kedd, november 21, 2017

Színes világ

Öreg császárkörte az udvar sarkában. Régóta megtűrtje a háznak. Ha hoz is termést, keveset s aprót. 

MTI

Egy új kutatás szerint Szent Kristóf-ábrázolás lehetett Küküllővár református temploma mindeddig tatárfejnek tekintett falfestménye. 

MTI

Száz éve, 1917. november 17-én halt meg Auguste Rodin francia szobrász, aki először ábrázolta az emberi testet a maga természetes szépségében a lelkiállapotok és érzelmek kifejezésére.

MTI

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban – osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter.

Oroszországban a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta csak a kommunisták emlékeznek meg a bolsevik forradalomról, amelynek évfordulója a legnagyobb állami ünnep volt. 

Arthur Rimbaud A kredenc című verse – Tellér Gyula fordításában – mintha november fanyar meséivel üzenne.

MTI

Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart, november második felétől márciusig. 

MTI

Az 1950-es évek elején a szovjetek is elindították az állatkísérleteket, amelyekhez kezdetben rágcsálókat használtak fel, 1951-től kísérleti alanyaik a kutyák lettek. 

MTI

A nantes-i egyetemen diplomázott, majd képzőművészetet tanult Párizsban, a Louvre iskolájában.

Merész álommal vezetem be ezt a könyvismertetőt: valami újraindult. Egész konkrétan megfogalmazva: újraindult Marosvásárhely – talán – leggazdagabb tárgyi, történelmi múltjának feltérképezése és fölmutatása. 

Áprily Lajos Ködös évszak előtti tanácsával indulok novemberi első sétámra. Tarts velem, kedves Olvasóm! 

MTI

A 48 éves Zeljko Kuntost kedden fogták el a boszniai hatóságok annak gyanújával, hogy csalással szerezte meg a dokumentumot, ám szerdán szabadon engedték, mondván: fogva tartása nem megalapozott.

MTI

A mai Magyarország területén élhetett tízmillió évvel ezelőtt, és modern kori leszármazottjaihoz hasonló életmódot folytathatott az óriáspandák első őse.

MTI

A magyar tudományt 1997 óta ünneplik november 3-án, annak emlékére, hogy 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. 

MTI

A brit kormány száz éve, 1917. november 2-án adta ki azt a nyilatkozatot, amely kinyilvánította, hogy támogatja a zsidó törekvéseket egy zsidó „nemzeti otthon” létrehozására Palesztinában, azzal a feltétellel, hogy az nem sértheti a területen élő nem zsidó emberek jogait.

Litvánia fővárosa, az Észak Rómájának is becézett Vilnius a Baltikum második legnagyobb városa (lakossága közel 600.000-es) és egyetlen szárazföldi fővárosa.

Magyar szonett az őszről. Október végi szelekkel érkezett Babits Mihály 90 évvel ezelőtt, 1927-ben írt versével az idei lombhullás. 

MTI

A világ harmincöt nagy vízgyűjtő területű folyójával és tavával rendelkező több mint száz ország vízgazdálkodási szakemberei a háromnapos találkozón az éghajlatváltozás hatásait vizsgálták a vízkészletek mennyiségére és minőségére.

MTI

Kétszáz éve, 1817. október 23-án született Pierre Larousse francia nyelvész, a Larousse kiadó megalapítója, a francia nyelvterületen fogalomnak számító Larousse lexikon kiadója. 

MTI

A területi válogatókkal – amelyeken több mint ezren álltak ismét a zsűri elé – pénteken indul a Fölszállott a páva 5. évada, amelyet a Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára rendeznek meg.

Erdélyben készítenek műsort a Kossuth Rádió Vendég a háznál című magazinműsorának fiataljai.

Felejthetetlen körúton vettünk részt az elmúlt nyáron négy balti országban és Oroszország nyugati, Balti-tenger melléki részén.

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.

134 éve, 1882. október 22-én fejezte be földi vándorútját az idén 200 éve született Arany János. Épp egy héttel legjobb barátja első budapesti szobrának felavatása után, melyre a megbetegedett Arany már nem tudott elzarándokolni.