vasárnap, február 19, 2017

Színes világ

MTI

Hosszú évekig tartó kutatás eredményeként Magyarországra kerültek Viktor Vasarely atomerőművek díszítéséhez készített tanulmányainak másolatai.

Most még Télben állunk, akár mint Tompa Mihály 1862-ben leírt soraiban. Ködök felett és felhők alatt rian a jég a folyókon.

Szélesfarkú papagáj (Larius roratus); Karolinai papagáj (Conuropsis carolinensis)

Néhai id. Kali Sándor világháborús visszaemlékezéseit olvashatják, amelyet 2003-ban osztott meg a szerzővel.

Radnóti Miklós Februárjában járunk, tizedikén, Skolasztika napján. 

Sárgafejű amazonpapagáj (Amazona ochrocephala); Tarka király amazonpapagáj (Amazona quildingii); Szürke papagáj vagy jákó (Psittacus erithacus)

Néhány éve már, hogy a pesti metró legmélyebb részén lefelé vitt a mozgólépcső, amikor megpillantottam a reklámok közt többször is előforduló Úrilányok Erdélyben címlapját.

Kortársai azt tartották róla, hogy a maga idejében Neumann János volt a világ legokosabb embere, és őt hallgatva lehet legjobban megérteni az emberi elme működését. 

Január 27-e, a holokauszt nemzetközi emléknapja egy augusztusi kánikulai nap emlékeit idézte fel bennem. A lenyűgöző lengyel királyi székhelytől, Krakkótól hatvan kilométernyire, erdők takarásában fekszik az egykori náci haláltáborok központja, Auschwitz.

Nimfapapagáj, pettyes éjjeli papagáj, remete papagáj

A Nagyhegyszőlő elvadult bokorbozótja hópihe dunnába burkolózó ágacskái A tél szépségét idézik.

MTI

Szójababolajból állítottak elő grafént – egyetlen atomvastagságú grafitréteget – ausztrál kutatók, akik szerint a módszerükkel jelentősen csökkenteni lehet az egye-dülálló fizikai tulajdonságokkal rendelkező nanotechnológiai anyag előállítási költségeit.

MTI

Bemutatták A magyar nyelv nagyszótára hatodik kötetét, valamint online változatát szerdán Budapesten. Az eseményen Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke elmondta: a magyar nyelvtudomány nagy adósságát törleszti a húszkötetesre tervezett sorozat.

MTI

Egy szurikátakölyök a Kecskeméti Vadaskert legújabb és egyben legfiatalabb lakója, egy megfelelő társsal tavasszal már egy új kolónia alapítója lehet.

MTI

Idén 16 ország fája mellett a magyarországi Év Fája verseny győztesére, a Jászai Mari téri platánra is lehet szavazni az Európai Év Fája versenyen február végéig a kezdeményezés honlapján.

MTI

A második honalapítónak nevezett IV. Béla király és Laszkarisz Mária bizánci hercegnő lánya a tatárjárás idején született a dalmáciai Klissza várában, ahová a királyi pár a muhi csatavesztés után menekült.

A magyar kultúra napján, vagy – immár több éve – január második felében bőven beszélünk a kultúráról. Ez az ünnepnap is több szállal kötődik a zenéhez. 

MTI

A Boldogasszony zarándokvonat 17 kocsival, 1054 zarándokkal indul június 1-jén a csíksomlyói búcsúba, a Fekete Madonna zarándokvonat pedig június 26-án indul Czestochowába.

775 éve, 1242. január 27-én született IV. Béla leánya, Margit. 

Bár távoli világok szülöttei, a legközismertebb madarak közé tartoznak. 

MTI

Ferenc pápa és Matthew Festing vatikáni találkozója után jelentették be, hogy az egyházfő távozásra kérte fel a nagymestert, aki „ezt elfogadta”. 

MTI

A magyar internetezők csaknem 90 százaléka, mintegy 4,5 millió használ okostelefont.

MTI

Tizennyolc kiállítóval, szakmai és gyermekprogramokkal február 4-én és 5-én rendezik meg az ötödik Pécsi Csokoládé Karnevált a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

MTI

Minden ötödik brit egyetemi hallgató úgy érzi, hogy nem jól választotta meg az egyetemet, ahol tanul, és ha kapna egy második esélyt, máshová járna.