2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Örökségünk őrei verseny negyedik hónapjában járva, mi, a Telekiek Unokái csapat, visszatekintve az eddigiekre, napról napra megérthetjük, tapasztalhatjuk, hogy az eltelt hónapok során folytatott munka nem volt hiábavaló.

„A múltat nem lehet tőlünk elvenni. De az csak akkor a miénk, ha ismerjük.”
Az Örökségünk őrei verseny negyedik hónapjában járva, mi, a Telekiek Unokái csapat, visszatekintve az eddigiekre, napról napra megérthetjük, tapasztalhatjuk, hogy az eltelt hónapok során folytatott munka nem volt hiábavaló. Életek változhattak, emberek indulhattak el egy jobb irányba, s csapatunkból is egy összetartó közösség formálódhatott a csapatmunka összetartó erejének köszönhetően.
Szívet melengető érzést nyújt számunkra, hogy egy kis segítséget nyújthattunk az érdektelenné váló világ múltra vetülő nézőpontjának változtatásában.
Isten segítségével, elégedetten és megnyugvással zárhattunk egy újabb hónapot, amelyben nap mint nap mi is közelebb hozhattuk társadalmunkat ahhoz, hogy elinduljunk egy új úton, a megbecsülés felé, mely a jó irányba visz.
Csapatunk igyekezete idén is az, hogy minél többet tudjunk megtenni a gernyeszegi református templom és a Teleki-kastély megőrzésének érdekében, minél több személyt vonva be küzdelmünkbe. 
A verseny alatt megérthettük, hogy kötelességünk és emberi joguk megtanulni, megőrizni, tanítani és továbbadni a ránk hagyott örökségeket. Diákseregünk meg akarta mutatni az embereknek, hogy a szép külsőt nem csak a tévék képernyőjén kell keresni, s talán, ha megtudnák, hogy még mi minden rejlik a műemlékek szemet gyönyörködtető látványa mögött, a társadalom lelkében is felgyúlna a szikra. Ezt a szikrát pedig csak akkor lehet eljuttatni az emberekhez, ha ott kopogunk, ahol megtaláljuk őket. Csapatunk igyekezete nem abban találtatott meg, hogy hirdetések keretén belül keressük az embereket, ezért mi magunk leptük meg az érdeklődőket.
Csapatunk néhány tagja Hajdu Zoltán tanár úr támogatásával személyesen vitte el a Telekiek Unokái hírnevét a környező országok magyarlakta területeire, Magyarországra és Szlovákiába. Első meglátogatott helyszínük a Debreceni Református Kollégium volt, ahol az iskola tanárainak és diákjainak bemutathatták a versenyt, az eddigi munkáinkat és a további célkitűzéseket. Mindezek mellett lehetőség nyílt arra, hogy a Debreceni FM 90 Campus Rádió vendégei lehessenek s a Telekiek Unokái már a debreceni Hajdú-Bihari Naplóban is megjelentek. A Napló az Örökségünk őrei programot mutatja be, a csapat tevékenységét, amelyet a gernyeszegi református templom és Teleki-kastély védelme érdekében tettek. 
Debrecen után a rimaszombati (Felvidék, Szlovákia) Tompa Mihály Református Gimnázium következett, ahová a Szlovák TV rimaszombati kirendeltsége is ellátogatott, hogy interjút vehessenek a lelkes fiataloktól.
A külföldi iskolák mellett csapatunk többi tagja hazai iskolákat látogatott meg, többek között a Gyulakuti Általános Iskola, az Elektromaros Szakközépiskola, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Tudor Vladimirescu Általános Iskola diákjainak tarthattak bemutatót a műemlékekről. 
A csapattagok mindegyik helyen bemutathatták a gernyeszegi református templom és Teleki-kastély történelmét, majd az Örökségünk őrei programon belül eddig végzett műemlékvédelmi munkájukat.
Az ember önmagában képtelen maradandóvá tenni az élet szépségeit.
Sosem szabad megállni úton a cél felé. Mert ez a cél sosem lesz teljesen elért és ez a munka teljesen befejezett. Ez az élet nagy körforgása. Mindennap te is hozzá kell tégy valamit, hogy utódaidnak továbbadhasd azokat a csodákat, melyek korunkban láthatók és őrizhetők. A generációk szemét fel kell nyitni, hiszen joguk van harcolni.
Műemléket építünk az örökkévalóságnak. És ahogy minden királynak kell egy örökös, úgy sem a gernyeszegi református templom, sem a Teleki-kastély nem maradhat védelmező nélkül.
Az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe! program végéhez egyre közelebb kerülve csapatszellemünkben egyre inkább tudatosul, hogy nem tehetünk mindig nagy dolgokat, képességeinkhez mérten sem, hiszen minden kis dolog, az aprócska részletek, az egyes alkotóelemek teszik ki az egészet, s csak ezeken keresztül haladhatunk előbbre, egy fényesebb jövőbe.
Varga Krisztina