2019. április 25., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Erdélyben rengeteg romos állapotban levő kastély és kúria áll kihasználatlanul, annak ellenére, hogy ezen épületek a helyi kulturális örökség alappilléreit képezik.

Erdélyben rengeteg romos állapotban levő kastély és kúria áll kihasználatlanul, annak ellenére, hogy ezen épületek a helyi kulturális örökség alappilléreit képezik.

A Kastély Erdélyben program célja Erdély kastélyai és kúriái gazdasági, társadalmi és turisztikai szerepének megismertetése, valamint a térség fenntartható fejlődéséhez való hozzájárulásuk erősítése és kulturális értékük megőrzése.

A cél és a figyelemfelkeltés elérése érdekében a PONT Csoport ismét útjára indítja WEBkastély online vetélkedőjét. A verseny célja, hogy tájékoztasson az erdélyi kastélyok állapotáról, és hogy bekapcsolja őket a turisztikai körforgásba. Szeretnénk, ha szorosabbá fonódna a kapcsolat a közösség és a kastélyok, kúriák tulajdonosai/működtetői között, ezáltal is tudatosítva, hogy a műemlékek a település részei, közös örökséget hordoznak, amely a közösséget is gazdagítja. A vetélkedő révén egy olyan gyakorlati adatbázis, információhalmaz gyűlhet össze, amely a műemlékvédők, a témát kutatók figyelmét esetleg elkerüli.

A 2011-ben lezajlott vetélkedőre 23 csapat nevezett be Erdély különböző tájairól, akiknek több mint 3000 embert sikerült a szavazások által bevonniuk a projektbe. A vetélkedő során a versenyző csapatok négy próbát kellett teljesítsenek, ilyen volt egy örökbe fogadott kastély múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatos feladatok és egy állandópróba, egy kastélynap szervezése.

Idei versenyünkre is várjuk a lelkes csapatok jelentkezését a www.webkastely.ro címen 2012. szeptember 17. és 2012. október 3. között.

Márton Kinga
projektfelelős