2018. október 22., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Klaus Johannis államfő kihirdette szerdán a megosztott hozzáadottértékadó-fizetésről szóló törvényt – tájékoztatott az elnöki hivatal közleménye.
A képviselőház plénuma december 13-án fogadta el módosításokkal a 2017/23-as kormányrendeletet jóváhagyó törvény tervezetét.
A módosítások közé tartozott, hogy a rendelkezés alkalmazása csak a fizetésképtelen vagy csődbe jutott vállalatok számára lesz kötelező, illetve azon cégek esetében, amelyek héatartozást halmoznak fel.
Az új szabályozás értelmében külön héaszámlát kell nyitniuk azoknak a vállalatoknak és közintézményeknek, amelyek:
a) 2017. december 31-éig a következő összegeknél nagyobb héahátralékot halmoztak fel: 15.000 lejt nagy adózók, 10.000 lejt közepes adózók és 5.000 lejt a többi adózó, amennyiben a hátralékot nem törlesztik 2018. január 31-éig;
b) 2018. január elsejétől 60 naposnál régebbi héahátralékot halmoznak fel, amely meghaladja a következő összegeket: 15.000 lejt nagy adózók, 10.000 lejt közepes adózók és 5.000 lejt a többi adózó;
c) fizetésképtelenné nyilvánították vagy folyamatban van esetükben a fizetésképtelenné nyilvánítás.
Egy másik módosítás kivonja a jelen jogszabály hatálya alól a közintézményeket, valamint a nem héafizető adóalanyokat. Az elfogadott szöveg szerint a többi héafizető adóalanynak kötelessége, hogy ha megosztott héafizetést alkalmazó céggel szerződik, akkor ennek héaszámlájára utalja a héát. A héaszámláról csak héát vagy más adó és illeték jellegű kifizetést lehet eszközölni.
Azok a cégek, amelyek helytelenül fizetnek a héaszámlára, az átutalás napjától a kijavításig az összeg napi 0,06%-ával bírságolhatók.
Azok az adóalanyok, amelyek a megosztott héafizetést választják, 5%-os kedvezményben részesülnek a befizetett adóból.