2018. október 22., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kihirdette szerdán Klaus Johannis államfő a 2018-as évi állami és társadalombiztosítási költségvetésről szóló törvényeket. 

Kihirdette szerdán Klaus Johannis államfő a 2018-as évi állami és társadalombiztosítási költségvetésről szóló törvényeket. Felhívta azonban a figyelmet, hogy e jogszabályoknak több sebezhető pontjuk is van, köztük a hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatti szinten tartása.
Az államelnöki hivatal szerdai közleménye rámutat, Johannis szerint Romániának hiteles és kiegyensúlyozott költségvetésre van szüksége, ami tartja magát a makrogazdasági stabilitáshoz, kiszámíthatósághoz és a pénzügyi-költségvetési egyensúlyhoz szükséges célkitűzésekhez. „Romániának el kell kerülnie a nem fenntartható gazdasági növekedés csapdáját, ami a fogyasztáson, költségvetési hiányon és az állami adósság felhalmozásán alapszik” – közölte az államelnöki hivatal.
Mint rámutatnak, gondot jelent, hogy a költségvetés nem tartja szem előtt az Európai Bizottságnak a deficittel kapcsolatos ajánlásait. „Románia elnöke aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy ugyan az országban rekordot döntött a gazdasági növekedés, bizonytalan a költségvetési hiánynak a GDP 3 százaléka alatti szinten tartása. Az elkövetkező években Romániának komoly erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy visszatérjen a költségvetési-adóügyi fegyelem útjára. A 2018-as költségvetés azonban figyelmen kívül hagyja ennek az irányváltásnak a szükségességét, amit elvekben a kormány a 2018-2020-as adóügyi-költségvetési stratégiában felvállalt” – áll a közleményben. Hangsúlyozzák: ami a költségvetés bevételeit illeti, a szakmai elemzések szerint a héabevételek 16 százalékos növekedése túl optimista, legalább két megfontolásból. Egyrészt a 2017-es év költségvetési tapasztalata azt mutatta, hogy az eredetileg vártnál nagyobb gazdasági növekedés mellett, ami az első 9 hónap után elérte a 7 százalékot, és elsősorban a fogyasztáson alapult, nem nőttek a költségvetési bevételek, a héabevételek sem, sőt, a 2017-es állami költségvetésben vártnál alacsonyabb szinten alakultak. Az előrejelzések eközben arról szólnak, hogy 2018-ban lelassul a gazdasági növekedés üteme, beleértve a fogyasztást is. Másodsorban a költségvetés nem tartalmaz becsléseket a felvállalt intézkedések hatásáról, ilyen a megosztott héafizetés bevezetése, amitől – miközben az eredeti elképzeléshez viszonyítva mérsékelték – csaknem kétszeres többletbevételt várnak, mint az eredeti verzióban.
Az államfő szerint a kormánynak prioritásként kellene kezelnie a költségvetési bevételek begyűjtésének hatékonyságát. Felhívja a figyelmet, hogy nem elég, ha a büdzsé csak papíron tartalmaz kiutalásokat beruházásokra, hanem azokat meg is kell valósítani.
„Ugyan az európai uniós pénzalapokból megvalósuló beruházások jóval a 2017-es szint felett állnak, az állami beruházások továbbra is az egyik legalacsonyabb szinten vannak a GDP-hez mérten. (…) Klaus Johannis felhívja a figyelmet a befektetések fontosságára, mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt, annak érdekében, hogy 2018-ban és az azt követő években fenntartható legyen a gazdaság növekedése. A kormánynak tudatában kell lennie annak, hogy a befektetések feláldozása az elkövetkezőkben is aláaknázza Románia növekedési potenciálját. Létfontosságú, hogy az európai alapokat egészében felhasználják, főként az infrastrukturális beruházások terén. A 2018-as költségvetés egy sor adóügyi módosításon alapszik, amelyeket mindössze a 2017-es év végén fogadtak el a PSD-ALDE-kabinet kormányprogramjának megfelelően, ilyen a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkavállalóra való átruházása, a jövedelemadó jelentős, 16 százalékról 10 százalékra csökkentése, egy adóügyi enyhítés, amitől a lakosság a bevételei gyarapodását várja egy stabil és kiszámítható környezetben. Klaus Johannis államfő úgy gondolja, a jelenlegi PSD-ALDE-koalíciónak kötelessége megfelelni a lakosság azon elvárásának, hogy az országnak hiteles és fenntartható költségvetése legyen, a polgárok életszínvonala pedig érje el a megígért szintet” – szögezi le az államelnöki hivatal közleménye.