szombat, április 21, 2018

Színes világ

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk, akikről talán nem tudunk semmit, de ők tették naggyá Erdély kultúráját, tudományát vagy vitték el hírét a nagyvilágba, s tetemes részt vállaltak az egyetemes magyar kultúra és tudomány gazdagításában.

Akárcsak Wass Albert Tavaszi sétája során, jómagam is ámulva a mán, régmúlt somostetői tavaszt idézek.

Száz éve, 1918. április 21-én vesztette életét légi harcban Manfred von Richthofen, az első világháború leghíresebb pilótája, aki vörösre festett gépével nyolcvan párbajban győzedelmeskedett.

A Facebook-ügy révén hangsúlyosabbak lettek az arra vonatkozó kérdések, hogyan használják fel a felhasználók adatait a közösségi portálok és keresőprogramok. Az AFP francia hírügynökség ezekről készített összeállítást.

59 évvel ezelőtti április üzenetével érkezem ma, kedves Olvasóm. 1959-ben írta volt e tavaszvarázsoló sorokat Áprily Lajos. 

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk

MTI

Hetvenöt éve, 1943. április 13-án hozták nyilvánosságra Berlinben, hogy a német megszállás alatt álló Szmolenszk környékén, Katynban (Katiny) tömegsírokat találtak, amelyek a szovjet államvédelmi szervek által 1940 tavaszán lemészárolt csaknem 5 ezer fogságba esett lengyel – többségében tartalékos – tiszt holttestét rejtették.

Kelemen László népzenész, zeneszerző, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója, a Fölszállott a páva népzene- és néptáncvetélkedő egyik megálmodója. Gazdag életpályája Gyergyóditróból indult. 

Meg szerette volna mutatni a világnak, hogy Erdély legendavilága nem egyenlő Drakula történetével, ötlete vállalkozássá, munkahellyé, hivatássá nőtte ki magát. 

Az éppen nyolcvanegy éve örök tavaszba költözött Juhász Gyula1912-ben írt Tavasz-esti dalával induljuk ma húsvét utáni első, időt és teret átölelő sétánkra.

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk.

A kereszténység legnagyobb ünnepére Varga Máté, a Hagyományok Háza munkatársa néhány kevésbé ismert tradíciót elevenít fel.

Bús költő, talán a legbúsabb erdélyi költő nyolcvannyolc évvel ezelőtti szavai – üzenet egy bús tavaszból a mostaniba. 

Az utóbbi időben többen is megkérdezték tőlem, hogy tudok-e arról a hírről, miszerint Albert Einstein (1879–1955) az első világháború előtt Marosvásárhelyen járt, és elvitte Bolyai János (1802–1860) kéziratát a relativitáselméletről. 

A március idusa utáni nem várt havazás idézteti bennem Farkas Árpád Alagutak a hóban című versét. 

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk

Marosvásárhely központjában virágvasárnapról virágvasárnapra megelevenedik Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának története. 

Minden igyekezetem, tervem ellenére nem lehetek jelen 2018. március 11-én Mezőfelében az istentisztelet után Az igazság szabaddá tesz című kötet ismertetésén...

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk, akikről talán nem tudunk semmit, de ők tették naggyá Erdély kultúráját, tudományát vagy vitték el hírét a nagyvilágba, s tetemes részt vállaltak az egyetemes magyar kultúra és tudomány gazdagításában.

Március van! Március idusa. Forradalmak ideje. Égen, földön. Hóvirágok között s emberek között.

Római hagyomány szerint az év akkori első hónapját Romulus nevezte el apjáról, Marsról.

Molnár Mária 1886. szeptember 11-én született Várpalotán. Hetvenöt éve, 1943. március 17-én tragikus körülmények között hunyt el. 

A szárhegyi származású marosvásárhelyi gróf Lázár család szerepe az 1848–49-es szabadságharcban kiemelkedő figyelmet érdemelne nemcsak a történészek, hanem a város lakosságának részéről is.

MTI

Március 10-én lesz hatvanéves Sharon Stone, a nagy vihart kavart Elemi ösztön című film főszereplője, sokak szerint még ma is Hollywood egyik legdekoratívabb és legokosabb színésznője. 

MTI

Megnyílt Európa első, magyar fejlesztésű okostelefonos alkalmazással vezérelhető szállodája, a KViHotel Budapest – jelentették be a fejlesztők és a tulajdonosok a hotel sajtóbejárásán hétfőn Budapesten.