szombat, március 25, 2017

Rendezvények

Kacagó szemű bohóc, zsonglőr, fehérre mázolt arcú, mozdulatlan szoborlány, fekete frakkos cirkuszigazgató – szombat délután ez a díszes társaság fogadta a Kultúrpalota előcsarnokába belépőket. 

 Erdélyi turnéra indul a budapesti Nemzeti Színház társulata! Ez év márciusának második felében, az író 120. születésnapjára emlékezvén Tamási Áron Vitéz lélek című darabjával látogatja meg a székelyföldi teátrumokat a legrangosabb magyarországi színházi intézmény. 

 Hamarosan újra fellép Marosvásárhelyen Földes László, azaz Hobo, Kossuth-díjas magyarországi bluesénekes, előadóművész, dalszerző.

Molière Tartuffe című színművét Keresztes Attila rendezésében a 2014/2015-ös évadban mutatta be a Tompa Miklós Társulat.

Az UNITER (Romániai Színházi Szövetség) 16. alkalommal hirdeti meg a „Művészek a művészekért” országos kampányt, melyet fővárosi és vidéki színházi intézményekkel együttműködve valósít meg.

Igen különleges és szép tűzzománc- és festészeti tárlat nyílt csütörtökön délután a Bernády Házban. 

Teremtés, anyaság, nőiség, fa – kulcsszavakban talán így lehetne körvonalazni Bartha Beatrix alkotói világát, amelybe csütörtök este nyerhettek bepillantást a marosvásárhelyi művészetbarátok. 

A tavasz első napján kezdetét vette az egyik, pár esztendeje hagyománnyá vált vásárhelyi szemle, a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok. 

Közös programok megvalósítása érdekében szerveztek találkozót nemrég Gyergyószentmiklóson magyarországi és erdélyi magyar–örmény szervezetek képviselői. 

ByTheWay; The Sound of Rock V2; Rocksuli-klubest: Hungarocell & Bronx koncert

Február 21-én, az anyanyelv nemzetközi napján, a DIO Ház kiállítóterme  zsúfolásig megtelt kultúrát kedvelő közönséggel. A Kemény János Művelődési Társaság égisze alatt újabb könyvbemutatóra került itt sor. 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a nőnap alkalmával idén is szeretettel köszönti a szebbik nem képviselőit, és ezúttal is színházi előadással kedveskedik nekik. Így a március 7-én, kedden 19 órától a Nagyteremben műsorra tűzött Vivaldi és az évszakok táncelőadásra a hölgyek féláron válthatnak jegyet.

A marosvásárhelyi K’ARTE Egyesület és a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet hetedik alkalommal szervezi meg a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat március 1-5. között három helyszínen, a Művész moziban, a G Cafféban és a Camera K’ARTE-ban.

Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendkívüli népzenei koncertre kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a Maros Megyei Múzeum és a Maros Művészegyüttes szervezésében.

Feburár 26., március 2.

Feburá 24. – március 2.

Jelenvaló múlt címmel a marosvásárhelyi Juventus Kiadónál jelent meg Buksa Éva-Mária magyartanár, író újabb könyve, amely a XIX. század három jeles erdélyi történelmi személyiségének dramatizált élettörténetét tartalmazza.

Február 14–17. között az Erdélyi Magyar Írók Ligája farsangi felolvasókörútjára kerül sor.

Jegyeket elővételben február 14-től lehet vásárolni a Sörházban. 

Igen érdekes, hármas könyvbemutatónak adott otthont péntek délután a Teleki Téka freskóterme. A telt házas közönség előtt Oláh-Gál Róbert három, nemrég megjelent kötetét ismertették a megjelentek.

 A Bányavirág és a Bányavakság hatalmas hazai és magyarországi sikere után a kortárs marosvásárhelyi szerző, Székely Csaba azonnal ismertté vált. Mindazonáltal nem e két dráma volt az első, amellyel a szerző a szakmai életben is elismertté vált

Véget ért egy korszak, bezártak a vásárhelyi Bányák. Több év után nincsen többé bányavirágunk, és bányavakságot sem kaphatunk. 

A hónap második felében, január végén magyarországi előadók érkeznek Marosvásárhelyre: a pécsi Bóbita Bábszínház két előadással vendégszerepel az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban.

Idén is felolvasó-maratonnal ünnepli Marosvásárhely január 22-én, vasárnap a magyar kultúra napját.