, finom kalács sül belőle. 

Fotó: Nagy Tibor


A mezőbándi malomban őrölt lisztnek jó híre van a környéken, sokan kedvelik, hiszen jó kenyér, finom kalács sül belőle. Ezelőtt pár évvel ugyancsak télies időben érkeztünk a mezőbándi malomhoz. Akkor szekerek, gépkocsik parkoltak a malom körül, sorukra vártak, úgy, mint ahogy a mondás tartja. Most csendesebb volt a malom környéke, a március elsejei több mínuszban kevesebben érkeztek őröltetni. De a molnárok és a malom készenlétben várták a gabonával érkezőket, s lassan a húsvéti csúcsszezonra készülnek. 
A Mezőségen ma is sokan termelnek kenyérgabonát és sokan őröltetnek búzát. Viszont hagyományos házi kenyeret egyre kevesebben sütnek otthoni sütőkemencében az ezzel járó fáradságos munka miatt. A malom és a két molnár, Szekeres Lajos és Szabó Béni heti két alkalommal, kedden és csütörtökön várja a gazdákat. 
– Az asszonyok, akiknek a mindennapjaikhoz tartozott a kenyérsütés, kiöregedtek vagy kihaltak. A fiatal asszonyok inkább a pékségeket választják, ahová beadják a lisztet, s cserébe kész kenyeret kapnak. De vannak olyanok is, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, az utánozhatatlan házi kenyérhez. Ilyen Szabó Barnáné, a volt molnárné, Ilona néni, aki minden reggel süt, hogy a család mindennap friss házi kenyeret és finom kalácsot fogyaszthasson. Mezőbándon alig maradt 10-15 család, akik házi kenyeret sütnek. S körülbelül száz család van a környéken Mezőbodontől Mezőgerebenesig, akik ragaszkodnak a hagyományos házi kenyérsütéshez – mondta Horváth Árpád alpolgármester.
A mezőbándi malmot, amely a polgármesteri hivatal tulajdona, 1963-ban építették, folyamatosan működik. Csak augusztusban áll le, amikor elvégzik rajta a főjavításokat. A malomra ma is nagy szükség van, hiszen nemcsak a helyiek, hanem a környékbeliek is itt őröltetnek. A helyi tanácsnak sikerült 40 ezer lejt elkülöníteni annak érdekében, hogy a malom felszerelését, a hengereket felújítsák. Ez a beruházás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jobb minőségű lisztet őröljenek. 
A mezőbándi malomba messzebbre fekvő településekről: Aranyosgyéresről, Tordáról, Marosludasról, Nagysármásról, Mezőrücsről, Bazédról, Keménytelkéről is érkeznek. A vám változatlanul 12 százalék. Annak, akinek nincs gabonája, de mégis hozzá szeretne jutni a mezőbándi liszthez, a tanácsnál kifizeti, s a nyugta alapján a molnárok kimérik a lisztet, finom- és kukoricalisztet egyaránt.