2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyénkben a tervezett száz előkészítő osztályba kell beírassák kötelező módon március 8-tól azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. 

Fotó: Nagy Tibor


Megyénkben a tervezett száz előkészítő osztályba kell beírassák kötelező módon március 8-tól azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. A száz között vannak összevont osztályok is, ahol a gyermeklétszám nem teszi lehetővé, hogy önállóan induljanak. A témáról Fejes Rékát, a megyei tanfelügyelőség tanítókért felelős inspektorát kérdeztük. 
A beszélgetésből kiderült, hogy a párhuzamos osztályok korszaka lejárt, mindössze három tanintézmény van megyénkben, ahol két-két előkészítő osztályt terveztek: a Dr. Bernády György, a Liviu Rebreanu, valamint a 7-es Számú Általános Iskolában. A Bolyai Farkas középiskolában helyhiány miatt egy osztályt terveztek, a tanintézményhez sorolt katolikus iskolában nem indul osztály. Szászrégenben mind a négy tanintézet indíthat előkészítő osztályt, a központi iskola 18 helyet tervezett. Segesváron, Marosludason és Dicsőszentmártonban egy-egy osztályt, Nagysármáson továbbra is összevont osztályt terveztek. Öt elemi osztály sehol sem működhet osztatlan formában, legalább két osztályra kell bontani. Kivételt képeznek az olyan esetek, ahol nagyon alacsony a diáklétszám, és a bérezési keret nem engedi meg, hogy két tanítónőt foglalkoztassanak. 
Megyei szinten a gyermekek létszáma nem csökkent az idén, nem szűnt meg magyar elemi tagozat. Bár Fejes Réka tanfelügyelő szerint a „szimultán” osztályoknak is vannak előnyei, a nagyobb települések környékén levő vidéki iskolákból a közeli városokba csalogatják már előkészítő osztálytól a gyerme-keket, s így a falusi iskolák vesztessé válnak. 
A minimális létszám 12, legtöbb 28-30 gyermeket vehetnének fel egy osztályba, mondta a tanfelügyelő, majd érdeklődésünkre hozzátette: továbbra is érvényben van az előírás, miszerint a kisebbségi nyelven működő osztályokat létszám alatti diákkal is jóváhagyják. Természetesen akkor, ha kéri az intézmény vezetősége. Ez történt Sáromberkén, Mezőbándon és Búzásbesenyőben.
Minden tanintézményben előnyt élveznek a körzetben lakó gyermekek, először nekik kell biztosítani a helyet. 
– Mi történik, ha többen jelentkeznek, mint a meghirdetett helyek száma?
A tanfelügyelő érdeklődésünkre elmondta, hogy küldtek egy javaslatot a minisztérium kisebbségi államtitkárságához, hogy sajátos szempontokat állíthassanak össze azokban az iskolákban, ahol, annak ellenére, hogy a körzetben egy osztályra való gyermeket írnak össze, beiratkozáskor két osztályra való gyermek jelentkezik. Egyelőre még nem kaptak választ, és azt remélik, hogy nem fordul elő olyan helyzet, mint a múlt évben, amikor a Bolyai iskolában két osztályt kellett indítani. 
Ugyanakkor felhívta a szülők figyelmét, hogy akik nem a körzeti iskolába íratják be a gyermeküket, ne felejtsék el bejelölni a körzeti iskolát sem, hogy abban az esetben, ha a gyermeket nem veszik fel a választott iskolába, ne maradjanak le a visszatérés lehetőségéről.
Azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-e után (a következő év január végéig) töltik be a hatodik évüket, kötelező módon az iskolaérettséget igazoló pszichológiai vizsgálatra kell elvinni a körzeti vagy a választott iskolában kifüggesztett rendelőbe.
A beiratkozás március 26-án zárul, a felvételt nyert gyermekek jegyzékét március 30-án függesztik ki. Akik az első beiratkozási szakaszból kimaradtak, április 12–18. között nyílik lehetőségük újból próbálkozni, a megmaradt helyek függvényében.
Csütörtökön a marosvásárhelyi Európa Általános Iskolában arról tájékoztattak, hogy reggeliben már írattak be néhány gyermeket, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum előkészítő osztályába már az első nap 18-an jelentkeztek, tudtuk meg az intézmény igazgatójától.