2019. október 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Angliát is legyőzte Románia az Olaszországban és San Marinóban zajló U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságon. A sokáig gól nélküli találkozó az utolsó negyedórában vált igazán érdekfeszítővé, amikor nem kevesebb, mint hat gól született: a románok kétszer is előnyhöz jutottak, az angolok pedig mindkétszer szinte azonnal egyenlítettek. A végére azonban elfogytak a szigetországiak, és ellenfelük utolsó két találatára már nem maradt erejük válaszolni.

Nyolcezer román szurkoló buzdította a cesenai stadion lelátóiról a Mirel Rădoi irányította alakulatot, amelyből elsőként Ianis Hagi tette próbára az angolok kapusát, Hendersont, majd Ivannak sikerült az ellenfél védői mögé kerülnie, de mintegy hét méterről mellé lőtt. Következett Man lehetősége és egy újabb Henderson-bravúr, aztán az angolok fokozatosan átvették az irányítást, és a helyzetek sem maradtak el, elsősorban távoli lövésekkel kísérleteztek, illetve szabadrúgásból próbálták bevenni Radu kapuját, de ezek rendre célt tévesztettek. 

Szünet után, akárcsak a nyitányon, újra Ianis Hagié volt az első gólszerzési kísérlet. Az angolok játékán ezután érződni kezdett, hogy számukra kötelező a siker, hiszen a franciák elleni vereség után ha nem szerzik meg a három pontot, azonnal búcsút inthetnek elődöntős álmaiknak. Ennek megfelelően nyomasztó mezőnyfölényt alakítottak ki, Radu kétszer is látványosan védett. Idő kérdésének tűnt, hogy mikor hajol meg a nagy nyomás alá helyezett román védelem, így a másik kapunál Coman által kiharcolt büntető mindenkit váratlanul ért. A tizenegyest Puşcaş higgadtan értékesítette (1-0), az angolok helyzete drámaivá vált. Aidy Boothroyd szövetségi kapitány azonnal lépett, szélső védőjét támadóra cserélte, csapata pedig három perccel később egyenlített: Gray kilőtte a hosszú sarkot, Radu csak beleérni tudott, hárítani nem (1-1). Azt hihettük ekkor, hogy lélektani előnyhöz jutnak ezzel az angolok, de nem így történt, mert egy kószán előrevágott labdát elügyetlenkedett az ellenfél védelme, a játékszer Ianis Hagihoz jutott, aki gyors ütemben cselezett egyet, majd a jobb alsó sarokba küldte (2-1). Megint ünnepelhetett a népes román szurkolótábor, de nem sokáig, Abraham ugyanis az újrakezdés után azonnal egyenlített (2-2). Okkal tette fel a kérdést ekkor a sportági szövetség honlapjának krónikása: uraim, mi történik itt? Mindenki a hátralevő másodperceket számolta, számolgatta, hogy melyik a jó eredmény, mi történik döntetlen esetén, amikor Coman váratlanul lövésre szánta el magát, ezzel pedig leginkább az angol kapust lepte meg, aki nem mindennapi potyagólt kapott (3-2). Aztán – hogy senki ne mondhassa, csak ilyent tud – Coman kicsivel később egy bődületes lövést is eleresztett, amire Hendersonnak nem volt – nem lehetett – reakciója (4-2).

A csoport másik mérkőzésén: Franciaország – Horvátország 1-0. A román csapat következő mérkőzését ma 22 órai kezdettel játssza Franciaország ellen (TV: TVR 1, TVR HD). Ezzel egy időben Horvátország Angliával találkozik.

Fotó: UEFA


Jegyzőkönyv

U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság, C csoport, 2. forduló: Anglia – Románia 2-4 (0-0)

Cesena, Dino Manuzzi stadion, vezette: Andreas Ekberg (svéd).

Gólszerzők: Demarai Gray (79.), Tammy Abraham (87.), illetve George Puşcaş (76 – büntetőből), Ianis Hagi (85.), Florinel Coman (89., 90+3.).

Sárga lap: Tomori (90.), illetve Băluţă (47.), Puşcaş (77.), Coman (90+4.).

Anglia: Dean Henderson – Jay Dasilva (77. Tammy Abraham), Jake Clarke-Salter, Jonjoe Kenny, Fikayo Tomori – Kieran Dowell, Harvey Barnes (46. Ryan Sessegnon, 57. Phil Foden), Demarai Gray – Mason Mount, Dominic Calvert-Lewin, James Maddison.

Románia: Ionuţ Andrei Radu – Cristian Manea, Ionuţ Nedel-cearu, Alexandru Paşcanu, Florin-Bogdan Ştefan – Tudor Băluţă, Alexandru Cicâldău – Dennis Man (74. Vlad Dragomir), Ianis Hagi (87. Dragoş Nedelcu), Andrei Ivan (63. Florinel Coman) – George Puşcaş.


Eredményjelző

U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság, csoportkör:

* A csoport, 2. forduló: Spanyolország – Belgium 2-1, Olaszország – Lengyelország 0-1; 3. forduló: Belgium – Olaszország 1-3, Spanyolország – Lengyelország 5-0; a csoport végeredménye: 1. Spanyolország 6 pont (8-4), 2. Olaszország 6 (6-3), 3. Lengyelország 6 (4-7), 4. Belgium 0.

* B csoport, 2. forduló: Dánia – Ausztria 3-1, Németország – Szerbia 6-1; az állás: 1. Németország 6 pont, 2. Dánia 3 (4-4), 3. Ausztria 3 (3-3), 4. Szerbia 0.

Az elődöntőbe a három csoportgyőztes, valamint a legjobb csoportmásodik jut be.