2019. május 23., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi ötpontos győzelemmel szemben

hét ponttal maradt alul a Galaci Phoenix otthonában a Marosvásárhelyi CSM férfikosárlabda-csapata, így a gyengébb egymás elleni eredmény miatt elveszítette a vezető helyet a C értékcsoportban. Mivel a középszakaszban a Sárga csoportba csak az első helyezett jut, és nemigen van, aki megállíthatná a galaciakat, a marosvásárhelyiek számára a gyengébb szintet képviselő Kék csoport maradt csak a láthatáron.

Igazán most bánhatják Sánta Szabolcsék, hogy akkor elkönnyelműsködték a Galac elleni meccset. Azelőtt a kupában kétszer harminc pontot vertek a Phoenixre, így a bajnokin már nem figyeltek annyira, és bár végül nyertek, az akkori öt pont mostanra elégtelennek bizonyult. Igaz, senki nem hitte volna, hogy Galac a mostani meccsen soha nem látott hatásfokkal dob, a triplákat – nincs elírás – 68%-os (!) pontossággal. Nem kevesebb mint 17 hárompontost szórt a Phoenix, és – most tessék megfogózni! – mind a hét pályára lépett játékosuk dobott hárompontost, ráadásul valamennyien 50% fölötti hatásfokkal! Ezt pedig nem lehet kizárólag a védekezés számlájára írni…

Az sem segítette a marosvásárhelyieket, hogy palánk alatt elveszítették a csatát. A lepattanózásban nagyon hiányzott a Nagyszeben elleni barátságos meccsen sérült Borşa, így Galac hét labdával többet (32-25) gyűjtött be, ami épp elég egy ekkora különbségű győzelemhez.

A kiegyensúlyozott első negyed után a másodikban a házigazdák tripláira nem sikerült válaszolni. Ötöt dobott Galac nagyszünetig, erre csak egyedül Engi-Rosenfeld válaszolt. A visszatérés a meccsbe a harmadik negyedben sem sikerült igazán, így a negyedik negyed elejére 21 pontra nőtt a hazai előny. Ekkor kapcsolt rá Kovačević, aki az utolsó tíz percben egyedül dobott öt triplát és összesen 21 pontot, azonban késő volt ahhoz, hogy legalább öt pontra szorítsák a különbséget, mert Galac sem hagyta abba a hárompontosok gyártását.

A CSM számára így nem marad más, mint megnyerni a maradék találkozókat, és reménykedni abban, hogy Galac talán mégis botlik legalább egyszer, netán szombaton Csíkszeredában. 

A marosvásárhelyi csapat pedig eközben Máramarosszigetre utazik.

Fotó: a Galaci Phoenix közösségi oldala


Jegyzőkönyv

Férfikosárlabda Nemzeti Liga, C értékcsoport, 10. forduló: Galaci Phoenix – Marosvásárhelyi CSM 96:89 (20-22, 27-14, 22-16, 27-37)

Galac, Dunărea-csarnok, 500 néző. Vezette: Costin Bogdănescu (Bukarest), Alexandru Stamate (Ploieşti), Valentin Niţu (Bukarest). Ellenőr: Bogdan Bădilă (Bukarest).

Galac: Miller 25 pont (3), Perović 24 (4), Dukity 16 (4), Djordjević 14 (1), Voinescu 7 (1), Corpodean 5 (1), Vlad 5 (1).

Marosvásárhely: Kovačević 29 pont (7), Kalve 20 (1), Martinić 11 (1), Şolopa 10, Sánta 9, Engi-Rosenfeld 6 (1), Steff 2, Bölöni 2, Onea. 


Eredményjelző

A férfikosárlabda Nemzeti Ligában:

* A értékcsoport, 8. forduló: Temesvári SCM – Nagyváradi CSM 76:99, Bukaresti Steaua – SCM U Craiova 65:72, Nagyszebeni CSU – Bukaresti Dinamo 101:75.

* C értékcsoport, 10. forduló: Kolozsvári U – Máramarosszigeti CSM 83:92, Csíkszeredai VSKC – Zsilvásárhelyi ACS 96:98, Galaci Phoenix – Marosvásárhelyi CSM 96:89, CSM Focşani – Bukaresti Rapid 96:69. Előre hozott mérkőzésen a 13. fordulóból: Bukaresti Agronomia – Máramarosszigeti CSM 57:84.


Román győzelem az Eb-előselejtezőben

Magyarországtól eltérően a román férfikosárlabda-csapat már nem selejtezhet a világbajnoki részvételért, ehelyett a 2021-es Európa-bajnokság előselejtezőjében kellett bizonyítania. Az alakulat ellenfele múlt csütörtökön Koszovó válogatottja volt, amelyet a Tudor Costescu irányította legénység 88:83 (14-17, 21-18, 24-18, 29-30) arányban múlt felül a nagyváradi csarnokban. A B csoportban szereplő román együttes ezzel első sikerét aratta, és 3 ponttal a második helyen áll a rangsorban, amelynek listavezetője Macedónia 3-mal, illetve sereghajtója Koszovó 2-vel. A román csapat összetétele: Watson (19 pont), Oláh (15), Dragoste (13), Kuti (13), Paliciuc (10), Török (9), Baciu (5), Gheorghe (2), Virna (2), Popa. Az ellenfél legeredményesebb játékosai a dupla-duplát jegyző Shoshi (29 pont, 18 lepattanó), valamint Berisha (24 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) voltak.


Győzelem Hollandia ellen, él a remény

A magyar férfikosárlabda-válogatott hosszabbítás után 91-86-ra legyőzte Hollandiát vasárnap a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszának negyedik fordulójában a budapesti Tüskecsarnokban, ezzel életben tartotta kijutási esélyeit.

 A holland Thomas van der Mars (b), Arvin Slagter (b2) és Eilingsfeld János (j)
a férfikosárlabda-világbajnoki selejtezősorozat J csoportjában játszott
Magyarország – Hollandia mérkőzésen a fővárosban, a Tüskecsarnokban 2018. december 2-án.
MTI/Koszticsák Szilárd


A csoportban sereghajtó hollandok enyhe fölényben játszottak az első negyedben, aztán Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese főként Vojvoda Dávid 11 pontjával fordított, és a 22-14-re hozott második játékrésznek köszönhetően 34-29-re vezetett a nagyszünetben. Fordulás után a holland csapat 11-5-ös rohamára Benke Szilárd és a honosított Govens Darris válaszolt, az utolsó szakasz 56-53-ról indult. A 34. percben 11 ponttal elhúztak a házigazdák, ám a feltámadó ellenfél Yannick Franke triplájával hosszabbításra mentette a meccset (78-78). Az ötperces ráadásban Vojvoda és Benke klasszis teljesítménye döntött a magyar nemzeti csapat javára, melynek legjobbja a 22 pontos Vojvoda lett.

Az 5/5-ös győzelmi mérleggel álló magyarok február végén Olaszországban folytatják szereplésüket.