2019. február 18., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megható ünnepség keretében tüntették ki kedden dr. Körtesi Pétert, a Miskolci Egyetem Analízis Tanszékének tanszékvezető-helyettes docensét a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem Professor Honoris Causa címével.

Fotó: Nagy Tibor


Megható ünnepség keretében tüntették ki kedden dr. Körtesi Pétert, a Miskolci Egyetem Analízis Tanszékének tanszékvezető-helyettes docensét a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem Professor Honoris Causa címével. Az elismerést kutatómunkájáért, a matematika oktatásának népszerűsítésében, a felsőoktatási intézmények hálózatán alapuló regionális együttműködés létrehozásában és fejlesztésében vállalt szerepéért ítélte oda az egyetem szenátusa. A díjazók értékelték, hogy az együttműködésbe dr. Körtesi Péter a Petru Maior Egyetem oktatóit és diákjait is bevonta, az intézmény és a romániai matematikaoktatás, matematikusok jó hírét keltve a hálózatban részt vevő európai egyetemek körében. A díszdoktoravatáson az egyetem vezetősége mellett részt vett Sandra Bărbulescu, a tanügyminisztérium, Dorin Ştefănescu, a romániai matematikusok társasága képviseletében, Elisabeth Sorantin, a CEEPUS bécsi irodjának főtitkára és dr. Dávid László professzor, a Sapientia EMTE rektora a termet megtöltő neves marosvásárhelyi személyiségek társaságában.

A Gaudeamus dallamára bevonuló egyetemi vezetőség nevében dr. Cornel Sigmirean professzor, a szenátus elnöke szólt a Professor Honoris Causa cím jelentőségéről, majd dr. Călin Enăchescu rektor értékelte az esemény fontosságát az egyetem életében, és a kitüntetésre javasolt dr. Körtesi Péter tevékenységét, aki tudományos munkái mellett „egész életét a matematika oktatásának szentelte”. Felolvasták az egyetem vezetőségének és szenátusának a határozatát, majd feladták a kitüntetettre a címmel járó öltözéket, átadták a Pofessor Honoris Causa oklevelet és érmet. Az új díszdoktor tevékenységét dr. Szabó Zsuzsanna professzor méltatta. Laudációjában, ahogy később az újonnan felavatott díszdoktor beszédében is elhangzott, dr. Körtesi Péter Marosvásárhelyen született, a Bolyai Farkas középiskolában érettségizett, majd a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem matematika-informatika szakán szerzett tanári oklevelet. Marosvásárhelyen kezdte oktatói tevékenységét, s a kutatómunkát a Teleki Tékában, ahol édesanyja dolgozott. Dr. Körtesi Péter 1988-ben a Miskolci Egyetemtől kapott meghívás nyomán lett az észak-magyarországi egyetem oktatója, ahol jelenleg a matematikai tanszék docense. Elismert matematikusként és egyetemi oktatóként a Bolyaiak tevékenységét népszerűsítette szerte Európában. Oktatói tevékenységének legjelentősebb fejezete az európai uniós CEEPUS programban (Közép-európai Egyetemi Tanulmányi Csereprogram) kifejtett tevékenysége. A felsőoktatási intézmények hálózatán alapuló regionális együttműködés keretében az Aktív módszerek a matematika oktatásában elnevezésű hálózat koordinátora, amelyben 49 közép- és kelet-európai felsőoktatási intézmény vesz részt. A hallgató- és vendégtanár csereprogram eredményes működtetése mellett konferenciákat, nyári egyetemeket, intenzív kurzusokat szervez, közösen szerkesztett folyóiratok, közlemények jelennek meg, jó barátságok alakulnak ki. A programba bekapcsolódott országok némelyikében kezdetben ez volt az egyetlen lehetőség, hogy a hallgatók külföldi egyetemekre eljussanak, s az oktatók kipróbálják magukat más egyetemeken is. Kezdetben hét partnerrel indultak, akik között a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem és a Nagybányai Egyetem szerepelt, s később, amikor az akkreditációt megszerezte, a Sapientia EMTE is. Dr. Körtesi Péter szervezőmunkájáért kétszer vehette át Ljubljanában, illetve Bécsben a legjobban teljesítő hálózat koordinátorának járó elismerést 15 miniszter részéről, ami egyedüli teljesítménynek számít, június 4-én pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szent-Györgyi Albert-díját kapta.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebben a címben részesít a Petru Maior Egyetem, mellyel 15 éve együttműködünk a CEEPUS hálózat keretében. Évente többször is járok itt, konferenciákat szervezünk közösen. Az egyetem elődjével, a pedagógiai intézettel nagyon rég kezdődött a kapcsolat, hiszen nagyon kedves barátom, kirándulótársam volt Müller Ádám, Kiss Elemér, Weszely Tibor, Szilágyi Miklós, Müller Mihály – válaszolta kérdésünkre Körtesi Péter, aki beszédében volt középiskolai és egyetemi tanáraira is szeretettel emlékezett.

Elmondta, hogy a CEEPUS-on kívül több projektben is részt vesz, s ezekbe igyekszik bevonni a partnereket is.

Végül hadd jegyezzük meg, Körtesi Péternek köszönhetjük, hogy a Teleki Tékában egy könyv viszontagságos bolyongás után a helyére került. Köteles Sámuel 1817-ben megjelent Az erköltsi filo'sofiának eleji című művének első kötetéről van szó, amit Kolozsváron egy aktikváriumban fedezett fel, s Bolyai-kutatóként azonnal felismerte Bolyai János kézírását a könyvben, amit sikerült megvásárolni, s 2013-ban oda került a második kötet mellé.
Kapcsolódó cikkek: