vasárnap, január 21, 2018

Színes világ

Sorozatunkkal 990 év erdélyi nagyjaira emlékezünk, akikről talán nem tudunk semmit, de ők tették naggyá Erdély kultúráját, tudományát vagy vitték el hírét a nagyvilágba, s tetemes részt vállaltak az egyetemes magyar kultúra és tudomány gazdagításában. 

Kristyor Brádtól hat kilométerre fekvő falu Hunyad megyében, református temploma a XVIII. században épült.

MTI

A maradványok genetikai elemzése alapján szakértők arra következtettek, hogy a gyerek egy korábban nem ismert ősi embercsoporthoz tartozott.

MTI

A prágai Óvárosi városháza tavaly áprilisban kezdődött komplex felújítása keretében most ugyanis az Orloj került sorra. 

A Baltikumba tervezett utazásunk során Finnország után Oroszország következett. Helsinki és Porvoo volt az Európai Unió területén utolsóként meglátogatott két város. 

MTI

Négyszázötven éve, 1568. január 6-án kezdődött és január 13-ig tartott Erdélyben a tordai országgyűlés, amely kimondta négy vallás – a katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius – szabadságát és egyenjogúságát, és ezzel a világban elsőként hirdette meg a vallási toleranciát.

A Magyar Unitárius Egyház intézményi fennállását az 1568. évi tordai országgyűlés vallásügyi határozatának kihirdetésétől számítja. 

Januári roppanó jégen indulok én is mai sétámra. Tarts velem, ha kedved tartja, kedves Olvasóm!

Január

Ebben az esztendőben a „hidrogénbomba atyjára” emlékezünk. Teller Ede 1908. január 15-én Budapesten született, és 2003. szeptember 9-én halt meg (Stanford, Kalifornia).

MTI

Tíz éve, 2008. január 11-én halt meg Sir Edmund Hillary új-zélandi hegymászó, aki a serpa Tenzing Norgay társaságában elsőként jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre, és aki meghódította a Déli-sarkot is.

A tél dicsérete. Így látta(tta) a Januárt a Tizenkét könyvek másolója, Dsida Jenő, a Kalendárium szonettekben 1930-ban.

Január

MTI

A Tatrospart néptánccsoport nyerte a közönségdíjat a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor pénteki döntőjében, amelyet a Duna Televízió élőben közvetített.

MTI

Sir Anthony Hopkins Oscar-díjas angol színész, filmszínész nyolcvanadik születésnapját ünnepelte az óév utolsó napján.

MTI

A támogatásoknak köszönhetően a forgalomba helyezett új autóknak tavaly már több mint a fele elektromos vagy hibrid jármű volt Norvégiában az OFV autóipari üzleti tanácsadó vállalat adatai szerint. 

MTI

Ellopták a világ legdrágább, 1,1 millió eurót érő üveg vodkáját egy koppenhágai gyűjteményből – jelentette a The Local.dk hírportál.

MTI

Huszonöt éve, 1992. december 31-i hatállyal megszűnt az 1918-ban megalakult Csehszlovákia, melynek hivatalos neve 1990-től Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság volt. 

„A növények csodálatos élete – ezt a címet az a csodálatos növénybiológiai könyv viseli, amelyet egy fiatal barátom, Greguss Pál főiskolai tanár írt, s amely pár hónapja ijesztgeti a könyvkedvelő magyarokat a kirakatokban.”

MTI

A kategóriagyőztesek mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

MTI

A trivago.hu és a Szallas.hu adatai szerint is Budapest a legnépszerűbb belföldi szilveszteri úti cél, a külföldi városok közül Prága, illetve Zakopane vezet.

MTI

December 22-étől január 12-éig 60 filmjét teszi szabadon hozzáférhetővé a Filmarchívum azzal a céllal, hogy a közönség megismerhesse a filmtörténet klasszikusait és ritkaságait, valamint betekintést nyerjen az intézmény munkájába, a magyar filmtörténet korszakaiba.

Észak-Európában, a dán szigetektől keletre, a Skandináv-félsziget és az európai kontinens között, észak–északkeleti irányban terül el a Balti-tenger. 

Folytatva a történelmi visszapillantót,  tovább taglaljuk a román királyi ház és ezen belül I. Mihály király viszonyát az erdélyi magyarokkal.