2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn gyanúsítottként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a képviselőház, egyben a vezető kormánypárt elnökét. 

Hétfőn gyanúsítottként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a képviselőház, egyben a vezető kormánypárt elnökét. Nem is kellene hírként kezelni, hiszen a pártelnök azóta „élvezi” folyamatosan a DNA kitüntető figyelmét, mióta pártja megnyerte a parlamenti választásokat, és – az államelnök minden gáncsoskodó erőfeszítése dacára – sikerült kormányt alakítania. Tehát a hír nem is igazán hír, de mégis ez a nap címlapsztorija. Olyan populista „előrejelzésekkel” körítve, hogy a kormánypárt tönkreteszi az országot, és még mélyebb szegénységbe taszítja az amúgy is a nyomorküszöb határán tengődő népet. Ilyen szlogenekkel pedig embereket lehet az utcára vinni, és statisztikákat lehet készíteni, hogy hol, melyik városban, hányan tiltakoztak a kormány egyik vagy másik intézkedése ellen. És lehet riogatni a „vörös pestissel”. Vagyis stresszes állapotban tartani az amúgy is elégedetlen embereket, hogy aztán a manipulátorok az orruknál fogva vezessék (félre) őket.
Egy másik stresszes hír az, hogy az ősz folyamán radioaktív felhő jelent meg Európa felett, amely állítólag nem veszélyes, de nem árt odafigyelni a jelenségre. Ennek forrása pedig – a franciák szerint – valószínűleg egy orosz vagy kazahsztáni nukleáris erőmű. Az oroszok tiltakoznak, azt állítva, hogy ők semmilyen nukleáris balesetről nem tudnak, ami orosz területen történt volna. A francia hatóságok szerint azonban ha ilyen mértékű szivárgás francia területen kezdődött volna el, biztos, hogy evakuálták volna a közelben élő embe-reket. Semmi konkrétum, de riogatásra jó.
Újabb stresszforrás: a nacionalizmus. Legkézenfekvőbb a hazai jól bevált és mindig működő magyarellenesség, ami bármikor előkapható, és feledtetni tudja a mindennapi nyomorúságot, az egészségügy siralmas helyzetét, de ideig-óráig még a közelgő tél várható nehézségeit: a kegyetlen viharokat és az ezeknél is kegyetlenebb számlákat is... Vagy azt, hogy az állam intézményei nem működnek, hogy a korrupció és a bürokrácia átszövi a társadalmat, hogy a nagypolitikában dúló hatalmi harc az ország vezetőinek – élen az államfővel, aki egyre jobban kezd elődjéhez hasonlítani – az „első számú prioritása”.
Nemcsak nálunk érik stresszhatások az embert. A legfrissebb hír, hogy a Vatikánban, Európában elsőként, annak ellenére, hogy eurómilliókat hozott a pápai állam konyhájára, 2018-tól betiltják a cigaretta árusítását, és a dohányosok csak a duty free (vámmentes) üzletekben vásárolhatnak havi öt karton füstölnivalót. Ami komoly stresszhatás az érintettek számára.
Visszatérve a hazai tájakra: sajnálattal kell megállapítanunk, hogy a felsorolt stresszhatások, a véget nem érő politikai skandallumok vesztesei mindig (és kizárólag) az adófizető polgárok, akiknek a szavazatai juttatták a politikusokat bársonyszékekhez, és akiket nemsokára újból tejjel-mézzel folyó Kánaánnal fognak bolondítani. Addig persze lehet stresszelni, mert a stresszes embert könnyebb manipulálni.