2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása már nyilvános, a hazai és nemzetközi grafikusművészek 2018. március 30-án déli 12 óráig jelentkezhetnek.

A Székelyföldi Grafikai Biennálék sorozatában Siklodi Zsolt kurátor váratlan, tragikus távozása  fájdalmas és szükségszerű újragondolásra késztette a szervezőket. Siklodi Zsolt oly sokszor emlékeztetett arra, hogy „A Székelyföldi Grafikai Biennále célkitűzése egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal, és ezen keresztül megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain megszülető grafikai törekvések helyét is a globális trendekben…”
Ezen meghatározó gondolatok köré építették fel a szervezők az idei biennálé alapkoncepcióját is: „Az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonya sokkal összetettebb kérdéseket vet fel, mint az az első megközelítésre tűnt. Egy jótékony, megtermékenyítő átjárás figyelhető meg a digitális és analóg világ között, mely kibővítette a grafikai kép kifejezésbeli lehetőségeit, új horizontot nyitva meg a grafikai képalkotás terén. A 2018-as „G5” Biennálé ezen kölcsönhatások bemutatásához szeretne lehetőséget biztosítani.” Mindezek fényében kívánja végezni tevékenységét az új kurátor, Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész is.
Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása már nyilvános, a hazai és nemzetközi grafikusművészek 2018. március 30-án déli 12 óráig jelentkezhetnek. A nevezés kizárólag webes felületen, az online űrlapon keresztül lehetséges a www.grafikaiszemle.ro honlapon. Az alkotások digitális reprodukcióját online, a nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az oldalon kért adatokkal együtt. A zsűrizés első körben ezek alapján történik majd, a második fordulóba válogatott művek bekerülnek a grafikai szemle katalógusába és a kiállítás részét képezik majd.
A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: dr. Cristian Aurel Opriş, a Kolozsvári Művészeti Egyetem docense, dr. Erőss István, az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszékvezetője, Liu Chun-Lan, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, dr. Anca Boeriu, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem adjunktusa, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője, Kónya Ábel, a debreceni Modem vezető kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész. A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat, a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és Nagy Pál-díjat.
Az idei biennálé díjátadó ünnepsége 2018. október 13-án lesz, ezt megelőzően nyitják meg a kiállítást a beválogatott alkotásokból a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A rendezvény keretében megnyitják Siklodi Zsoltnak, a biennálé volt kurátorának kiállítását a Lábas Házban, illetve az előző szemle nyertesének, Kamil Kucureknek a kiállítását a Magmában.