vasárnap, január 21, 2018

Vidék

A legutóbbi helyhatósági választásokat a volt PSD-s alpolgármester, Maria Precup nyerte meg, az RMDSZ-é lett az alpolgármesteri tisztség Szászrégenben. 

2015-ben néhány helyi személy és holland barát hozzáállásával bejegyezték a Hope and Vision Egyesületet, amely célul tűzte ki, hogy olyan életkörülményeket teremtsen meg, amely az embereket itthon tartja.

Január 17-én  16 órától a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében közvitára bocsátják az általános városrendezési terv (PUG) részét képező városi mobilitási tervet. 

naponta 13.30 és 21.30 között látogatható

Nagy szükség lenne a szociális lakásra, ugyanis több száz igénylő van a várólistán. 

Márk Endre szerint sikerült a beígért időpontban, november végéig befejezni a Szászrégen marosvásárhelyi bejáratánál és a görgényszentimrei út kereszteződésénél kialakított körforgalmat. 

A tavalyi rendezvények igazolták, hogy Szászrégen magyar művelődési élete igen gazdag, köszönhetően a Humana Regun Egyesületnek, a Kemény János Művelődési Társaságnak és a Csillag Egyesületnek, a polgármesteri hivatalnak és az Eugen Nicoară művelődési ház munkatársainak. 

Adókkal fojtogatott termelés 

Az ősz folyamán több visszásságra hívta fel a figyelmet a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), például arra, hogy a magyarlakta Nyárádmentén helyenként csak egynyelvű feliratokat helyeztek ki. 

Negyedszer szerveztek gyűjtést a havadtői Családotthon részére. Hagyományosnak számít tehát ez az akció, hiszen egyre többen tekintik sajátjuknak a kezdeményezést.

Összefogtak Maros megye RMDSZ-es önkormányzatai a bözödújfalusi templom újjáépítéséért. P

Az amatőr gépkocsivezető-képző iskolák oktatói és magánszemélyek tiltakoztak Dicsőszentmártonban január 11-én, csütörtökön délelőtt. 

Január 10-én egy segesvári férfit előzetes letartóztatásba helyztek, mert nem tartotta be a bírósági határozatot. 

Szászrégenben

December 28-án távozott marosludasi otthonából egy 14 éves lány, aki azóta sem tért haza. 

A tavalyi év második felében egyre több helyen jelentek meg az utászok, a megye szinte minden szegletében aszfaltoztak, kátyúztak december közepéig. 

A keresztúri táncos gyermekekről Deák Bernadett-tel, a Pro Merita Egyesület alelnökével beszélgettünk, aki Szász Bélával közösen vezeti a tánccsoportot.

A tiltakozást öt dicsőszentmártoni sofőriskola kezdeményezte, a polgármesteri hivatal jóváhagyta. 

Remélhetőleg már tavasszal nekifoghatnak az új óvodának, ami a magyar kormány óvodaépítési és fejlesztési programja keretében létesül Backamadarason. 

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe került a jobbágytelki kultúrotthon állapotának és egy új épület felhúzásának kérdése. A helyi sajátosságok azonban fejtörést okoztak a községvezetésnek.

A tavaly húsznál több bevetésen vettek részt a csíkfalviak, ennek fele volt tűzeset, a többi baleset, és nemcsak a községbe, hanem más településekre is hívták őket. 

Úgy tűnik, a rongálókat felismerték, de bizonyíték még nincs, így következmény sem – egyelőre.

Hiába hiányolják a helyi és a térségbeli gazdák, idén sem tarthatják meg Székelyhodoson januárban a hagyományos Károly-napi állatvásárt. 

December 19-én Szováta polgármestere egy 300 férőhelyes óvoda megépítéséről szóló támogatási szerződést írt alá. Ezáltal olyan beruházás születik meg a fürdővárosban, amely az óvodák és bölcsőde egy helyen való megtelepítését teszi lehetővé.