2022. december 3., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május 28-án, csütörtökön üzletet nyitott a marosvásárhelyi Promenada Mall parkolójában – egy volt bútorüzlet csarnokában – az ország egyik legnagyobb sportszeráruháza, a Decathlon.


Május 28-án, csütörtökön üzletet nyitott a marosvásárhelyi Promenada Mall parkolójában – egy volt bútorüzlet csarnokában – az ország egyik legnagyobb sportszeráruháza, a Decathlon. Ahogy az ilyen eseményeknél szokás, a szervezők nemcsak a megye és a város elöljáróit hívták meg, neves sportolók is eljöttek, mint Trandafir Norbert Európa-bajnok úszó, olimpikon, Enikő Mironcic evezős, Lucian Logigan kerékpározó, valamint a Maros KK kosárlabdacsapatának több tagja.

A hivatalos megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Anca Vinter, a marosvásárhelyi Decathlon üzlet igazgatója elmondta, hogy az 1976-tól létező franciaországi cég 20 országban van jelen, több mint 800 üzletet működtet. A marosvásárhelyit hét nap alatt rendezték be, igaz, ismerte el, már meglévő felületen. Összesen 1700 négyzetmétert építettek be polcokkal. Ez a felület a kolozsvárinak (3000 négyzetméter) több mint fele, de ugyanúgy, mint a szomszéd megyeszékhelyen, közel 50 sportághoz (a labdarúgástól a hegyi-kerékpározáson át az alpinizmusig) szükséges felszerelést kínálnak. Azért jöttek Marosvásárhelyre, mert a polgármesteri hivatal támogatja a sportot, és tudomásuk van arról, hogy nagyon sokan gyakorolnak valamilyen tömegsportot, ezért biztosak abban, hogy lesz célközönségük, vásárlójuk. A romániai Decathlon cég terjeszkedéséért felelő Alex Domşa kifejtette, biztosak abban, hogy jó helyre jöttek, hiszen a városnak nagyon sok sportbázisa van, ahol szinte reggeltől estig sportolnak. 2014 decemberében döntötték el, hogy Marosvásárhelyen is nyitnak üzletet, és remélik, hogy nemcsak a megyeszékhely, hanem a megye lakóinak is megfelelő sportfelszerelést kínálnak, és ezzel némiképpen hozzájárulnak a tömegsport népszerűsítéséhez.

A cégnek világszerte több mint 50.000 partnere van, mintegy 60 ország 35.000 termékét forgalmazzák. Több mint 600 mérnök, szakember dolgozik azon, hogy a sportfelszerelések terén új technológiákat vezessenek be, amelyekkel megkönnyítik a mozgást, megfelelő védelmet nyújtanak stb. Több neves sportszergyártó cég forgalmazói.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre megtudtuk, hogy a megnyitást megelőző napokban nem sikerült teljesen feltölteni a polcokat, az elkövetkezendő időszakban pótolják a készletet. Profi termékeket is forgalmaznak, de azokat megrendelésre szállítják. Az üzleti politikájuk az, hogy elérhető áron jó minőségű sportfelszerelést biztosítsanak, elsősorban a tömegsportot kedvelőknek. Szintén újságírói kérdésre azt is elárulták, hogy nem gondoltak kétnyelvű feliratozásra, az igazgató azzal mentegetőzött, hogy az anyacég nem írta elő számukra, hogy magyar felirattal is el kell látni az árukategóriákat jelző táblákat. Ígéretet kaptunk arra, hogy „kiigazítják” ezt a „hiányosságot”, s ennek jeléül a bejárati ajtóra ragasztottak egy rövid üdvözlő mondatot. Megtudtuk, hogy a megnyitót szervezők megtiltották a műsorvezetőnek, hogy magyarul is szóljon. Ennek ellenére Nagy Zsigmond alprefektus és Peti András alpolgármester magyarul és természetesen románul is üdvözölte a beruházókat. A hivatalos megnyitón felszólaltak többek között a sport- és ifjúsági igazgatóság, a munkaügyi igazgatóság képviselői és a felkért sportolók is. A marosvásárhelyi sportiskola kisdiákjai tornagyakorlatokkal, mazsorett-tánccal színesítették a megnyitót, a Maros KK gyerekcsapatának tagjai pedig az egyik kisméretű palánknál bemutatót tartottak. Majd a cég munkatársai ismertették termékeiket, s közben azt is elmondták, hogy jól képzett szakembereket alkalmaztak, akik minden sportágnak megfelelő sportszereket tudnak ajánlani, az igény és a kívánt teljesítmény függvényében.