2019. május 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) fogorvosi szakosztályának Fogorvosi Kari Platform (FOK Platform) csapata az elmúlt fél év során több mint 250 általános iskolás kisdiákot látogatott meg a marosvásárhelyi oktatási intézményekben.


A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) fogorvosi szakosztályának Fogorvosi Kari Platform (FOK Platform) csapata az elmúlt fél év során több mint 250 általános iskolás kisdiákot látogatott meg a marosvásárhelyi oktatási intézményekben. A fogorvostan-hallgatókból álló csapat úgy gondolta, eljött az ideje, hogy a belvárosiak után a külvárosi iskolák tanulóihoz is eljussanak.

A gyermekek fogai eredendően egészségesek. Az, hogy a későbbiekben mi lesz a sorsuk ezeknek az ép fogaknak, elsősorban a szülők felelőssége. A szülőknek kell azok egészségét megőrizni, és ennek fontosságát gyermekeikkel megtanítani. Sajnos, Romániában a fogászati prevenció még gyermekcipőben jár: egy 16 éves romániai gyermeknek háromszor annyi rossz foga van, mint az EU valamely országában élő hasonló korúnak. Ezek a problémák fokozottabban vannak jelen a hidegvölgyi Szivárvány Iskolában. A fogorvostan-hallgatókból álló önkéntes csapat célja az volt, hogy ismertesse a gyermekekkel a helyes fogmosás szabályait, és az így megtanult ismereteket gyakorlatba ültessék a modellek fogazatának közös sikálásával. Rajzfilmek, oktató képek segítségével került bemutatásra a fogmosás értelme. A gyerekek egyszerre borzadtak el a hiányos, szuvas fogazatok láttán. A P&G Romania támogatásával minden gyerek a kiérdemelt oklevél mellett egy fogkefével és fogkrémmel térhetett haza.

A FOK Platform az eseménnyel meg akarta cáfolni a gyerekekben azt a sokszor jogosan kialakuló érzést, hogy a többségi társadalom megveti és kirekeszti őket. Az egyetemisták arról számoltak be, hogy számukra is új élmény volt ez a találkozás. Mindegyikük elhaladt már a Segesvári út mellett fekvő lakótelep előtt, azonban ez idáig egyikük sem járt ott. Többségük számára új élményt jelentett a kisdiákokkal való beszélgetés vagy kézfogás.

Az MMDSZ sajtóosztálya