2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A közelmúltban, Mózes Sándor iskolaigazgató meghívására,

a Marosvásárhelyi MSE Sportklub marosszentgyörgyi fiókjának 2008-ban született ifjú labdarúgói Marossárpatakon tartottak edzést. A gyermekeket szülők, nagyszülők kísérték el a településre, ahol edzés előtt megtekintették a korszerű óvodaépületet s a gondozott iskolaudvart, dicsérő jelzőkkel illetve a tanintézmény vezetőjét és a község polgármesterét.

Az MSE 2008-as ificsapatának három marossárpataki játékosa van: Mózes Ádám, Miklós Andor, illetve Bende Dávid, akik egy éve járnak rendszeresen edzésre. Mindhárman nagyon kedvelik a futballt, s a későbbiekben szeretnének leigazolt labdarúgók lenni. Tudják, hogy ezt csak komoly munkával, kitartással, nagy akaraterővel lehet elérni, hajlandók ezért áldozatot hozni. Tikkasztó hőségben, szitáló esőben, hideg szélben is vállalják a felkészülést. Szüleiktől pedig minden támogatást megkapnak.

A másfél órás edzés felét az erőnléti edzés, fizikai felkészítés teszi ki, a második részben következik az, amit a gyerekek a legjobban szeretnek: a játék. A korosztály edzője, Moldován Tamás a pálya széléről irányít, biztat, tanácsot oszt. Szabálytalanság esetén leállítja a játékot, de engedi a kemény, férfias küzdelmet. A gyerekeknek meg kell szokni a játékkal járó kisebb fájdalmakat, sérüléseket, mert a fociban nem érvényesülnek a kényeskedők. Ezt a kis focisták is tudják. Nincs veszekedés, nincs panasz, mindenki a játékkal, a labdával foglalkozik. A fiúk ügyesen passzolgatnak, van néhány kiválóan cselezgető, tehetséges gyerek, egyesek (részben) már a szoros emberfogás mozdulatait is elsajátították. Potyognak a gólok, számolni sem tudom az eredményt, de nem is lényeges. A játékban gyönyörködöm, s arra gondolok, hogy mi is lett volna, ha 35-40 évvel ezelőtt mi is hasonló körülmények között focizhattunk volna. Műgyepes pályán, vadonatúj labdával, edzői irányítással…

Az edzés végére elkészül a finom gulyás, amit két sárpataki szülő, Bende Barna és Miklós András kavargatott a bográcsban (az edzés alatt), s a vendégek megtapasztalhatják a helyiek vendégszeretetét. Büszke szülők, nagyszülők koccintanak a terített asztal mellett, sérülésmentes edzéseket, további sikereket kívánva a kis focistáknak. Hajrá, fiúk, kitartást!

Fotó: Berekméri Edmond