kedd, november 21, 2017

Vidék

A mezőfelei óvodába 11, az elemi osztályokba 13 gyermeket írattak be. Mivel az óvoda terme nagyon tágas, a fűtéssel gondjuk van, amit konvektorral pótoltak, de szerelési hiba miatt ottjártunkkor még nem működött.

Az ötszáz lelkes mezőcsávási gyülekezet tagjai vasárnap délelőttönként átlagon felüli számban vesznek részt az istentiszteleten, ami azt jelzi, hogy megszerették Benke János református lelkészt, aki két éve hirdeti az igét a domb tetején őrt álló műemlék templomban. 

Napok kérdése a csatornázási munkálatok elkezdése Mezőcsáváson. A községközpontban, valamint Mezőfelében és Szabadon épül ki a szennyvízelvezető rendszer. 

Törvénytelen építkezések és fakiteremelések, pénztelenség, bürokrácia – csak néhány abból a sok problémából, amellyel egy természetvédelmi terület felügyelői küzdenek. 

A korszerű komputertomográf mellett egy olyan négydimenziós echográffal látták el a nőgyógyászatot, amely révén a magzat gömbölyded formája, arcocskája is kirajzolódik, emellett új szülőasztalt is sikerült beszerezni.

A héten írta alá Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere a finanszírozási szerződést, amelynek értelmében a Nemzeti Fejlesztési Alapnál közel ötmillió lejes finanszírozást nyertek a Dózsa György utcai iskola felújítására és bővítésére. 

Kerelőszentpál a magyardellői református egyházközség leányegyháza, templomuk nem volt, az istentiszteleteket a gyülekezeti házban tartották. 

Országszerte, megyeszinten, így Dicsőszentmárton környékén is rettegésben tartják a lakosságot az elszigetelten élő, szociálisan hátrányos közösségekhez tartozó csoportok. Az egyre terpeszkedő bűnözői életmód, mely évtizedek óta egyesek megélhetési stratégiájává vált, a munkából, nyugdíjból élők biztonság-érzetét alapjaiban ingatja meg. 

A múlt hét végén a szovátai S. Illyés Lajos Általános Iskolához tartozó óvodák gyerekei is bekapcsolódtak a hagyományőrzésbe, a Szent Márton-kultusz éltetésébe.

A november 3–5-i hétvégére nagytakarítást hirdettek a lakosság körében, s a felhalmozódott vagy éppen akkor összegyűjtött háztartási hulladékot a lakosság a községközpontban elhelyezett szemétgyűjtő konténerbe szállította. 

a helyi tanács 2017. szeptember 28-i 70. számú határozata értelmében nyilvános árverést szervez egy, a Nyárádszereda város tulajdonában levő szemetesautó eladására. 

A napokban hatvan nyugat-európai érkezett Nyárádszeredába, fiatalok és felnőttek egyaránt. Négy testvérváros küldöttei találkoztak egy európai ifjúsági projekt, az Europart keretében. 

A hét végén két vidéki helyszínen is szerveztek Márton napjához kötődő rendezvényeket, ami mutatja: néhol még élnek az egykori szokások. 

Napok kérdése, és birtokba vehetik a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceum autószerelő szakon tanuló diákjai azt a korszerű és kiválóan felszerelt tanműhelyt, ahol a szakma gyakorlati részét is elsajátíthatják. 

Több beruházás van folyamatban a nyárádmenti kisvárosban, többek között építik a járdát, illetve a sáncok befedése révén szélesítik a megyei utat.

Hulladék-újrahasznosító vállalkozás indult   

Ha az időjárás is velük tart, két hét alatt befejezik az Ehedbe vezető út korszerűsítési munkálatait – tudtuk meg Barabási Ottó székelyhodosi polgármestertől.

A marosszentgyörgyi önkormányzat még az idén decemberben felállítaná a község központjában Petőfi Sándor, az egyik legnagyobb magyar költő köztéri szobrát.

Nem tortával és pezsgővel, hanem pedagógusok számára szervezett továbbképzővel ünnepelte fennállását a Szovátai Népi Játszóház.

az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély udvarán

November 11-én, szombaton 18 órai kezdettel Dicsőszentmártonban, a Három Fenyő vendéglőben díjkiosztással egybekötött borkóstolásos vacsorát szervez a Szent Márton Borlovagrend. 

Takács Szabolcs előbb alpolgármestere volt, majd polgármestere lett a Marosvásárhely melletti községnek. Arról kérdeztük, hogy a község vezetői tisztségében milyen feladatokkal kellett megbirkóznia. 

A Vácmány felé haladva mindig szembeötlik a szép környezetben lévő VIM Spectrum gyógyszergyár, ami egy újabb épületrésszel bővül. 

A koronkai helyi tanács 2013-ban hagyta jóvá 3,5 km út leaszfaltozását a Vácmány övezetében.