2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tizenhatodjára mutatkoznak meg Marosvásárhely főterén a mindennapokban láthatatlanul munkálkodó, számos társadalmi kategóriát megszólító, kiszolgáló civil szervezetek. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Tizenhatodjára mutatkoznak meg Marosvásárhely főterén a mindennapokban láthatatlanul munkálkodó, számos társadalmi kategóriát megszólító, kiszolgáló civil szervezetek. A Maros megyei civil szféra Együtt a közösségért jelmondattal évről évre megszervezésre kerülő rendezvényének idei tematikája az egészséges táplálkozás, az egészséges közösség és környezet. A részletekről a hétfő déli sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek.
A civil szervezetek vásárát ezúttal is a Divers Egyesület szervezi az Alpha Transilvană Alapítvánnyal, a Maros Közösségi Alapítvánnyal és a Mâini Unite Egyesülettel közösen. A rendezvény célja lehetőséget nyújtani a különféle területeken tevékenykedő szervezeteknek arra, hogy bemutathassák szolgáltatásaikat, illetve egymással találkozhassanak, tapasztalatot cserélhessenek. Ez alkalommal nyílik lehetőség az önkéntesek toborzására is.
Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke elmondta, hogy idén is a hagyományos forgatókönyvet követik, a kétnapos rendezvénysorozat május 10-én, csütörtökön a civil kávéházzal indul, majd 12-én, szombaton sor kerül a tulajdonképpeni vásárra.
 
Házi termékekről a civil kávéházban
Az együtt gondolkodásra, stratégiák közös kidolgozására alkalmat kínáló civil kávéház csütörtökön 17 órakor „nyit” a Marosvásárhelyi Rádió előadótermében. A szervezetek képviselői két témát érintenek: a közösségi döntésen alapuló költségvetésről, illetve az egészséges közösségről és annak feltételeiről osztják meg egymással gondolataikat.
Előbbi témát Gál Sándor, a Maros Közösségi Alapítvány vezetője körvonalazta a sajtótájékoztatón. A közösségi döntésen alapuló költségvetés lényege, hogy a helyi önkormányzat költségvetésének egy részét különféle, a közösség érdekeit szolgáló projektekre különítik el. A támogatásban a megszavazott projektek részesülnek. Ez egy Kolozsváron már alkalmazott minta, amelyet évekkel ezelőtt a Pont Csoport kezdeményezett, és a kolozsvári polgármesteri hivatallal közösen valósított meg. A civil kávéház vendégei arra próbálnak majd választ adni, hogy Marosvásárhelyen életképes lehet-e egy ilyen elképzelés.
A másik fontos téma az egészséges táplálkozás, közösség és környezet. Erről Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ ügyvezető elnöke beszélt a sajtó képviselőinek. A kistermelők adalékanyagoktól mentes, házi termékeinek népszerűsítése, a termelők és fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat megteremtése fontos feltétele az egészséges közösségnek. Erre irányuló kezdeményezések több városban, Temesváron, Kolozsváron, illetve Marosvásárhelyen is vannak, ezeket azonban egységesíteni kellene ahhoz, hogy a házi termékek fogyasztói rétege növekedjen. Hajdu Zoltán szerint városunkban alig százan vásárolnak úgynevezett „biokosarakat”. A fogyasztói bázis szélesítésével párhuzamosan minél több kistermelőt be kellene vonni a közvetlen értékesítésbe, illetve szükség lenne arra, hogy a kezdeményezés minden lakónegyedben kibontakozhasson, akár pár asztalos minipiacok működtetésével. Koreck Mária ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a civil kávéházba a városi és megyei tanács képviselőit is meghívják.
 
Még lehet jelentkezni
A civil szervezetek vására május 12-én, szombaton délelőtt 10 órakor nyílik a Rózsák terén. A szokásos felvonulás déli 12 órakor indul. A szervezők azt remélik, hogy minél több marosvásárhelyi csatlakozik majd a menethez, ezzel is jelezve, hogy támogatja a kezdeményezést. A Civil Cross futóverseny 13 órakor rajtol a főtéren. A versenyt több korcsoportban szervezik meg – 8 évnél fiatalabbak, 8–12, 12–15 év közöttiek, illetve 16 év fölöttiek számára –, feliratkozni a helyszínen lehet. 16 órakor villámcsődület lesz. A vásár ideje alatt, 10–18 óra között az utcazene-fesztivál is megtartatik. 
A harmadik alkalommal megszervezett fesztiválra továbbra is várják a zenészek, együttesek jelentkezését. Ugyanakkor május 10-ig még lehet jelentkezni a vásárra is. Részvételi szándékukat az office@divers.org.ro e-mail-címen jelezhetik, és ugyanitt kérhetik a beiratkozási nyomtatványt is a civil szervezetek.