szombat, február 25, 2017

Vidék

Az összetartás szép példázata a szombaton Udvarfalván szervezett jótékonysági bál, amelynek célja a szomszéd település közösségének egyik tervét támogatni.

„A tavalyi megválasztásom után a legfontosabb beruházás, amit folytattunk, a kanalizálás volt, a csatornahálózat és a tisztítóállomás építése.”

Összeállítottak egy pályázatot az országos vidékfejlesztési program (PNDR) 7.2 tengelyére.

A községvezető elmondta, hogy a hosszabbított programú óvoda cateringes megoldással működik, Szovátáról hozzák az ételt a gyerekeknek.

A múzeum bővítése, felújítása, turisztikai fogadóközponttá alakítása egy másik terv, amelynek az értéke mintegy 100 ezer euró, erre várták a pályázati lehetőséget.

A farsang hagyományos ünnep a kibédi ifjak életében. A férfivá válást szimbolizálja. Különleges farsang, máshol farsangtemetéssel, bábuégetéssel ünneplik, a kibédi farsang pedig a lakodalomról szól

Színes kulturális programsorozattal ünnepelték Nyárádszeredában a 24. alkalommal megszervezett Bocskai Napokat. 

A napokban több erdőszentgyörgyi lakos adott hangot nemtetszésének amiatt, hogy a helyi önkormányzat néhány méretes fát kivágatott a kisvárosban lévő Zeyk-kúria udvarán. 

Az elképzelés szerint, megőrizve a régi épület stílusát, az óvodát panzióvá alakítanák át: a földszinten étteremmel, konyhával, az emeleten, illetve a tetőtér átalakításával vendégszobák lennének. 

már lehet belépőket vásárolni 

Januártól ismét működik a Nyárádmente Leader Egyesület nyárádszeredai irodája. A tervek szerint áprilisban kezdődne el a pályázati időszak a Leader-program keretében. 

Pénteken, a Marossárpatakért Egyesület által tizedik alkalommal megszervezett nótaesten közel hatvanan mulattak, énekeltek együtt.

Kiépül az ipari zóna  

Két vidékfejlesztési pályázatot nyert el a Kerelőszentpáli Polgármesteri Hivatal, amelynek köszönhetően nemsokára kiválasztják a kivitelezőket, és hozzáfoghatnak több községbeli út és utca leaszfaltozásához. 

Négy középület pályázik a kerelőszentpáli önkormányzat a regionális operatív program környezetvédelmi ágazatán keresztül, a 7-es központi régió közvetítésével.

350.000 eurós pályázatnak köszönhetően tavasszal hozzáfognak a kerelői kultúrház bővítéséhez. 

A ház teljesen összeomlott, a család rokonokhoz költözött. 

A múlt tiszteletének jegyében idén is kulturális és közéleti programokkal ünneplik február 17–19. között a nyárádszeredaiak és vendégeik a huszonnegyedik alkalommal megszervezett Bocskai Napokat. 

A házban tartózkodó idős hölgy testének 40%-án égési sérüléseket szenvedett, férje és fia is megsérült a balesetben. 

Február 1-től az ákosfalvi hulladékátrakó állomás járművei nem szállítják el a környező községekből származó hulladékot, ezért több nyárádmenti település más megoldást kell találjon mindaddig, amíg beindul a megyei rendszer.

Mezőpanit az a község, ahol új polgármester, új lelkész és új iskolaigazgató irányítja a három legfontosabb intézményt.

A Kádár Márton Általános Iskola igazgatói tisztségébe a 2016–17-es tanévre a tanfelügyelőség Adorjáni Beátát nevezte ki.

Az Erdélyi Református Egyházkerület legnagyobb, 1965 lelket számláló vidéki gyülekezete Kovács Tibort, a Kolozsvári Református Kollégium korábbi iskolalelkészét és a kollégium keretében működő szakiskola igazgatóját választotta lelkészének.

Sikeres vállalkozást épített ki az évek során a csíkfalvi Kilyén Csaba. Különféle használati tárgyakat gyártanak fémlemezből, majd viszonteladóknak adják át. A községből és a környező településekről 18 személynek biztosítanak munkát.