2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hivatalból eljárást indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen, amiért a politikus megsértette az autistákat.
A szociáldemokrata kormányfő előző este az Antena 3 hírtelevízióban bírálta a kormánykoalíció ellenfeleit, akik szerinte szándékosan félretájékoztatják az Európai Uniót. „Ezek az emberek ismerik a valóságot, de nem hajlandók látni, elfogadni azt. Ezek az emberek autisták, akik nem látják, és nem hallják azt, ami minden jóhiszemű ember számára látható” – jelentette ki a kormányfő.
A jogvédő szervezetek felháborodott reakciói után a politikus előbb egy kormányközleményben, majd személyesen is bocsánatot kért. Hangsúlyozta: kormányfőként fontosnak tartja a fogyatékkal élő emberek támogatását, és nem állt szándékában megsérteni őket.
Asztalos Csaba, a CNCD elnöke jelezte: a bocsánatkérést a diszkriminációellenes testület mindenképpen figyelembe veszi, miként tette ezt Dăncilă elődje, Mihai Tudose esetében is. A volt miniszterelnökre, aki áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát követelő erdélyi magyarokat, a CNCD nem szabott ki bírságot, csak figyelmeztetésben részesítette a politikust, tekintettel arra, hogy Tudose Facebook-oldalán bocsánatot kért mindazon közösségektől, amelyeket „félreérthető kijelentésével” megsértett.
A diszkriminációellenes tanács elnöke közölte, a testület kedden hallgatja meg Viorica Dăncilă kormányfőt. Ugyanakkor a kijelentést szó nélkül hagyó Mihai Gadea műsorvezetőt is a CNCD elé idézték, mivel az ő esetében is felmerül a gyanú, hogy viselkedésével megsértette az autisták emberi méltóságát.