2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Többször írtunk arról, hogy Marosvásárhely az erdélyi kultúra egyik fellegvára, a számos kulturális rendezvény, a társulatok nagy száma, a fesztiválok egymásutánisága, az igen jelentős irodalmi, képzőművészeti és zenei élet jelzi mindezt.

Fotó: Nagy Tibor


Többször írtunk arról, hogy Marosvásárhely az erdélyi kultúra egyik fellegvára, a számos kulturális rendezvény, a társulatok nagy száma, a fesztiválok egymásutánisága, az igen jelentős irodalmi, képzőművészeti és zenei élet jelzi mindezt. De egy másik, a kultúrához, történelemhez és kézművességhez egyaránt kapcsolódó szubkultúra is megvetette a lábát az egykori szabad királyi városban. Olyan, amelyhez ízlés, akarat és műszaki jellegű háttérműveltség szükségeltetik: a veterán járművek folyamatos gyarapodásáról van szó. Azon járművekéről, amelyeket – legyenek oldtimerek (30 évnél idősebbek) avagy youngtimerek (ide értjük a '80-as, kora '90-es években gyártott autókat és motorokat) – azért vásárolnak tulajdonosaik, mert épp olyan kell nekik. Restaurálják, felújítják, eredeti állapotba visszaalakítják őket. A tulajdonosok klubokba tömörülnek, kiállításokon, veteránversenyeken örvendeztetik meg járműveikkel a közönséget – mindehhez komoly szakmai tudás és műveltség szükségeltetik, egy restaurálást nem lehet hasra csapva végezni, mert a jármű értékét veszti egy-egy nem megfelelő beavatkozás miatt. Marosvásárhely az élen jár az ország veteránautó-kultúrájának terén. És ezen a hétvégén a város mindeddig legnagyobb szabású veteránjármű-fesztiváljára kerül sor!

A helyi Classic Car Club (ClassicCarClub.ro) kettős rendezvénysorozatot szervez, amely ma veszi kezdetét és vasárnapig tart. Eme eseménysorozat része az először megszervezett Classic Show, amelyen a helyi és az ország számos más pontjáról érkező veterán autókat és motorokat tekinthetik meg az érdeklődők. A Ligetben sorra kerülő kiállítás megnyitójára pénteken 10 órától kerül sor, a show aznap, illetve szombaton 18 óráig, vasárnap 10-től 12 óráig tart nyitva. Több kategóriában állítják ki majd a járműveket: veterán autók, veterán sportkocsik, motorkerékpárok, katonai járművek, stabil motorok, restaurálással foglalkozó cégek. A szalonszerűen kialakított kiállítófelület körül a korhű ruhába öltözött házigazdák és különböző vintage tárgyak teremtenek egyedi, nosztalgiát előidéző atmoszférát. A gyerekek szórakoztatását gyereksarok biztosítja. Jármű-szépségversenyre is sor kerül, a szakmai zsűri a FIVA-minősítésnek megfelelő kategóriákban oszt ki díjakat külön az autók és külön a motorok tulajdonosainak. Egyes kiállított járművek eladók, az esetleges érdeklődők az információs pontnál kérdezősködhetnek.

A rendezvénysorozat további részeként kerül sor a Classic Castle Rallye-ra Marosvásárhelyen és környékén június 5-én és 6-án. Ez egy átlagtartó, kétnapos rali, melynek keretében első este éjszakai autós túrára hívják a résztvevőket Marosvásárhely belvárosában, külön kitérővel a vár területén, majd másnap négy Maros megyei erődítményhez látogatnak el a rali résztvevői. Vásárhelyen ez a második veteránautó-rali, ám idén először szerveznek kastélytúrát a klasszikus automobilok, oldtimerek részvételével. A rali helyszínei: start – marosvásárhelyi vár. Útvonal: Maros megye területén, érintve a berethalmi erődtemplomot, a zágori erődtemplomot, a segesvári várat és az erzsébetvárosi Apafi-kastélyt. Cél: marosvásárhelyi vár.

A Classic Days programja a következő: péntek – Marosvásárhely. 10 – 17 óra – versenyszámok kiosztása. 17 óra – briefing: Classic Castle Rallye 21 óra – a rali kezdete, különleges próbák Marosvásárhely területén – 25 km. Szombat: 9 óra – a rali kezdete. 18 óra – az első autó érkezése. 20 óra – eredményhirdetés, résztvevők díjazása. 23 óra – MS Retro Party.

A fesztivál keretében pénteken workshopra is sor kerül. A tematikus műhelymunkáknak, előadásoknak a Mihai Eminescu Művelődési Ház ad otthont, a részvétel ingyenes, a helyek száma korlátozott. Az érdeklődők a következő tematikákban hallgathatnak előadásokat: 15 óra – Egy veteránautó-klub élete/Retromobil Klub Románia bemutatása/Autók és motorkerékpárok veteránoztatása. Előadó: Bogdan Coconoiu, a Retromobil Klub Románia elnöke. 15:30 óra – Átlagtartó veteránautó-versenyek, FIVA szabályzat/Retromobil Klub Románia szabályzata, próbatípusok, felszerelés, autók előkészítése, itiner. Előadó: Dudi Levente (Retromobil Klub Románia). 16 óra – Veterán autók restaurálása. Előadó: Ovidiu Ionescu (Oldtimer Studio). 16:30 óra – Egy álom valóra vált. Kafer.ro. Előadó: Weisz Tomy (kafer.ro).

Ami pedig a teljes rendezvénysorozat programját illeti, az csütörtökön veszi kezdetét.

14 és 19 óra között zajlik a Marosvásárhelyre érkező résztvevők fogadása, 10 és 22 óra között a ClassicShow kiállítófelület elrendezése következik, 23 és 3 óra között blues-rock nightra kerül sor a Jazz&Blues Clubban. Pénteken 10 órakor veszi kezdetét a ClassicShow kiállításának ünnepélyes megnyitója, illetve ekkor zajlik az Oldtimerek és kastélyok című tárlat megnyitója is. 10 és 13 óra között a marosvásárhelyi nevezetességeket látogatják végig a résztvevők, délután az említett előadások zajlanak. 21 órakor indul a rali. 23 órától Best of 70's- 80's buli a Jazz&Blues Clubban. Szombaton 10 és 18 óra között ClassicShow oldtimer-kiállítás, 9 órakor ismét elindul a Classic Castle Rallye 2015 rali. 15 és 17 óra között szórakoztató játékok a Kafer Club Nagybánya (kafer.ro) szervezésében. 20:30 órakor eredményhirdetés, a résztvevők díjazása. Vasárnap 10 és 12 óra között oldtimer-kiállítás.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a hétvégi nagyszabású veterán autós és motoros marosvásárhelyi rendezvényre.