kedd, január 17, 2017

Vidék

A közel kétezer-hatszáz hektárnyi területű községnek a rendszerváltást követő gazdálkodás eredményeként mára nem maradt szabad földterülete, jó ideje ugyanis a sportpályákat is külföldi befektetők nevére írták.

A polgármester és alpolgármester készségesen mutatta be a községben elvégzett eddigi megvalósításokat és osztották meg terveiket, elképzeléseiket.

Téli kertészkedés 

Múlt héten adták át az új, izlandi, liechtensteini és norvég alapokból létrehozott bölcsődét Dicsőszentmártonban. 

Áldozatok nincsenek, az épületben károk keletkeztek.

A jeddi önkormányzat 4,5 millió eurós pályázatot nyújtott be a szegénység és a társadalomból való kirekesztettség megelőzésére az Európai Alapok Minisztériumához. 

A megyeszékhely peremtelepülésén, Jedd községben nincs csatornahálózat, ezért az önkormányzat uniós támogatással szeretné kiépíteni a rendszert.

Az építőtelep Victor Ponta kormányfő általi – a Ceauşescu-korszakot idéző – felavatása után kiderült, hogy valami nincs rendjén a területek kisajátítása körül. 

Azzal büszkélkednek a jeddi oktatók, hogy máshol a megyében nincsenek még olyan korszerű, szépen rendbe tett iskola- és óvodaépületek, mint a községben.

Különös oszlop áll a jeddi református parókia melletti gyülekezeti ház udvarán, amelynek történetét lejegyezték a domus historiae-ba, azaz az egyházközség történeti tárába. 

Az útvonalat a Maros Közösségi Alapítvány, a Master Ski and Bike Sportklub, a Hegyi- és Különleges Mentők, a Mureş Runners, a Pro Biciclo Urbo egyesületek közösen építik ki.

Egyre több vidéki településen válik szükségessé a ravatalozóházak megépítése. 

Hagyomány Nyárádszentbenedeken, hogy karácsony táján minden évben megünneplik a helybéli időseket. 

A dicsőszentmártoni városi kórház területére a foglalkoztatási központ decemberi átadását egy templom vagy imaház építésének terve követi, amit a múlt havi ülésén fogadott el a megyei tanács. 

Karácsony harmadnapján zsúfolásig telt a dicsőszentmártoni művelődési ház, ahol újra a helyi Kökényes Néptáncegyüttes évzáró műsorának tapsolhattak.

Két nagyobb pályázat is folyamatban van Nyárádmagyarós községben, a községközponti művelődési otthon felújítására vonatkozó nyertes lett, a Nyárádselye felé vezető út aszfaltozását célzó projekt esetében még nem hirdettek eredményt. 

Az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány angyalai idén is ellátogattak Erdélybe, a Mezőségre és Székelyföld több településére is.

A marosludasi Hajdina, Pohánka és Tatárka néptáncegyüttes két évvel ezelőtt első ízben tűzte műsorra Angyalok hirdeték című karácsonyi előadását.

december 30-án

Még le sem járt az idősek köszöntése, amikor a marosszentgyörgyi Angyalka bölcsődében elkezdődött a 60 „bentlakó” kis karácsonyi szereplése és persze mind a négy csoportba megérkezett az angyal, a kisgyerekek és szüleik nagy örömére. 

December 22-éig, csütörtökig tart a Dózsa György község polgármesteri hivatala által Lélekből adni címmel meghirdetett adománygyűjtési akció.

Fekete Pál, Székelyvécke polgármestere a harmadik mandátumát szerezte meg a júniusi helyhatósági választásokon.

Hegedűs Béla alpolgármester egész halom friss dossziét mutatott, mindegyikben a medve volt a „főszereplő”.

Györfi Melinda igazgatónővel beszélgettünk, aki elmondta, hogy a székelyvéckei iskolához tartozik a magyarzsákodi elemi iskola és a székelyszállási óvoda.