szombat, szeptember 23, 2017

Színes világ

Egy hete, szeptember 15-én, itteni idő szerint 14 óra 54 perckor, több mint 120 ezer km/óra sebességgel alámerült a Szaturnuszba a bolygót több mint egy évtizeden át közelről kutató, az élet lehetőségeit is kereső Cassini űrszonda.

Angelina Jolie First They Killed My Father (Először az apámmal végeztek) című filmjét nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára Kambodzsa – írta hétfőn a The Hollywood Reporter.

Petrik Tamás, Csemő lovasa Vicces nevű lován nyerte a 10. Nemzeti Vágta döntőjét múlt vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Százhetven éve, 1847. szeptember 21-én bocsátották ki a világ legértékesebb és legis- mertebb bélyegei között számon tartott kék és vörös Mauritiust. 

A maja civilizáció klasszikus időszakának egyik uralkodóját rejtő sírhelyet tártak fel az észak-guatemalai El Perú (más néven Waka) maja ásatási helyszínen.

Ahogy írásaimban többször emlegettem, Arany János sohasem járt Marosvásárhelyen, de Erdélyben sem, ezzel szemben a fia, Arany László tett egy népmesegyűjtő utat Erdélyben, és Marosvásárhelyen is járt.

Szeptember a földműves lét, a csillagászat s a naptár is szempontjából jeles hónap.

MTI

A világ nagyvárosaiban lévő fák évente több mint 500 millió dollár értékű „szolgáltatást nyújtanak” azzal, hogy tisztábbá, élhetőbbé teszik a városi környezetet – számította ki egy nemzetközi kutatócsoport.

Kultúrtörténeti kutatásaim közben bukkantam rá a Kolozs megyében, Gyalun született Gyalui Farkas sokirányú szellemi tevékenységére.

A zenei stílus pedig, amelyet a formáció képvisel, egészen más, mint a Defenderé – derült ki beszélgetésünk során. 

MTI

Koszorúzással és főhajtással emlékeztek a hetvenöt évvel ezelőtt elhunyt Móricz Zsigmondra sírhelyénél kedden, a Fiumei úti sírkertben, Budapesten.

MTI

A film 2018 nyarán kerül a magyar mozikba. 

MTI

Egykori politikusok tárgyaiból vagy más politikai érintettségű relikviákból új kollekció jön létre Panoptikon néven a Hungarikon-gyűjteményen belül.

Somlyó Zoltán Szeptemberében az őszi kertet, szőlőhegyet járom. Itt-ott már pereg a levél. 

A magyar főváros nyári arcát körvonalazza, színeket, hangulatokat villant fel rövid sorozatunk. 

MTI

A nem végleges adatok szerint legalább nyolcan meghaltak és 21-en megsebesültek a francia Antillákon a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma tombolásában.

MTI

Harmadik gyermekét várja Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége. 

MTI

Több mint két évtized után ismét Magyarországon rendezik meg a gyorstávírász világbajnokságot, melynek keretében a világ legjobb távírászait látja vendégül mától a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) Esztergomban.

Augusztus 21–26. között a Sapientia KPI jóvoltából egyikünk, Oláh-Gál Róbert részt vehetett a 10. Bolyai–Lobacsevszkij–Gauss (BGL) Konferencián, mely a Heves megyei Gyöngyösön került megrendezésre. 

Szeptember. A régi római naptárban a hetedik hónap volt („septem” = hét), s ezt a nevét megtartotta akkor is, amikor már a kilencedikké lépett hátra. 

A magyar főváros nyári arcát körvonalazza, színeket, hangulatokat villant fel rövid sorozatunk. 

MTI

Viszonylag fiatalok, mindössze talán 100 millió évesek lehetnek a Szaturnusz gyűrűi – közölték előzetes eredményeiket a kutatók a nagy fináléjára készülő Cassini űrszonda adatainak elemzése alapján.

MTI

Boldog V. Orbán pápa hatszázötven éve, 1367. szeptember 1-jén hagyta jóvá Nagy Lajos királynak a pécsi egyetem alapításáról szóló oklevelét.

MTI

Háromszázhetvenöt éve, 1642. szeptember 1-jén született Kisbúnon (ma Boiu, Románia) gróf Bethlen Miklós emlékiratíró, erdélyi kancellár.