2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május 10-ig tart „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. 

Május 10-ig tart „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. A pályázat meghirdetője a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága. A betegek idén nyolcadik alkalommal küldhetik be történeteiket háziorvosukról a www.evpraxisa.hu portál ajánló oldalára (http://www.evpraxisa.hu/ajanl), hiszen ez a pályázat a közre, a betegre bízza annak eldöntését, hogy kiben hisz, kit tart a legjobbnak. 
Az elmúlt hét esztendő alatt több mint 1400 magyarországi és határon túli remek háziorvos, és legalább ennyi nővér élvezhette hálás betegei, települése polgármesteri hivatala, plébánosa, lelkésze, idősotthona, vagy éppen könyvtára elismerését a nemes versengésben. Közülük 140 praxis munkatársai vehették át „Az év praxisa a Kárpát-medencében” kitüntető elismerést Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma épületében, utoljára 2017 szeptemberében.
Az alapellátást végző gyógyítók felelőssége óriási, éppen ezért megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit ez a pályázat biztosít is számukra, hiszen nem ismer határokat.
Az eddig beküldött történetek többek között Erdélyből, Pécsről, Napkorról, Egerből, Debrecenből, Nyíregyházáról, Kecskemétről, Mezőkövesdről, Békésről, Budapestről, Miskolcról, Kővágószőlősről, Szolnokról és Esztergomból érkeztek. Az ajánlók között a hálás páciensek mellett szerepel Pécs önkormányzata, de a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is. 
Az ajánlások meggyőzően bizonyítják, hogy mennyi remek háziorvos és mennyi fantasztikus teljesítmény van a magyar és a határon túli egészségügyben, s hogy a praxisok sokasága nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem emberileg is. A lényeg a szakma ismerete mellett: a partneri kapcsolat, az orvos–beteg bizalom, a türelem, az odafigyelés, az empátia. 
A legjobb történetek szereplői közül az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tizenegy tagú zsűri választja majd ki azt a tíz magyarországi, illetve tíz határon túli háziorvost és csapatát, akikre május 20-tól június 2-ig az internetes portálon szavazhatnak majd a betegek. A zsűri tagjai: Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke, Tóth Róbert, az Egis kereskedelmi igazgatója, dr. Horváth Ildikó, dr. Farsang Csaba, dr. Kásler Miklós és dr. Rurik Imre professzorok, Debreceni Mihály az MTVA felelős szerkesztője, Sztankó Péter, a Webbeteg ügyvezető igazgatója.
A díjátadón a nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásainak köszönhetően.
Egy-egy életmentő vagy éppen hétköznapi történet megírásával és elküldésével május 10-ig ajánlhatják háziorvosukat Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is!