2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Március 9-én Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben folytatódott a Magyarország kormányának támogatásával megvalósuló Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második szakasza. 

Fotó: Bodolai Gyöngyi


Március 9-én Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben folytatódott a Magyarország kormányának támogatásával megvalósuló Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második szakasza. A cél az óvodapedagógusok továbbképzése, aminek első helyszíne a Bolyai Farkas Elméleti Líceum. A három hétvégére tervezett szakmai fejlesztésen négy csoportba sűrítve száz óvónő vesz rész.
Magyarország kormányának partnere a program lebonyolításában a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Az RMPSZ nevében a továbbképzés megnyitóján Fehér Ildikó, a vendéglátó iskola nevében Hajdú Zoltán igazgatóhelyettes köszöntötte az iskola dísztermében összgyűlt óvónőket. 
– Köszönet a kollégáknak, hogy ilyen szép számban jelentkeztek, hiszen már az első nap 75-en iratkoztak fel a képzésre – szólt a jelenlevőkhöz az RMPSZ megyei szervezete nevében Horváth Gabriella elnök. Haller Katalin óvodapedagógusokért felelős tanfelügyelő szerint nagy örömöt jelent, hogy új óvodák építése, régiek felújítása, játszóterek kialakítása mellett az óvónők képzését is lehetővé tették. Majd ismertette a Differenciált óvodai nevelés a szociális környezet függvényében összefoglaló címet viselő képzés tartalmát. A Kommunikációs kompetenciák fejlesztése kétnyelvű környezetben témáról szól a Bartha Krisztina vezetésével zajló képzés. A családokkal való kommunikáció témakörét Kocsis Líviával, a marosvásárhelyi Fecske óvoda óvónőjével járják körül a résztvevők. A hátrányos szociális helyzetű gyermekek óvodai nevelésének témájában Majla Géza Hargita megyei „óvó bácsi” vezetésével mélyülhetnek el, a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai neveléséről Péter Edit tartja a továbbképzőt, a pedagógus szakmai személyiségfejlődéséről Nagy Enikő (Kriszta nővér) vezeti a tevékenységet – számolt be Haller Katalin a csoportok első napi programjáról. A 44 órás képzésért az óvónők 11 kreditpontot kapnak. Júniusban a szovátai Teleki Oktatási Központban szervezik meg a továbbképzőt azok számára, akik az első csoportokba nem fértek be.
A négy erdélyi városban február 5-én indult szakmai fejlesztés első szakaszának résztvevői érdekesnek, tanulságosnak nevezték a képzést. Pénteken délután bepillantottunk a Kocsis Lívia vezette foglalkozásra, amelyen már ez első percben zenével, mozgással, jókedvvel sikerült az előadónak felkelteni a részt vevő óvodapedagógusok érdeklődését. 
Mint ismeretes, a Magyarország kormányának a támogatásával indult Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében Erdélyben a tervek szerint 54 új óvoda épül, 50-et újítanak fel és 200 játszóteret alakítanak ki az óvodák udvarán. Decemberben, mint ahogy beszámoltunk, a megyénkben levő óvo-dákba 212 magyar sarok érkezett, ami egy szekrénykéből, 35 készségfejlesztő játékból, mesés- és mondókáskönyvekből áll.