kedd, január 17, 2017

Rendezvények

Kitartó, hosszas próbálkozás és rangos hazai és külföldi szereplések után a Barabás Miklós Céh most először mutatkozik be a Kolozsvári Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota) is.

Folytatódik a Kós Károly Akadémia Alapítvány előadás-sorozata   

Adrian Berinde lemezbemutató koncertje Marosvásárhelyen

A Bartók kivirágzott fái című hangverseny egy nem mindennapi művészi kísérlet, amelyben először szólalnak meg Bartók Béla népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azokat a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során.

A református templom előtt, az egyházközségben rendhagyó módon először, éjféli istentiszteletre gyülekeztek az egyházközség tagjai. 

Horváth Miklós hadtörténész decemberben a Kós Károly Akadémia meghívására Marosvásárhelyen tartott előadást.

A közismert marosvásárhelyi ügyvéd rendelkezik azzal a nem mindennapi adottsággal, hogy szeret és tud is mesélni.

25 évvel ezelőtt, 1991. december 14-én a Székely Mikó Kollégium régi dísztermében 84 küldött írta alá a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének alapító dokumentumát.

Népi dallamok bűvöletében élő nemzedékek, a X. Gyöngykoszorúk gyöngye több száz fellépője veszi birtokba szombat délben a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházát.

A megjelenteket ifj. Király István üdvözölte, sorrendben elsőként pedig az Időtárról esett szó: Sebestyén Mihályt a kötet szerkesztője, Gálfalvi Ágnes kérdezte.  

Nosztalgiát, igazi falusi hangulatot ébresztő,  rendkívül színes kiállítás nyílt kedden a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Részlegén.

December 3-án, szombaton délután a Kultúrpalota nagytermében a fogyatékkal élők világnapja alkalmából szerveztek gálaestet. 

„Ha megnézzük, hogy a magyar nemzet európai mércével mérve hány tudóst adott a világnak, az elsők a Bolyaiak voltak.”

KAF felvezető beszédét követően Láng Zsolt vette át a szót, aki elárulta: az idei díjkiosztón ugyanazon egy kérdést teszik fel a díjazottaknak, akik a választ követően felolvasnak műveikből.

A Bartók-évfordulóra tervezett különleges és nagyszabású Bartók-koncertet januárban Marosvásárhelyre is elhozza a Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Spectrum Színház.

December 9–15.

Mint arról korábban beszámoltunk, számos érdekesnek és nívósnak ígérkező koncertnek ad otthont az esztendő utolsó hónapjában a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club.

– folytatódik a filmtörténeti vetítéssorozat a Művészeti Egyetemen –

 A püspök születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév Hargita megyei zárónapja december 9-én,  pénteken lesz a csíksomlyói kegytemplomban. 

A Marosvásárhely szabad királyi város fennállásának 400. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi rendezvénysorozat gálaestjét pénteken a Kultúrpalotában tartották.

Egy hosszú és érdekes napot töltöttünk helybeli és vendég történészek társaságában november 26-án a Kutúrpalota kistermében.

Immár harmadjára tartanak művészettörténeti konferenciát A város színeváltozása címmel a Marosvásárhely műemléki topográfiája program munkatársai.

Telt házas, meghitt hangulatú és lélekhez szóló, színvonalas nóta- és népdalesttel köszönthette az adventet a marosvásárhelyi közönség a Kéknefelejcs magyarnóta-társulat, valamint a Marosvásárhelyi Rádió jóvoltából.

Részletek a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház honlapján, illetve november 19-i lapszámunkban.