vasárnap, december 17, 2017

Content about Közművelődés

december 12, 2017

Mint ismeretes, súlyos betegség után 2017. december 5-én svájci otthonában, 96 éves korában elhunyt I. Mihály román király, akit 16-án helyeznek örök nyugalomra a Curtea de Argeş-i új fejedelmi katedrálisban. 

december 12, 2017

A nyolcvanas évek gyermekvárosa számomra decembertől februárig a világ közepe volt. 

december 7, 2017

Művészpedagógusok a Bernády Házban; Ifjú képzőművészek közös kiállítása; Térhatású fényképek a Nagy Háborúból

 

 

Művészpedagógusok a Bernády Házban

december 5, 2017

A Maros Megyei Múzeum természetrajzi osztálya havonta egy-egy kiállított tárgyat ajánl az érdeklődők figyelmébe. 

december 5, 2017

Az alacsony, sovány nő mintha mindig fázott volna. Hajnalban a félig üres buszon is úgy húzta össze magát, hogy észrevenni is alig lehetett. 

december 5, 2017

Hírünk a nagyvilágban a címe a lapszámnak, amely azt vizsgálja, hogyan vélekedtek a történelem folyamán a magyarságról külhonból. 

december 5, 2017

A Fölszállott a páva negyedik elődöntőjével lezárul a verseny második szakasza. Az utolsó fordulót a Duna december 8-án közvetíti, ezúttal a tizenkét induló közül négy külhoni versenyzőért szurkolhatunk.

december 5, 2017

Az elismeréseket december 4-én, hétfőn Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámájának előadását követően személyesen adták át az önkéntesek idei kedvenceiknek. 

december 4, 2017

Mikulás táján eszembe jut gyakran,

kis csomagot, nagy szeretetet kaptam –

Gyermekkoromban cipőm tisztítottam,

és késő este az ajtóba tettem

december 4, 2017

A magyar verseknek is gazdát lelt a könyvtár: a George Bariţiu Elméleti Líceum román diáklányai meglepő átérzéssel szavalták Arany János „Barzii din Wales” és Petőfi Sándor „La sfârşit de septembrie” című versét, őszinte érdeklődéssel véve tudomásul, hogy a magyar tannyelvű iskolákban A walesi bárdokat mindenkinek kívülről kell tudni…

december 3, 2017

November utolsó szombatján a dicsőszentmártoni Mihai Eminescu Művelődési Házban került sor a Kökényes néptáncegyüttes év végi gálaműsorára.

december 3, 2017

A V4 országok közös produkciójában ezúttal a gyümölcsök kerülnek terítékre. A néző olyan értékes fajtákkal ismerkedhet meg, amelyeket az utolsó pillanatban mentettek meg az emberiségnek.

november 28, 2017

Életterek a jövőből – fotókiállítás; A Maros Mezőségi Művésztelep kiállítása; Ifjú képzőművészek közös kiállítása; Térhatású fényképek a Nagy Háborúból; Tér és forma; 8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Természetfotó-kiállítás; Még nyílnak a völgyben...

 

 

 

 

Életterek a jövőből – fotókiállítás

november 27, 2017

A fővárosi Petőfi Sándor Művelődési Központban mutatkozik be a Maros-mezőségi Művésztelep. 

november 27, 2017

Artériák címmel új műsort indít mától az Erdélyi Magyar Televízió. Ebben azok az emberek kerülnek középpontba, akiknek a munkája megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen, de mégis szinte láthatatlan.

november 23, 2017

Tordai művészek Marosvásárhelyen; Szent László, a lovagkirály; 8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Természetfotó-kiállítás; Még nyílnak a völgyben…

Tordai művészek Marosvásárhelyen

november 21, 2017

Sokáig azt hittem, ismer valami titkos forrást. Ha így volt, akkor nemcsak hetvenévesen is ránctalan arcát, dús haját, sohasem pihenő kezét mosta meg benne, hanem derűs álmait, könnyed röptű gondolatait is. 

november 16, 2017

Szent László, a lovagkirály; Duha László tárlata; Kettős kiállítás; 8. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon; Még nyílnak a völgyben...

Szent László, a lovagkirály

november 15, 2017

Euripidész majd’ 2500 éve írt és még mindig igencsak időszerű drámáját mutatja be soron következő premierjeként a marosvásárhelyi Spectrum Színház. 

november 14, 2017

Távoli világból tért vissza a magas, őszes hajú férfi. Lassú járása, megfontolt beszéde is erről tanúskodik. Ahogy a zöld szemekből áradó fény is.

november 14, 2017

A Nagy Háború 100. évfordulóján mind Romániában, mind Magyarországon még mindig kényes témának számít az első világháború, hiszen ennek következményei ma is vitát váltanak ki a két ország történészei között, mi több, az évszázados távlatból se látszik, hogy valamiféle konszenzus születne ezen a téren. 

november 14, 2017

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház lapunkhoz eljuttatott közleményében értesíti nézőit, hogy 2017. november 11-től a Liviu Rebreanu Társulat új művészeti igazgatója Nicu Mihoc színművész. 

november 13, 2017

A népi lélek különleges, drámát komédiával találkoztató ünnepein kalauzolt végig Barabás László néprajzkutató, író új könyve péntek esti bemutatóján. 

november 13, 2017

Az idei kiállításra 33 országból 153 szerző közel 1000 alkotását küldte be két kategóriában: szabad téma (színes fotók) és mesterségek (fekete-fehér felvételek).