2019. október 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Júniustól László Csaba irányítja a labdarúgó 1. ligában szereplő Sepsi OSK labdarúgócsapatát. Az 54 esztendős székely edzővel telefonon készített interjút az Új Szó című, Pozsonyban megjelenő lap (László Csaba korábban a felvidéki DAC csapatánál dolgozott, innen az érdeklődés – a szerk.).

– A sepsieken kívül voltak más ajánlatai is?

– A varsói Legia komolyan érdeklődött irántam, és Dániából is megkerestek, de én a szívemre hallgattam. A sepsiek már két évvel ezelőtt szívesen láttak volna, érdekes, hogy Diószegi László elnök úrral a DAC edzőjeként Dunaszerdahelyen találkoztam először. Akkor a családom miatt a Dundee Unitedet választottam, mert előtte sokat voltam távol a szeretteimtől. Viszont már akkor ígéretet tettem, ha legközelebb úgy alakul, akkor igent mondok, és betartottam a szavam. 

– Elégedett csapata eddigi felkészülésével?

– Sok futballista csak kölcsönben volt nálunk, ezért tizenegyen – köztük több húzóember – távoztak, így teljesen új csapatot kell építeni. Már második hete gyakorolunk, lassan alakul az együttes, ha még sikerül a három kiszemeltünket leigazolni, akkor elégedett leszek. 

– Milyen céllal vágnak majd neki a bajnokságnak?

– Szeretnénk stabil középcsapattá válni. A sepsi csapat történelmi eredményt ért el azzal, hogy hatodik lett, és bejutott a felsőházba, ezt az eredményt szeretnénk megismételni. 

– A családja is követte Erdélybe?

– Nem, ők továbbra is Skóciában maradtak. Európai állampolgárnak tartom magam, az a szép benne, hogy Németországba, Skóciába, Magyarországra, Erdélybe és a Csallóközbe is hazamegyek. 

– Eddigi klubjai közül a Sepsi áll a legközelebb a szívéhez?

– Az, hogy Sepsiszentgyörgyön edzősködhetek, több mint felemelő érzés. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy a Jóisten megadta nekem, hogy dolgozhattam a Ferencvárosnál és a magyar válogatottnál, amelyeknek kiskoromtól szurkolok. Később a felvidéki futball fellegvárának számító DAC-ot irányítottam, most meg a Sepsi trénere lehetek, amely a határon túli magyarság másik szimbóluma. 

– Figyelemmel kíséri még a DAC szereplését?

– Igen, rendszeresen követem a dunaszerdahelyiek eredményeit. A DAC továbbra is a szívem csücske. Rengeteg barátra leltem a Csallóközben, ahol remek emberek élnek, és örömmel tölt el, hogy oda is hazamehetek. Rossz helyzetben, kieső helyen voltak a sárga-kékek, amikor átvettem őket, de leraktuk a csapat alapköveit, ami a legnehezebb feladat. Sajnos, az építkezésben már nem vehettünk részt, ennek ellenére nincs bennem tüske, örömmel gondolok vissza a Dunaszerdahelyen eltöltött időszakra. Sok sikert kívánok a csapatnak!

– Mit szól a magyar válogatott Eb-selejtezős teljesítményéhez?

– Le a kalappal a nemzeti csapat előtt, amely a rossz nyitány után zsinórban háromszor nyert, és így jó pozícióba került. A horvátok és a walesiek elleni siker nagy bravúrnak számít.  Nagyon kiegyensúlyozott a csoport, és még abban sem vagyok biztos, hogy a vb-ezüstérmes horvátok végeznek az élen.


Két újabb játékos a háromszéki keretben

További játékosleigazolásokat jelentett be a Sepsi OSK labdarúgócsapata az előző napokban. Ioan Andrei Dumiter a Temesvári Ripensia csapatától érkezett, a 20 éves csatár 4 évre szóló szerződést írt alá a székelyföldi klubbal. Egy idegenlégiós is aláírt: az osztrák Michael Blauensteiner 24 éves, jobbhátvéd poszton szerepel, legutóbb a Bécsi Austriát erősítette. Mindkét játékos az ausztriai edzőtáborban csatlakozott a csapathoz.