szombat, április 21, 2018

Vidék

A rendszerváltás előtt a Maros jobb partján a megye legerősebb községei sorakoztak. Abban az időben Marossárpatakon is „dübörgött” a gazdaság, az utóbbi évtizedekben azonban megváltozott a helyzet.

Az egyhetes, igen tartalmasnak ígérkező rendezvénysorozat április 18-án, szerdán veszi kezdetét, érdemes lesz tehát ellátogatni a marosvásárhelyieknek is az egyes eseményekre. 

Múlt héten felállították az első négy jegyautomatát a szovátai fürdőtelepen, ahol ezután fizetéses lesz a parkolás. 

Egyre több településen nyújtanak vissza nem térítendő támogatást az önkormányzatok a nemkormányzati szervezeteknek – lassan szinte mindenhol rájönnek, hogy egyes feladatokat hatékonyabban és lelkesebben el tudnak látni a civilek, mint a sokszor emberi erőforrásban is szűkölködő önkormányzat. 

A múlt hét végén a székely bálon gyűjtöttek adományt Székesfehérváron, ebből a bözödújfalusi Összetartozás templomára is jut.

Magdi és Frank tavaly júliusban költöztek Marossárpatakra, egy általuk megtervezett családi házba. 

Az elmúlt időszakban tapasztalt, az ivóvíz minőségét illető rengeteg kellemetlenség kizárása és a szolgáltató véglegesítése érdekében az erdőszentgyörgyi önkormányzat saját kézbe veszi az ivóvízellátást a településen. A helyi tanács jóváhagyta a saját közszolgáltatás megalakítását.

A polgármester a kapcsolattartásra összpontosítana

 

A községközpontban, a polgármesteri hivatal szomszédságában épül az új napközi otthon, mely a helyi, a királyfalvi, sövényfalvi, küküllődombói kisgyermekes szülőknek jelenthet segítséget. 

Küküllődombói diákok a tantárgyversenyeken   

Jó hír a küküllődombói lakosoknak, hogy csúcsforgalomban meghosszabbítják a dicsőszentmártoni helyi közszállítási vállalat útvonalát a település központjáig.

Saját költségvetésből tervezik a településeken áthaladó patakok medrének rendezését a hirtelen áradások megelőzése érdekében. 

Ádámoson, Sövényfalván és Királyfalván a kultúrházak felújítási munkálatainak finanszírozásához szükséges pályázatokat is benyújtották. 

A húsvéti ünnep alkalmával több településen báli mulatság jelezte a böjti időszak végét.

A nagyközönség előtt tartotta meg soros ülését múlt héten a makfalvi helyi tanács, hogy a községvezetés választ adhasson a közelmúltban ellene felhozott vádakra.

A középkorig nyúlik vissza mind a katolikus, mind a kálvinista vidékeken meghonosodott szokás, a húsvéti határkerülés. 

Munkával kezdődik a tavasz Jedden, az eltervezett idei tucatnyi projektből három máris „sínen” van.

Március elejétől  május közepéig a nyárádszeredai polgármesteri hivatal munkatársai segítséget nyújtanak a földalapú támogatást igénylő gazdáknak az iratcsomó előkészítésében.

Közösségi trágyatárolót épít a város határában a nyárádszeredai önkormányzat, hogy segítsen a gazdáknak eleget tenni a törvényes előírásoknak.

Rövidesen látványos változáson megy át a nyárádszeredai polgármesteri hivatal előtti tér, esztétikus, hangulatos pihenőhelyet alakítanak itt ki. A munkálatoknak hamarosan neki is látnak.

Amint arról nemrég beszámoltunk, módosult az iskolai tízóraiprogramra vonatkozó szabályzat, így ezentúl nemcsak a megyei, hanem a helyi önkormányzatok is lebonyolíthatják a diákok asztalára kerülő élelmiszerek beszerzését.

Professzionális növényházakat készít az ország különböző részeiben a nyárádszentannai Szabó Ernő. 

A megnyert 15 ezer eurót a csittszentiváni és mezőpaniti focipályák felújítására fordítják.

Tizenegy fős, fiatalokból álló nyárádmagyarósi csoport utazik áprilisban Portugáliába, ahol egy hét alatt európai társaikkal együtt megszövegeznek egy, a toleranciáról szóló chartát.