vasárnap, április 23, 2017

Vidék

A hét végén helyi gyerekek és felnőttek keresték fel a nyárádszeredai idősotthon lakóit, hogy néhány percre örömet, mosolyt vigyenek életükbe.

Fejlesztették a gazdaságot, állatokat, munkagépeket vásároltak az évek során a szentgericei gazdák azokból a kölcsönökből, amikhez a holland testvérgyülekezet jóvoltából jutottak hozzá.

Polietilén termékek, elsősorban fólia újrahasznosításával foglalkozik a vállalkozás, ami rövidesen elindítja tevékenységét Backamadarason. Jelenleg a piacépítés zajlik, és munkaerőt keresnek – tudtuk meg ottjártunkkor Dávid György adminisztrátortól. 

A backamadarasi Borcsa László lassan két évtizede foglalkozik mezőgazdasággal, fejősteheneket tart, a tejet a nyárádszeredai feldolgozó vásárolja fel tőle. 

Még egy éve sincs, hogy Szőcs Antal polgármester átvette Backamadaras vezetését, máris teljes gőzzel pályázik a község. 

Jó hírrel szolgál a jeddi lakosságnak a község polgármestere: elkezdődhet a szennyvízhálózat kiépítése. 

Az a meglepetés érte több Maros megyei vidéki település adófizetőjét, hogy a 2017-es értesítésen szerepelt három év adóhátraléka és annak a késedelmi kamata is. 

Gazdag és színes programmal várják nemcsak a helybélieket, hanem a térség és a megyeközpont lakóit is Erdőszentgyörgyre április 21–23. között, a 26. alkalommal megszervezett Szent György Napokra.

A napokban elkezdődtek a munkálatok a nyárádszeredai Bocskai István középiskolában annak a projektnek a keretében, amelyet a magyar kormány támogat egy korszerű autószerelő tanműhely létesítése céljából.

„Az új törvényekkel jobb az idei költségvetés,  mint a tavalyi, a leosztásból több pénzt kapunk.”

A pincegalériában a tavalyi alkotótábor anyaga még nem került a helyére, de így is van látnivaló.

1979-ben született az elhatározás néhai Fülöp Dénes makfalvi tanár, Nagy Pál és Kusztos Endre képzőművészek részvételével, hogy Makfalván is szervezzenek képzőművészeti alkotótábort.

Szeretettel várunk! – ez a felirat fogad az óvodába lépve. Régi épületről van szó, Erdély egyik első óvodája volt, az 1800-as évek elején épült.

A makfalvi múzeum épületét 1812-13-ban építette Dósa Dániel. A fia, aki már Dózsának nevezte magát, újságíró, író volt, részt vett a 48-as forradalomban. 

Szintén hagyományosan jelen  lesznek a testvértelepülések, megtartják a  hagyományos felvonulást is. 

Az önkormányzat állandó képkiállítást rendezett be a kultúrotthonban Makfalva volt elöljáróiról, a székelyek  nagy meneteléséről és a székely majálisról.

Bár elég változékony az időjárás, rövidesen itt az idő, amikor a város parkjait, zöldövezeteit, járdaszegélyeit be kell ültetni virággal. Ez mindenkor a városi virágkertészet feladata.

Január 9-től Aszalos Rozália vallás- és zenetanár személyében új aligazgatója van az 1-es Számú Általános Iskolának. 

Nemzeti ünnepünk alkalmából Könyv és gyertya díjat adományoztak a marosludasi Szekeres Adél nyugalmazott pedagógusnak.

A marosludasi tanács március 14-én fogadta el a helyi költségvetést, mely idén 36,134 millió lej, ami nagyobb összeg, mint a tavalyi. A költségvetési tételek kapcsán a város idei terveiről Kis István alpolgármesterrel beszélgettünk.

Hivatalosan is birtokba vették a makfalvi roma gyerekek azt az épületet, amelyet számukra javíttatott fel és rendezett be az önkormányzat.

Műszaki okok miatt elkezdődött a bözödújfalusi tó vizének lecsapolása. Sokan csodát remélnek, azt, hogy ismét láthatóvá válik az egykor elárasztott Bözödújfalu. 

Környezeti projekt indul az iskolában   

Mindazok a személyek, akik tisztségre szeretnének jelentkezni, kérelmezési dossziéjukat leadhatják a helyi RMDSZ irodájába 2017. március 31-ig.

A múlt hónapban elfogadták a Kis-Küküllőt átszelő új híd építésének műszaki-gazdasági mutatóit.