2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amint arról keddi lapszámunkban is olvashattak, a tegnap este kezdetét vette Marosvásárhelyen az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál.

Amint arról keddi lapszámunkban is olvashattak, a tegnap este kezdetét vette Marosvásárhelyen az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál. Kelet-Európa legnagyobb gitárszemléjét a Harmonia Cordis Egyesület szervezi, legutóbb a részletes programot közöltük, ezúttal a fesztiválon fellépő vendégművészeket ismertetjük. Augusztus 8-án Csáki András, a Venti Chiavi Gitártrió, valamint a Duo Melis koncertezett.
Augusztus 9-étől a további előadók koncertjein vehetnek részt az érdeklődők.
Tudor Niculescu-Mizil 2010-ben végzett a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem klasszikus gitár szakán, a Maastricht Konzervatóriumban mesterizett, a Talente gitárverseny szervezője. Anton Baranov 1984-ben született, 10 éves korában kezdett el gitáron játszani. Zenei tanulmányait a leghíresebb orosz zeneiskolában, a Szentpétervári Állami Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumban végezte. Baranov az egyik leghíresebb „D’Addario-művész”, 2013-ban a Guitar Foundation of America verseny győztese. Napjaink egyik leghíresebb és legkiválóbb gitárosa. Koncertezett a New York-i Carnegie Hallban, a valenciai Palau de Musicában, a szentpétervári Mariinski koncertteremben és a tokiói Hakuju teremben. Első albumát 2014-ben adta ki a Naxos Classical. Ugyanabban az évben a Contrastes Records egy új spanyolgitár-albumát jelentette meg. A Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta Duo egy gitár és bandoneon duó, amely 2002-ben alakult azért, hogy megszerettesse az argentin zenét a közönséggel. A világ leghíresebb és legrangosabb fesztiváljain és színházaiban koncerteztek, számos rangos díjat nyertek és világhírű művészekkel, zenekarokkal léphettek fel. Az első CD-jük, a Hombres de Tango több mint tízezer példányban kelt el. A leghíresebb akadémiák, egyetemek katedráin tanítanak. 
Augusztus 10. Werner Gábor 1969-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait ötévesen kezdte gordonkán, tanult zongorázni és ütőhangszereken játszani. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatának gordonka szakán szerzett diplomát. 1991-től a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja, a Magyar Virtuózoknál is muzsikált. 1999-től a Hevesi Kamarazenekar művészeti vezetője. 2000-től a Budafoki Dohnányi Zenekarnál tölt be karmesteri állást. 2000 óta a Jeunesses Musicales vonószenekari tábor karmestere. Több rangos fesztiválon közreműködött, rendszeresen vezényel Erdélyben, 2002-ben Donáth-díjat nyert. Beke István Ferenc a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene-tanára, a Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert nemzetközi gitárversenyeken, kamarahangversenyeket adott számos országban. A marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál és a kolozsvári Novo Generatio Nemezetközi Gitárnapok szervezője. Doktori címet 2011-ben szerzett. Gliga Tudor és Orosz Dávid számos nemzetközi versenyen vett részt, jelenleg a Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói, dr. Beke István Ferenc diákjai. A közönség hallhatta már őket Al Di Meola és Tommy Emmanuel koncertjeinek nyitózenekaraként. Megnyerték az Erdélyi Nemzetközi Gitárfesztivál első helyét, ugyanakkor magukénak tudhatják a Barokk stílustól a rock stílusig gitárverseny első díját.
Augusztus 11. A Monyo Project zenekart Molnár Endre gitáros és zeneszerző alapította 1999-ben, ugyanebben az évben kiadták a Monyo Freedom című albumot. 2002-ben Molnár „Baba” Ilona csatlakozott a csapathoz. Ebben az évben Monyo és Baba első díjat nyertek az országos dalszerző versenyen. A zenekar számos hazai és külföldi fesztiválon lépett fel, koncerteztek Milánóban, Londonban, Genfben és Párizsban. Zenei stílusuk a cold-rock, dalaikat játsszák hazai és magyarországi rádiókban. Pusztai Antal 1978-ban született Győrben, napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és dzsesszgitárosa. Koncertezett Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is. Mădălina Ioana Petre a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Neve a White O’Clock zenekar által vált híressé. Klasszikusgitárosként több fesztiválon fellépett. Asztalos Zsolt 14 évesen kezdett dobolni. Az évek folyamán számos zenekar tagja volt, sokféle zenei stílusban kipróbálta magát, a folk-, pop-, funk-, blues- és dzsesszzenétől a színházi előadásokhoz írt zenén keresztül egészen a heavy és thrash metalig. Hadnagy Attila fiatal kora óta több műfajt is kipróbált: klasszikus rock, dzsessz, blues, klezmer, funky és klasszikus zene.
Augusztus 12. Guillén Gabriel Maracazban született, jelenleg az egyik legnevesebb gitártanár Ausztriában. 1987-ben elnyerte az Antonio Lauro és a Rotary Nemzetközi Gitárverseny első helyét. Koncertezett Európában, Dél-Amerikában, az AEÁ-ban és Japánban is. Több rangos díj nyertese, az eisenstadti Joseph Haydn Zeneakadémia és a bécsi Richard Wagner Zeneakadémia tanára, a RUST Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője. Katrin Klingeberg és Sebastián Montes a KM gitárduó alapítói. Mindketten a hannoveri zeneakadémián tanultak. Duóként 2005-ben debütáltak, azóta a világ több részén volt fellépésük. 2012-ben a Stuttgarti Zeneművészeti és Előadóművészeti Akadémia a legrangosabb díját adta át nekik. 2010-ben megjelent az első CD-jük, a Guitar Duo KM-Recital, majd 2013-ban a második CD-jük Gracias a vida címmel. 
Augusztus 13. Radu Vâlcu 1989-ben született Bukarestben, a Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. 25 éves koráig számos díjat nyert közismert európai fesztiválokon, és több koncertfelkérése is volt Románia nagyobb városaiban és külföldön. Girán Péter Magyarországon született, 1994-ben. Nyolcéves korában kezdett gitározni. 2005-ben vett részt először versenyen, alig három évvel azután, hogy elkezdett játszani a hangszeren. Első díjat nyert a saját korosztályában. Azóta számos díjat tudhat magáénak, az elmúlt két évben három nemzetközi verseny első helyezettje volt. A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsornak köszönhetően vált ismertté a nagyközönség előtt. Szegeden tanul, tanára Pavlovits Dávid. Jon Gomm, a fesztivál főfellépője az Egyesült Királyságban, Leeds-ben él. Közismert énekes és szöveg- író, hihetetlenül virtuóz gitárstílussal. A Gomm család gyakran elszállásolt ismert zenészeket, így volt esélye tanulni például B. B. Kingtől és Jack Bruce-tól a Creamből. Folyamatosan turnézik, 2012-ben a Passionflower nevezetű dala világszerte ismertté vált. Debütáló CD-jét, a Hipertensiont több mint 50.000 példányban adták el megjelenése előtt. A második CD-jét, a Don’t panic-et pedig három nap alatt vásárolták fel az Amazonról. A YouTube-on közzétett videóit több mint tízezer alkalommal nézték meg a feltöltés utáni első percekben.