kedd, május 30, 2017

Vidék

Szombaton ötödszörre szerveztek emlékünnepséget a kisvárosban Csaba királyfi tiszteletére. A tartalmas program keretében aktuálpolitikai kérdések is felvetődtek, díjakat adtak át, koszorúztak, szórakoztak.

A kultúrotthon felújításának pályázatát az országos vidékfejlesztési terv keretében nyertesnek minősítették, de szerződést még nem kötöttek a kifizetési ügynökséggel. 

A castrum területének feltárása újra elkezdődik június 5-én. A feltárást a Maros Megyei Múzeum munkacsoportja végzi.

A tavalyi választásokat követően, miután megalakult az új tanács, az embereket közmunkára szólították fel. 

A 2002-ben épült híd állapota egyre rosszabb. Süllyed a Küküllő medre, a víz egy méter palát már elvitt, a tartógerendák korhadásnak indultak. 

A humán tőke operatív program 4.2-es támogatási tengelye a szegénységben és kirekesztettségben élő, nem roma származású személyek számának csökkentését célozza.

Szűkös költségvetésükből csak éppen krétára futja legtöbbször az iskoláknak, viszont a mai gyermek érdeklődését ezzel már nem lehet felkelteni, inkább a korszerű technológia eszközeit kell(ene) bevinni a tantermekbe. 

A hét végi Székely majális keretében újabb testvértelepülési szerződést kötött Makfalva, ezúttal a magyarországi Alattyánnal.

Ötödik alkalommal tartják meg június 24-25-én a Marosszéki Lófuttatást Erdőszentgyörgyön, a Pad néven ismert helyszínen. 

Kilencedik alkalommal rendezte meg szombaton Makfalván a helyi önkormányzat, a református egyházközség és a Székely Tanács a Székely majálist. 

Vasárnap meghitt ünnepség keretében emlékeztek születésének 110. évfordulóján nagy költőnkre a mezőségi faluban.

Szombaton kettős céllal érkeztek a Magyar Vadászíjász Egyesület tagjai Sáromberkére: emléktáblát elhelyezni a nagy Afrika-utazó Teleki Samu emlékére, illetve előadással egybekötött íjászbemutatót tartani. 

Bár az utóbbi időben minden tanácsülésen órákig tárgyalnak a székelyhodosi vásártér sorsáról, nem sikerül egyezségre jutni.

Mindig öröm látni, hogy egy viszonylag félreeső településen, mint amilyen Jobbágytelke is, vannak lelkes pedagógusok, akik szívügyüknek tekintik, hogy az ott élő gyerekek minél gazdagabb és tartalmasabb „batyuval” induljanak el az életben.

Ha továbbra sem sikerül finanszírozást szerezni új művelődési otthon építésére Jobbágytelkén, végső esetben a község a meglévő épület felújítására pályázik. 

Nyárádszereda területén két nagyobb munkálat zajlik ebben az időszakba.n

Számos közterület-szépítési munkálatot elvégzett már az önkormányzat a fürdővárosban, és újabb infrastrukturális munkálatokat tervez még a turisták megérkezése előtt.

Néhány nappal ezelőtt, május 10-én adták át Marossárpatak Szerbia nevű lakónegyedében azt a szociális központot, ami 5 és 13 év közötti roma gyerekek számára létesült.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb virágkiállításának tartják az udvarfalvi termelők a vasárnapi virágszemlét és -vásárt, amelyre a változékony idő ellenére is nagyszámú érdeklődő és vásárló érkezett.

Szombaton tartották a Só útja évadnyitó programját: a rossz idő ellenére is százak tették meg a Székelybő és Jobbágyfalva közötti tizenkét kilométeres távot.

Kicsivel több pénzből

A Felső-Maros mente egyik legszebb tanintézete a magyarói Palkó Attila Általános Iskola. 

A juhásznak jól megy dolga?