szerda, március 29, 2017

Színes világ

Bizonyos szakterületeken manapság nagyon kevés a jó mesterember. A fiatalok közül kevesen mennek el szakmát tanulni, többségük pedig már nem olyan foglalkozást céloz meg, mint szülei, nagyszülei.

Áprily Lajos írta Ilosvai Selymes Péterről e sorokat a Régi poétában. 

Malachit-nektármadár (Nectarinia johnstoni)

Volt egyszer, hol nem volt, még ha nem is az üveghegyeken túl, hanem Kolozsvártól nem messze, a kalotaszegi dombok, völgyek közt, volt egyszer egy Petra nevű falu.

Marosvásárhely történetében többször is előfordult, hogy tragikus események miatt magára vonta a nemzetközi közvélemény figyelmét. 

Folytatjuk Rozvány György visszaemlékezésének közlését, mert a szemtanú hitelességével írta meg emlékeit Arany János ifjúságáról.

A XVIII. századi alkalmi költő fura szókapcsolata MARTIUS okán mintha előérzete lenne az 1784-es Horea-féle felkelésnek.

Fekete hattyú; Nénélúd; Tyúklúd

Horváth Szekeres István karikatúrája

Szívbetegség okozta az 53 éves korában karácsonykor elhunyt angol popvilágsztár, George Michael halálát a kedden Londonban közzétett végleges halottkémi vizsgálati jelentés szerint.

Családja több nemzedékre visszamenően a beszéd kérdésével és a hang fizikájával foglalkozott. Atyja siketnémákat tanított beszélni, anyja maga is súlyos halláskárosult volt, így nem csoda, hogy Bell is logopédusnak tanult. 

Több mint száz év után újra teljes Franz von der Trenck bárónak, Jókai Mór egyik közismert regényhősének a csehországi Brünnben őrzött múmiája. 

A gyulafehérvári táblabíróság arra kérte a Batthyaneum könyvtár tulajdonjogát tisztázó latin végrendelet román fordításainak a készítőit, hogy fűzzenek kritikai megjegyzéseket egymás fordításaihoz.

Egyik alfaja, a tarvarjú (Geronticus eremita), a kőkorszak óta megőrizte „polgárjogát” Közép-Európában.

Március 10. – Ha Ildikó napján fagy, 40 napig lehet fagy – így a népi regula. 

Nem lehet meghatottság nélkül olvasni Arany János elemi iskolai életét és tevékenységét. Először is az iskola tanítóját, felváltva, Szalonta egy-egy utcája tartotta el paszullyal vagy valamilyen szegényes étellel.

Móricz Zsigmond: Naplók, 1930–1934

MTI

Rekordáron, 13,5 millió fontért kelt el a Christie’s árverésén René Magritte belga szürrealista festőművész egyik legnagyobb méretű festménye.

Abban a bogárhátú, szalmafedeles, sövényfalú, szegényes kis házikóban, 2-3 évenként született egy-egy gyermeke Arany Györgynek és Megyeri Sárának.

Bár 1877. november 4-én írta az Almanach 1878-ra című versét, e strófák márciusról szólnak. 

Jácintkék arara (Anodorhynchus hyacithinus); Hullámos papagáj (Melopsittacus undulatus)

A múlt évi Népújság-beli sorozatomat (Arany János és Mentovich Ferenc barátságáról1) azzal fejeztem be, hogy keresem Arany János gúnyrajzát Mentovichról, melyet Dánielisz Endre kiváló, Nagyszalontán élő Arany-kutató közölt a Korunk folyóiratban.

A Spitzer űrteleszkóp segítségével a Földtől 40 fényévre található ultrahideg törpecsillag körül, a Trappist-1 bolygórendszerben hét Föld-méretű égitest kering, amelyek közül három a lakható zónában van. 

Székelykeresztúron már javában zajlanak a március 15-i ünnepségekre való előkészületek.