vasárnap, július 23, 2017

Rendezvények

július 26–30. 

Ez évben is Kelet-Európa legnagyobb és legnépszerűbb gitárfesztiváljának ad otthont Marosvásárhely. Az augusztus 8-a és 13-a között, immáron 12. alkalommal megszervezett nemzetközi fesztivál programjai idén is a város különböző pontjain, főbb koncertjei pedig a Kultúrpalotában és a várban zajlanak.

A nyár legnagyobb szabású marosvásárhelyi dzsesszkoncertjére kerül sor e hónap végén: a Sörház utcai Jazz Clubban július 28-án, pénteken és 30-án, vasárnap a magyar dzsesszélet két nagy neve lép fel.

A kortárs művészetre igencsak jellemző a különböző képzőművészeti ágazatok mozaikszerű egymásra tevődése. Ebbe az általános környezetbe olyan helyi művészeti kezdeményezések illeszthetők be, amelyek a stílusbeli és a kulturális interferenciákat helyezik előtérbe. 

Hatalmas – nemzetközi kitekintésű – fesztivál házigazdája lesz 10 évig a gernyeszegi Teleki-kastély, amelynek tulajdonosa, Teleki Kálmán partnerszerződést írt alá a fesztiválszervezőkkel. 

július 26–30. között

július 9-én, vasárnap zárul

Erdély római korának feltárásában örök érvényűt alkotó, mégis kevesek által ismert régészprofesszor, a nyolcvan éve elhunyt Buday Árpád emléke előtt tisztelgett szerda délben a Maros Megyei Múzeum. 

A VIBE-ot joggal emlegetik Erdély legszínesebb fesztiváljaként, hiszen óriási programkínálatot készítettek elő a Maros-partra látogatóknak.

Marosvásárhely július 6–9. között a helyiek és az erdélyi fiatalok találkozóhelyévé válik. 

Jegyeket már lehet vásárolni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermi jegypénztárában, majd előadás előtt a Nagyteremnél. További információk: tel. 0735-806-152.

július 3–7. között

MTI

„A biztos pont” lesz a jelmondata a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak (Tusványos), amelyen a részt vevő meghívottak egyebek mellett Kelet-Közép-Európáról, mint biztos pontról fognak előadást tartani és véleményt cserélni.

a Maros-parton

 A Maros Megyei Múzeum vezetősége a tudós kutató halálának 80. évfordulója alkalmából állít emléket a várbeli épületben.

A Mini rockmúzeum a Rocksuli székhelyén ingyenesen látogatható, hétfőtől péntekig 11–18 óra között.

Csütörtökön délután kezdetét veszi Erdély egyik legnagyobb rockfesztiválja és az ország legnagyobb motorostalálkozója. 

Négy székelyföldi helyszínt átfogó karavánon szolgáltatott élő muzsikát a hét végén a Codex régizene-együttes. 

A Magyarzsákodi Unitárius Egyházközség és a Hegedűs Sándor Emlékbizottság július 2-án Hegedűs Sándor-emlékszobát, -emlékparkot és -kopjafát avat. 

Igen jó hangulatban, családi, baráti, kollegiális környezetben mutatták be kedden délután a Bernády Házban Kovács Levente rendező, tanár A megoldás című regényét, amely alig egy évvel az És jött az aranykor című után született.

Csütörtökön délben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió termének előcsarnokában a hatodik alkalommal nyújtották át a díjakat az egyetem teatrológiai tanszékcsoportja által meghirdetett drámapályázat nyerteseinek.

A július 6-a és 9-e között esedékes, első alkalommal megszervezett rendezvénysorozatra Marosvásárhelyen, az egykori Félsziget helyszínén, a Maros-parton kerül sor.

Június 23–25. 

a marosvásárhelyi Bernády Házban