kedd, január 17, 2017

Színes világ

Szenczi Molnár Albert 373 éve, január 17-e óta pihen a Házsongárdi temetőkertben. 

Évezredekkel ezelőtt a struccalkatúaknak hét faja élt Pannóniától Kínáig és Indiáig. Az afrikai strucc ma is élő faj. 

MTI

A filmes szervezet keddi közlése szerint a Saul fia rendezője új, Sunset címmel készülő második mozifilmjének forgatása a tervek szerint nyáron kezdődik el.

MTI

Japán kutatók úgy vélik, sikerült azonosítaniuk a Föld belső magjának „hiányzó összetevőjét”, amely szerintük nagy valószínűséggel szilícium.

MTI

Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, Sissiről szóló részleggel bővül februárban a bécsi Madame Tussaud panoptikum.

MTI

Fülöp belga király 769 belga állampolgárnak nyújtott egyedi kérelem alapján egyszeri, 200 eurós  anyagi támogatást 2016-ban.

MTI

Los Angelesben épül fel és 2020 májusában nyílik meg George Lucas múzeuma, amelyben a filmguru Star Wars-relikviái mellett hatalmas művészeti gyűjteménye is helyet kap.

Április végén emlékeztünk meg Bethlen Gábor fejedelem (uralkodásának évei: 1613–1629) 1616-os kiváltságleveléről, arról, hogy az uralkodó fejedelmi hatalmánál fogva szabad királyi városi rangra emelte városunkat.

Évkezdet. Idei első utunk Áprily Lajos Téli reggelétől indul, a hegytetőről házába térő ember regéi, legendái mentéről.

Számos elismerés mellett 2004-ben a Román Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává választották, és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem díszdoktorai között tisztelheti

Érdekes címek az Erdélyi Fejedelemségről, a reformációról, az eszmetörténetet képviselő Emil Cioranról, gyermekkorom félelmetes csapatáról, a Vasgárdáról – a mítoszok fényjeleiről szóló könyveket lapozok, ajánlok ismerőseimnek.

December 30. 137 évvel Apáczai Csere János halála után, Zsibón megszületett Wesselényi Miklós.

Székelyvéckén egy romos épület állt a kultúrotthonnal szemben. Az 1890-ben épült házat az önkormányzat visszaállította az eredeti formájába, falumúzeummá alakították.

„Lelkiismeretünk parancsszava”

MTI

Az észak-lengyelországi kikötővárosban, Szczecinben felavatták múlt pénteken az október 23-án, Csepelen felállított Pesti srác szobrának ikerpárját.

Két hónapja alig múlt, hogy felavatták a Székelydobót Nagygalambfalvával összekötő utat, nem zsákfalu immár a Rez-tető alatti kis település. 106 éve itt gyűjtötte Kodály Zoltán az alábbi népdalt is.

Argus-páva (Argusianus argus); Glóriás páva (Pava muticus); Gyöngyös páva (Rheinardia acellata); Kongói páva (Afropavo congensis)

Illyés Gyula: Naplójegyzetek 1956–1957  

Atlantisz sorsára jutottunk 

Magyar Szemle Kiadó, Budapest, 2016

Négyszázharminc éve, 1586. december 12-én, a grodnói várban (mai nevén: Hrodnó, Fehéroroszország) 53 éves korában váratlanul elhunyt Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király és litván nagyherceg. Szilágysomlyón született 1533. szeptember 27-én.

December első dekádjának végén hívom segítségül Tamási Áront, a várakozásban felidézendő a nyár itthagyott emlékét.

A középkor kultúráiban vallásos tisztelet övezte a közismert, szép külsejű pávát (Pava cristatus). A dölyfösség megtestesítőjének tartották.

A műszaki értelmiség művelője

Tamás Gábor-koncert Marosvásárhelyen

MTI

Mel Gilbson kapta a legjobb rendező díját szerdán az ausztrál filmakadémia díjátadó ceremóniáján, amelyen A fegyvertelen katona című második világháborús drámája a legjobb film elismerését vitte el.