vasárnap, július 23, 2017

Színes világ

152 éve, 1865. július 14-én hódították meg a wallisi Alpok legtetejét, az 4478 méter magas Matterhorn-csúcsot.

MTI

Hatályon kívül helyezte a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét a Kúria, amely döntésében az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

A Nyárádmentén, a Sóvidéken és az országhatárokon túl is nemcsak mint lelkészt, jó szónokot, hanem mint az ősmagyar rovásírás szenvedélyes oktatóját is ismerik. 

MTI

Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából címmel nyílt meg a debreceni Déri Múzeum legújabb kiállítása, amely harmincegy romániai közgyűjtemény 1065 műtárgyát vonultatja fel a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum szervezésében.

MTI

A Seuso-kincs néven ismert, késő római ezüstkészlet újabb hét darabjának visszaszerzésével a teljes ismert leletegyüttes hazatért, amelyet augusztus végéig a Parlamentben mutatnak be a nagyközönségnek – közölte az MTI-vel szerdán Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A Marosvásárhelyi Állami Levéltárnak a református kollégiumra vonatkozó dokumentumtárában találtam rá az „érdekes aláírások gyűjteményé”-re. 

A Marosvásárhelyi Állami Levéltár református kollégiumának gazdasági anyagai közt találtam az alább közlendő okiratot. 

Kányádi Sándor Kánikulájában induljunk július második hetének.

MTI

Már a galaxishalmazok 10 milliárd évvel ezelőtti kialakulását megelőzően feldúsulhatott vasban és más nehezebb elemekben a galaxisok közti térség anyaga egy magyar asztrofizikust is soraiban tudó nemzetközi kutatócsoport most bemutatott eredményei szerint .

Brassai Sámuel (17979–1897) polihisztor értékeinek, érdemeinek olvasásakor figyeltem fel francia vendégének a fogtisztítási, fogkezelési módjára. 

MTI

Soha ennyien nem vettek részt a Múzeumok éjszakáján Debrecenben, mint az idén: több mint 60 ezer látogatót vonzott az egész estés program.

Úgy gondolom, akkor leszek valamennyire hiteles Arany János és a Rozvány család kapcsolatának bemutatásában, ha sorozatunk 3., befejező részében átadjuk a szót a néhai Sáfrán Györgyi irodalomtörténésznek, hiszen eddigi ismereteimet is főleg Neki köszönhetem.

Többnyire verset ír, de mesétől a regényig a próza szinte minden műfajában kipróbálta magát. Versei már nem a fióknak születnek, és egyre több sikert ér el, pedig csak 18 éves. 

Június 29. Gabonaérés ideje, nyár dereka. Az aratás kezdete. 

A parajdi lepkeház szeptember közepéig naponta 9-19 óra között látogatható. Megéri. 

A múlt heti írásomban a nagyszalontai Rozvány család életfáját ismertettem, ebben a részben az irodalomról lesz szó.

Ízlelgessük kissé J. W. Goethe 1779-ben írott, a modern ökológiai szemléletbe is beleillő szavait a víz körforgásáról.

MTI

A gasztronómia és a bor inspirálja idén a Színes Város Fesztivál művészeit, akik negyedik alkalommal készítenek falfestményeket Budapesten a nyár végén induló, egy hónapon át tartó fesztivál alatt.

A legszínesebb, legváltozatosabb programmal várta a Millenáris az idei könyvfesztivált.

Irodalomtörténetileg Arany János Rozvány családdal való kapcsolatának a bemutatása alapvető fontosságú az Arany-életmű megértésében. 

Az iskolatáblára felkerül a „vakáció” szó utolsó betűje: a V. S kitör a nyári szünet. 

Számunkra a 21. században szinte hihetetlennek tűnik, hogy a nyárádmenti és más vidékek legényeinek egy része 12 évig volt katona a császári hadseregben. 

MTI

Először született tigris a debreceni állatkertben, a most már héthetes hím kölyköt kedden mutatták be a sajtónak és a közönségnek.

A Szilágyi Szabolcs szerkesztette Magyar feltalálók és találmányok című kötet bemutatóján a marosvásárhelyi Bernády Házban Losonczi Lajos, a Sapientia Tudományegyetem tanára méltatta a könyvet.