2019. szeptember 15., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A népzene és néptánc terén a ’70-es években megjelenő új irány, a táncházmozgalom 1978-ban érte el városunkat, és annak az évnek az októberében Marosvásárhelyen táncházat tartott.


A népzene és néptánc terén a ’70-es években megjelenő új irány, a táncházmozgalom 1978-ban érte el városunkat, és annak az évnek az októberében Marosvásárhelyen táncházat tartott. Pár év működés után betiltották, majd a rendszerváltást követően újraszerveződött.
Nehéz találni a Kárpát-medencében még egy olyan táncházat, amelyik a ’89-es események óta heti rendszerességgel, élő zenével, megszakítás nélkül a mai napig hűségesen megtartotta volna a nagy táncházas öregek hagyatékát, szellemiségét úgy, hogy önfenntartó, független maradjon, és ne egy intézmény vagy táncegyüttes működtesse. Jogi hátteret 1996 óta a marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány biztosít.
Az idén úgy döntöttünk, hogy a Maros Megyei Múzeummal partnerségben és a Hagyományok Háza hálózatának támogatásával megszervezzük a 40. születésnapot, és meghívjuk mindazokat, akik részesei voltak e mozgalomnak, vagy részesei szeretnének lenni ennek az ünnepnek.
A rendezvény kiemelkedő eseménye az a kerek-asztal-beszélgetés lesz, ahol megszólalnak a nagy öregek, a marosvásárhelyi táncház elindítói, különböző korosztályok képviselői, oktatók, zenészek, táncosok, akik hozzájárultak ennek a táncháznak a megszületéséhez, életben maradásához. A rendezvény táncházzal zárul.
A nagyérdemű, a táncház szellemisége szerint, fergeteges, művészi színpadi produkciókra nem számíthat, viszont belső hangját meghallva felállhat, és saját, illetve párja szórakoztatására táncolhat.
Nagy szeretettel várunk tehát október 13-án délután 5 órakor a Kultúrpalota kistermébe mindenkit, aki szívügyének tekinti a marosvásárhelyi táncházat.
Puskás Attila Barna