szombat, szeptember 23, 2017

Vidék

Minimum nyolc-, legtöbb 42 fős csoportok számára szervez két-, illetve hat-nyolc órás kirándulásokat retró katonai teherautókkal Vármező környékén a helybéli Birtók Attila.

Ottjártunkkor több nyertes pályázatról is beszámolt a község vezetője, igyekeznek minden lehetőséget kiaknázni. Az országos vidékfejlesztési program (PNDR) keretében nyertek finanszírozást a szennyvízhálózat kiépítésére.

Összességében véve, községszinten nincs gond a gyereklétszámmal, viszont a deményházi apróságokat már egy éve a nyárádremetei óvodába viszik iskolabusszal, és hamarosan a vármezői és deményházi kisiskolásokkal is hasonlóan kell majd eljárni, annyira kevés a gyerek e két településen. 

Szombaton tűz ütött ki egy szászrégeni bútorgyár festőrészlegén.

Marosvásárhely szomszédságában, a Mezőség kapujában található település mindig is arról volt nevezetes, hogy hűen ragaszkodik a hagyományaihoz, ennek megfelelően alakítja ünnep- és hétköznapjait úgy, hogy a modern kor kihívásaival is felveszi a versenyt. 

Hónapok óta kilométereket kell gyalogolniuk a megyeszékhelyre tartó harasztkerékieknek, a településről Marosvásárhelyig közlekedő buszjárat ugyanis a júniusi tanévzárás után megszűnt.

Ötödik alkalommal rendezett nyárádmenti horgászversenyt a nyárádgálfalvi Hal-kan Horgászegyesület a helyi sport- és szabadidőközpontnál. 

Az új tanév kezdete kapcsán annak néztünk utána, hogy három vidéki magyar középiskolában mennyire sikerült betölteni az indított osztályokat, van-e gond a diáklétszámmal. 

A rendezvény célja a felnövő generáció megerősítése a keresztény identitásban és egy különleges koncerthangulat kialakítása.

Simon István, Kerelőszentpál község polgármestere szerint nincs lopás a községben.

Múlt hét végén a magyarországi testvértelepülésen, Bélapátfalván járt Erdőszentgyörgy küldöttsége, amelyet az ottani szüreti mulatságra hívtak meg. 

Néhány napja helyére került az az emlékkő, amelyet Szováta önkormányzata állított a 2015-ben elhunyt Kusztos Endre festő- és grafikusművész emlékére. 

Múlt héten vakációs bibliahetet szerveztek a csíkfalvi református missziói egyházközségben. Az előző évekhez képest több újdonsággal szembesülhetett a gyülekezet.

A hét végén tartották Jobbágytelke hagyományos Kisboldogasszony napi búcsúját, de ezúttal új elemekkel is bővült a rendezvény.

Akadályok az önkormányzatok működésében

Szentpálon református templomot építenek, amelyet november 12-én szentelnek fel. A községben nem volt református templom, csak egy kis imaház. 

Szentpálon három éve építettek új óvodát, ezért új óvodára ezúttal Besenyőbe pályáztak. 

A tavaly fejezték be a vízvezetést községszinten, ami száz százalékban meg van oldva.

A Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt keretében megépített hulladéklerakó megfelel az európai környezetvédelmi normáknak és közegészségügyi előírásoknak, így az ide lerakott szemét nem szennyezi a környezetet.

Szeptember elején Dózsa György községben is beállt az ünnepi hangulat: külföldi testvértelepülések küldöttségei érkeztek, hogy a helyiekkel ismerkedjenek és európai kérdésekről is beszélgessenek, az elszármazott lőrincfalviak is hazatértek találkozni, és természetesen jutott idő a gazdák megdicsérésére és a szórakozásra is.

Nemrégiben fiatal önkéntesek dolgoztak kalákában a Nyárádmentén és Nagyernye községben. Az önzetlen munkafelajánlást kissé kétkedve fogadják az emberek, főleg ha az fiatalok részéről érkezik. Az eredmény azonban meggyőző.

Mózes Sándor tanár 2011-ben került a marossárpataki Adorjáni Károly Általános Iskola élére.

A hét végén Nyárádremete fiataljai is bekapcsolódtak az őszi szüreti bálokat rendezők sorába, vasárnap tartották eme falu nem kis ünnepét. 

A hét végén ünnepélyes szalagátvágással, dr. Vass Levente parlamenti képviselő jelenlétében átadták használatra Dózsa György község szennyvízhálózatát.