vasárnap, július 23, 2017

Vidék

július 28–30.

Múlt héten Kibéden, a napokban Nyárádremetén és Ravában fordulnak meg holland önkéntesek, akik azokon a gyerekeken szeretnének segíteni, akiknek nem futja nyári kirándulásra. 

Oklevelet vehetett át néhány napja a megújulás útjára lépett Jobbágytelki Kulturálius Egyesület (JKE).

Elismerő oklevelet adományozott a JKE-nek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). 

Lezárult a közbeszerzés, amellyel kiválasztották a kivitelezőt, így a nyertes, egy Maros megyei cég hamarosan elkezdheti a község központjában lévő Máriaffy-kastély felújítását. 

Harmadik alkalommal szervez búcsús ünnepet a Székelybósért Egyesület a falu védőszentje, Szent Anna napja alkalmából. 

867 cég működik a község területén, ebből 131-et tavaly jegyeztek be, vagy ide költöztették a székhelyüket, vagy itt hozták létre a vállalkozást. 

Az utóbbi időben csökkent a községet átszelő főúton a balesetek száma.

A három központi negyedben végzett munkálatok összértéke elérte az 1,3 millió lejt, amit lehetetlen lett volna csupán a helyi adókból előteremteni, ezért az önkormányzat ezúttal is uniós pályázat révén biztosította a pénzalapokat. 

A kóbor kutyák összegyűjtésére szerződést kötött a község egy erre szakosodott céggel, ez pedig pár napja elkezdte a gazdátlan ebek közterületről való eltávolítását. 

Vasárnap zárta kapuit a tizenkilencedik alkalommal megrendezett marosszéki népzene- és néptánctábor Jobbágytelkén. 

Néhány nappal ezelőtt a marossárpataki református nőszövetség tagjai ünnepélyes keretek között vettek búcsút dr. Gál Istvántól, aki évtizedeken át szolgálta a helyi közösséget. 

július 21–23. 

A Kádár Márton Általános Iskolában vakációban sincs pangás. A szünidő előtt itt szervezték meg a népi gyermekjáték-fesztivált, s miután lezárult a nagy sikerű Kaláka kézművestábor is,  a nyolcadikosok visszatértek az iskolába.

A csittszentiváni Gálfi Józsefék kertészete környékén jólesik elidőzni, nézelődni, csodálni az érő paradicsomokat, az egészséges paprikákat, kápiákat, vagy az üde zöld uborkákat.

Csittszentivánon múlt héten zajlottak a  Bandi Dezső Kulturális Egyesület által szervezett székely-mezőségi népművészeti kézművesnapok, amelyen pedagógusok vezetésével több száz gyerek vett részt.

Bodó Előd Barna egy éve vette át a polgármesteri mandátumot. A községvezetővel mérleget készítettünk: mit sikerült megvalósítani, s mi az, ami az elkövetkező évek kihívása lesz. 

Néhány napja új autóval gazdagodtak a jeddi tűzoltók – tudtuk meg Adorjáni Nimród Attilától, a JÖSZ elnökétől. 

Egy év után mérleg készült arról, hogy az elöljárónak mit sikerült megvalósítani abból, amit annak idején vállalt. Kérdéseinkre Bányai István részletesen beszámolt lapunknak az eddig kifejtett munkáról. 

 

Egy hétig tartózkodott a Nyárádmentén egy sérült fiatalokat kirándultató magyarországi csoport. Első alkalommal jártak itt, de máris visszavágynak.

Több mint tizennyolc évi szolgálat után Körtvélyfáján nyugdíjba készül Szász Attila lelkipásztor, a Görgényi Református Egyházmegye esperese. 

Több lábon álló gazdálkodás 

A Felső-Maros Mente LEADER-csoport keretén belül az idéntől kevesebb pénz jut fejlesztési tervekre, mint az előző, 2014-ig tartó EU-s finanszírozási ciklusban.

Folyatódik egy svájci alapítvány által támogatott szociális program Gernyeszeg község területén.

Hol legyen az otthon?