szombat, május 27, 2017

Színes világ

MTI

A debreceni és a bihardiószegi önkormányzat borászokkal összefogva kezdeményezi a bakator szőlőfajta és a bakator bor hungarikumként történő elismerését.

MTI

Múzeumot létesítenek Kijevben a VDNH, vagyis az ukrán kiállító- és vásárközpont területén, ahol a szovjet idők elbontott szobrait és más emlékműveit mutatják be.

Rododendron csodájával hívogatlak, kedves Olvasóm, május végi sétánkra.

MTI

Egy évre eltűnt a prágai Óvárosi városháza tornyáról a híres csillagászati óra, az Orloj naptára.

MTI

Uhufióka látta meg a napvilágot a veszprémi állatkertben, az új jövevény a bagolyröpdében látogatható. 

Tekintettel arra, hogy a tajtékpipametszés kultúrtörténetünk, iparművészetünk fontos része, ezért indokoltnak tartom a vele kapcsolatos fogalmak értelmezését, kifejtését.

Ki szeretném emelni azt a tényt, amit Arany János megírt mind Mentovichnak, mind Szabó Károlynak, hogy ő maga sohasem járt Erdélyben, pedig nagyon szeretett volna eljönni a hunok országába.

511 évvel ezelőtt, 1506. május 20-án halt meg Kolumbusz Kristóf. 1492. augusztus 3-án 50 fős legénységgel indult el Santa Maria nevű vezérhajójával. 

Kanárimadár; Álarcos meggyvágó; Kék pinty; Szürke kardinális; Indigópinty

A legszínesebb, változatos programmal várta a Millenáris az idei könyvfesztivált. 

MTI

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója kapta a Seregi-díjat. 

Most arról a mély és megható barátságról írok, amely Gauss és Bolyai Farkas között szövődött.

Radnóti Miklós 1941-ben írt Májusával indulunk a hónap közepének.

Bóbitás erdei szövőmadár; Vöröscsőrű szövőmadár; Orix szövőmadár; Kakasfarkú vidapinty
 
 

MTI

Lomnici Zoltán elmondta, az Aranycsapat emléke nemcsak a sportot kedvelők, hanem az egész nemzet, a nemzeti önbecsülés és önértékelés számára is szimbolikus jelentőségű.

MTI

Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.

Az Óvilág forró éghajlata alatt – különösen Afrikában – él a legtöbb faj. A család kb. 150 kúpcsőrű madárfajt egyesít.

Minap könyveim közt kutakodva egy veres borítású könyv kívánkozott le polcomról, s kinyílott az utolsó lapnál.

240 éve, 1777. április 30-án született Gauss, a matematikusok fejedelme. Nekünk, magyaroknak, Gauss nevének hallatán önkéntelenül is a Bolyaiak jutnak eszünkbe, és nem éppen a legnagyobb kegyelettel és tisztelettel, hanem inkább keserű ízzel és tövissel a szívünkben.

Bolyai Farkas kisebbik fia, Bolyai Gergely Marosvásárhelyen született, és 22 éves koráig Marosvásárhelyen is élt!

263 éve, 1754. április 28-án született a Magyar Nemzeti Múzeum és a ma nevét viselő Nemzeti Könyvtár alapítója, Széchényi Ferenc.

Gyémántpinty; Zebrapinty; Rizspinty

Nemrég egyik olvasónk jelezte, hogy gyermekeket látott motoros járművekkel kószálni olyan nyárádmenti területen, ahol a kockás liliom virágzik. 

MTI

Nyolcvan éve, 1937. április 26-án német repülőgépek jelentek meg a spanyolországi Baszkföldön található Guernica fölött, és több órán keresztül tartó bombázással földig rombolták a települést.