2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A fogyasztók világnapja alkalmából Légy óvatos és tájékozott vásárló! mottóval tartottak előadást a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem Tudor Drăganu aulájában. 

Fotó: Nagy Tibor


A fogyasztók világnapja alkalmából Légy óvatos és tájékozott vásárló! mottóval tartottak előadást a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem Tudor Drăganu aulájában. Jelen volt dr. Liviu Todoran, a Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség főfelügyelő-helyettese, Irina Paizs és Nicoleta Puşcaş felügyelők, Daniela Ştefănescu, a közgazdasági kar dékánja, valamint Mihaela Kardos osztályvezető. 
 
Kennedy elsőként fogalmazta meg a fogyasztói jogok védelmét 
A teremben az egyetem hallgatói, valamint az Elektromaros líceum diákjai foglaltak helyet, akik az előadáson sok, fogyasztóvédelemről szóló információval gazdagodtak.
– Mindig a hallgatóság a legértékesebb közeg, hiszen ők veszik át a tapasztalatainkat – mondta Liviu Todoran. – Az emberek nagy része a nap első nyolc órájában termelő, anyagi és szellemi javakat állít elő, de a nap második felében már fogyasztókká válik. S hogy milyen fogyasztókká válik, abban nagyon nagy szerepe van a nevelésnek és tájékoztatásnak. A fogyasztói jogok védelmét első alkalommal John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg nyilvánosan 1962. március 15-én, melynek tiszteletére azóta ezen a napon tartják a fogyasztók világnapját. Kennedy elnök ezen a napon hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot (a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog) összefoglaló történelmi nyilatkozatát. 
Ennek a nyilatkozatnak köszönhetően került nemzetközileg elismerésre a kormányok és az Egyesült Nemzetek Szervezete által az a tény, hogy minden állampolgár fogyasztóként alapvető jogokkal rendelkezik. Az évek folyamán ezeknek a jogoknak a száma nyolcra szaporodott, alapját képezve a Fogyasztóvédelmi Világszervezet (Consumers International – CI) munkájának. A világnapot 1983-ban ünnepelték meg először. Újabb két évvel később az egyre erősödő fogyasztói világmozgalom nyomására és a Fogyasztóvédelmi Világszervezet lobbi-tevékenységének köszönhetően 1985 áprilisában az ENSZ közgyűlése hivatalossá nyilvánította. Romániában az 1992. évi 18-as számú kormányrendelettel hozták létre a fogyasztóvédelmi hivatalt, aminek léte beépült a köztudatba. A lakosság úgy tekintett az intézményre, mint a fogyasztók védelmezőjére. A 2001. évi 2-es számú sürgősségi kormányrendelettel létrehozták az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságot. A Maros megyei hatóság – a többi központi régiós megyékkel együtt – jelenleg a brassói regionális felügyelőséghez tartozik – fogalmazott a főfelügyelő-helyettes. 
Becsülni kell a fogyasztót! 
A Maros megyei hivatalban 11 felügyelő dolgozik, akik évente 3800 panaszt és beadványt oldanak meg. Ez nagy volumenű munka – mondták a szakemberek. A panaszok kivizsgálásán kívül tájékoztató munkát is végeznek, ami főként a termelő korrektségére és a fogyasztók tájékoztatására fókuszál. Aki kihágást követ el, nem tartja be a törvényes előírásokat, annak felelnie kell. – Persze nem tölt el öröm, ha valaki panasszal fordul hozzánk. Főleg akkor, ha kisebb cégek ellen kell fellépni, s bírságot kiszabni. Egy 30 ezer lejes bírság sokszor a cég létét is kockáztathatja. De a pénzt mindenki nehezen keresi meg, a fogyasztó is, és nem szívesen dobja ki rossz minőségű termékre vagy csapnivaló szolgáltatásra. Nem kívánatos a termelőkkel, a piaccal konfliktusos helyzetben lenni, de a fogyasztókat becsülni kell!
Figyelni az online vásárlás buktatóira
Hazai viszonylatban is egyre nagyobb teret hódít az online vásárlás. A használati cikkek 10 milliárd lejes forgalmából 3 milliárd lejt tesz ki az online kereskedelmi forgalom. Főként felszereléseket, berendezéseket, informatikai termékeket, bútort és ruhaneműt vásárolnak online. 
Paizs Irina felügyelő az online vásárlás buktatóira hívta fel a figyelmet. A honlapokon feltüntetett szerződési feltételeket nagyon figyelmesen el kell olvasni, mert meglepetés érheti a vásárlót. Elsősorban az, hogy nem azt a terméket kapja, amire számított, ugyanis a képernyőn egész másként néz ki a termék, mint amikor kézhez kapja. Másrészt, különbözhetnek a méretek, a szín. Vagy – amit egy fiatalember jelzett a teremből –: megrendelt egy drága laptopot, ami hibásnak bizonyult. A törvényes 14 napon belül visszaküldte, kifizette a postai költséget, s mégis 80 lejjel kisebb összeget utaltak vissza neki. 
Egy másik esetben pedig a bankkártyáról nagyobb összeget vontak le, mint amennyit kellett volna! Ezért, ha a fogyasztó pontosan tudja, milyen feltételek mellett vásárolt, bizalommal fordulhat a fogyasztóvédelmi hivatalhoz, mert ilyen esetben indokolt a panasz, és kártérítésre is joga van. 
Egy másik hallgató arra volt kíváncsi, hogyan ellenőrizheti, hogy a leszállított termék hamisítvány-e vagy sem. A felügyelők elmagyarázták, hogy létezik egy applikáció, amelynek segítségével a gyártó cég honlapján leellenőrizhető a termék kódja. 
A harsány reklámok is lehetnek becsapósak
A cégek nagyon gyakran folyamodnak kétes reklámfogásokhoz. Ilyenek például a csatolva csomagolt termékek. Ehhez társítanak egy árat, a vásárlónak nincs lehetősége ellenőrizni, hogy külön-külön mennyibe kerülnek azok a termékek. Előfordulhat, hogy ha egyenként vásárolja meg a csomagolt termékeket, ugyanannyiba, sőt kevesebbe kerülnek. A másik dolog, amire oda kell figyelni, a százalékban kifejezett árkedvezmények!
Nagy számokkal hirdetik a 30, 40 vagy 50 százalékos árkedvezményt. A vásárlók bedőlnek, a kecsegtető árak miatt megveszik a termékeket, de ha utánanéznek vagy utánaszámolnak, kiderül, hogy a kedvezmény jóval kisebb, esetleg egy héttel korábban a termék „árkedvezmény” nélkül is ugyanannyi volt, egy másik áruházban pedig promóció nélkül is ugyanannyiba kerül.
Ha a szerződést aláírták, nincs mit tenni!
Liviu Todoran kitért arra, hogy elég sok panasz érkezett a mobiltelefonos szolgáltatókkal kötött szerződésekre. Ennek oka, hogy a fogyasztó nem olvasta el a szerződés kis betűs részeit, s olyan szerződést írt alá, amiről kiderült, hogy számára nem előnyös. Éppen ezért felhívták a fogyasztók figyelmét, hogy a szerződést olvassák el figyelmesen, inkább vigyék haza, még akkor is, ha sietős a dolguk, mert pontosan kell tudni, milyen feltételeket támaszt a szolgáltató. S főleg mennyiért! Mert ha aláírták a szerződést, akkor már nincs mit tenni! 
A felügyelők egy dologra még figyelmeztettek: ha fogyasztóként elkövettél egy hibát, tanulj belőle, s másodszor ne kövesd el!