szerda, június 20, 2018

Vidék

Az erdélyi szék már tizenkét lovaggal és tizenegy apróddal rendelkezik, és jó úton halad afelé, hogy elnyerje a törzsszéki rangot.

A község az országos vidékfejlesztési alapból pályázat alapján 300.000 lejes támogatást nyert a kerelői kultúrotthon javítására. 

Új óvoda épül Kerelőszentpálon 

A dicsőszentmártoni távolsági autóbusz-állomásnak nevezett épület ideiglenes létesítménynek tűnik, a jelek szerint azonban végleges megoldás.

Június 9-én először szerveztek Gyöngykoszorú találkozót Búzásbesenyőben. 

Néhány napja Simon István polgármester a fejlesztésügyi minisztériumhoz eljuttatta Kerelőszentpál község általános területrendezési tervét, amely 15 évig meghatározza a településfejlesztés irányát.

A búzásbesenyői római katolikus egyházközség csupa kerek évfordulót ünnepel. 120 éve építették a templomot, 90 évvel ezelőtt bővítették, 50 éve pedig leány- egyházközségből önálló plébánia lett, saját plébánossal. 

Közel 400 háztartás igényelte Mezőpanitban, hogy a faluban több mint tíz éve kiépített vízhálózatra csatlakozzon. 

A strand 10 és 18 óra között tart nyitva, 13-15 óra között pihentetni kell a tavat. 

Fehér-piros muskátlitenger, petúniák, verbénák, árvácskák és még megannyi nyári szépség várakozik a disznajói Bálint Márta fóliasátraiban.

Kilenc magyar nyolcadikos vett búcsút a múlt héten a marosvécsi Kemény János Általános Iskolától. A tegnap kezdődött kisérettségin valamennyien részt vesznek – tájékoztatott Béres Imola igazgató.

Ottjártunkkor nagy volt az izgalom a marosvécsi neuro-pszichiátriai rehabilitációs központban. Aznap érkeztek meg a holland fiatalok, akik már a találkozás első órájában zenés, táncos együttlétre hívták a központ lakóit. 

 Marosvécsen két nagy projekt van folyamatban: az egyik az ivóvízhálózat kibővítésére, a másik az aszfaltozásra vonatkozik. 

Szerdán, június hatodikán hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal ünnepelték meg a marosszentgyörgyiek a nemzeti összetartozás napját.

Hatodik alkalommal tartják meg idén június 23-24-én a Marosszéki Lófuttatást Erdőszentgyörgyön. 

Az előttünk álló hétvégén ünnepel Szováta: idén is háromnapos rendezvénysorozatot szentelnek a Medve-tó „születésének”, egyúttal városnapi fergeteges bulit is csapnak a sóvidéki fürdőhelyen. 

június 24-én, vasárnap

A dicsőszentmártoni Traian Általános Iskola udvarán kellemes látványt nyújtanak a nemrég kialakított zöld szigetek. 

A faluközponti parkban mintegy kétszázötven gyerek örülhetett, de számos kisgyermekes család is kilátogatott.

Nemrég a 150 éves karéneklés jubileumát ünneplő Nyárádszereda volt a házigazdája a Küküllői Református Egyházmegye gyülekezeti kórusai találkozójának.

Az iskolának 420 tanulója van, az alsó tagozaton négy román és három magyar osztály működik, az udvarfalvi Farkas Jenő iskolában két összevont magyar osztály van, a negyedikesek a szentannai iskolába járnak. 

A nyárádremetei VitaPlant Kft. gyógyteák mellett fűszer-ecetet állít elő, alaptermékük pedig a sütőtöknektár. Saját recept alapján készített erdélyi biotermékeiket a magyar kormány is díjazta. 

Jelentkezési határidő: 2018. június 29., péntek 12 óra. 

Szakembert keresnek az urbanisztikai osztályra