2019. november 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Manci néni 92 éves, Marosvásárhelyen a Dózsa György utcában, magánházban lakik. Egyedül, egyes-egyedül. 


Manci néni 92 éves, Marosvásárhelyen a Dózsa György utcában, magánházban lakik. Egyedül, egyes-egyedül. Ez önmagában még nem is volna olyan nagy baj, csakhogy Manci néni világtalan, saját magát nem tudja ellátni. Mint mondja, fokozatosan vesztette el a látását, talán azért, mert sokat dolgozott a mezőn, nem hordott kalapot, a feje sokszor felhevült... talán ez okozta, hogy meggyengült a szeme és gyakorlatilag megvakult. Operálni kellett volna, de nem került sor rá. Most a ház ajtajától a kapuig tapogatózva, a ház falához támaszkodva tud kicsoszogni. Egyik szemével semmit, másikkal csak tíz százaléknyit, árnyakat lát, még alakokat sem! 
 
Halottnak nyilvánították, elvesztette a segélyét
Érkezésünket azzal jeleztük, hogy kővel – aminek a gázórán a helye – megütögettük a gázcsövet. A hangjelzésre Manci néni elindult, mi meg vártunk türelmesen. Aki ebédet visz neki, Nagy László, a Manci néni külföldön élő unokahúgának rokona. Ő értesített arról, milyen csúfosan megjárta Manci néni. Halottnak nyilvánították, s emiatt elvesztette a világtalanságért járó 929 lejes segélyét. Így sem augusztusban, sem szeptemberben nem kapott egy lejt sem. 
– Mi történt? Hogyan lehet egy élő embert halottnak nyilvánítani? – kérdeztük Nagy Lászlót, aki felvállalta, segít a néninek az ügyintézésben, és a hatóságokkal tisztázza, igenis, továbbra is folyósítani kell a segélyt, mert Manci néni él, és szüksége van a pénzre.
– Manci néni soha sem volt férjnél. A húgával lakott, aki 2008-ban hunyt el. Egyetlen rokona a Magyarországon élő unokahúga, aki a távolság miatt nem tud személyesen gondoskodni róla. Ő kért meg engem, hogy segítsek, hozzak ebédet, reggelire, vacsorára valót, számlát fizessek, ügyeket intézzek. Amíg a húga élt, nem volt gond, együtt ellátták magukat, kertészkedtek, majorságot, disznót tartottak. Mivel Manci néninek nem volt munkahelye, nyugdíja sincs, hátrányos helyzetéért havi 929 lejt folyósítottak neki. Ennek fele télen elmegy számlákra, feléből a gondozót kellene fizesse, de hát enni is kell. Így a pénz nagyon kevés. Augusztusban vártuk a segélyt, nem jött. Elmentem a postára, érdeklődtem, nem keveredett-e el valahová, összetelefonálták a postahivatalokat, de nem, a postára nem utalták át a pénzt – meséli Nagy László. 
Két személy azonos személyi számmal
– Mi történt? Marosvásárhelyen élt még egy Manci nénivel azonos nevű Pap Margareta, azonos személyi számmal (CNP-vel). Ő a férje nevét vette fel, így lett Pap. A másik Pap Margareta, aki a Görbe utcában lakott, 2010-ben elhunyt. Akkor Manci nénit is törölték az élők sorából, azaz a Lakosság-nyilvántartó Hivatal névjegyzékéről. S mivel halottá nyilvánították, a segélyét nem folyósították többé. 
– Manci nénit beültettem egy taxiba, s elvittem a Trébely utcába, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz, hogy személyazonossági igazolványával, születési bizonyítvánnyal a kezünkben igazoljuk, él. Ugyanis, ha valaki elhalálozik, a személyi igazolványát visszavonják. 
A Lakosság-nyilvántartó Hivatalban is szóltam, tévedés történt, ez a Pap Margareta életben van, s a személyit is felmutattam. Megnézték a számítógép adatbázisában, Manci néni halottként szerepelt. Mondták, kijavítják a tévedést, s közlik a szociális igazgatósággal is. Meg is tették, s a segélyt két hónapra visszamenőleg is folyósították. Manci néni idén megint megjárta! Bizonyítania kell, hogy életben van. Felmentem a szociális igazgatóságra, szóltam az igazgatónak. Megnyugtattak, visszamenőleg megkapja a segélyt, októberben háromhavi juttatást vehet kézhez – mondta a panaszos, aki hozzátette, senki sem kérdi meg, hogy októberig mit eszik a néni!
A hibát nem a szociális igazgatóság követte el
– Nem mi vagyunk a hibásak! A szociális igazgatóság minden hónapban egyeztet a Lakosság-nyilvántartó Hivatallal. Ha azt közlik, hogy valaki meghal, törlik a nyilvántartásból, s mi az elkövetkezőkben már nem folyósítjuk a segélyt. Ebben az esetben is az történt, hogy a lakosság-nyilvántartó halottként tüntette fel Pap Margaretát. Emiatt állították le a segély folyósítását. Annak ellenére, hogy két hónapig a néni nem szerepelt a nyilvántartásban, megígértük, hogy folyósítjuk az elmaradt járandóságot! Ez közel 3000 lej lesz. Addig a gondozó valahogyan vállalja fel az étkeztetését és ellátását, mert utólag megkapja a pénzt – mondta Schmidt Loránd, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezérigazgatója. 
Furcsa, hogy e digitalizált világban, ahol minden nyilvántartás számítógépes adatbázisban szerepel, ilyen hibák adódnak. Állítólag az elhunyt Pap Margareta személyi számát írták el anno. Csak akkor miért nem tisztázták és javították ki az első alkalommal, amikor kiderült, hogy Manci néni még él? Sajnos, idősen, betegen és tehetetlensége miatt elhanyagolt állapotban. Pedig míg napjai vannak, emberi méltósággal kellene élnie!