vasárnap, április 23, 2017

Rendezvények

A tárlat június 30-ig tekinthető meg Szovátán, majd a kibédi falunapok alkalmával is bemutatják. 

  Immár huszonegyedik alkalommal került sor a hazai textilművészek egyik legrangosabb országos tárlatára, a Romániai Képzőművészek Szövetségének Marosvásárhelyi Fiókja által megszervezett Ariadne szalonra. 

Újabb kistermi bemutató előkészületei zajlanak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. A Tompa Miklós Társulat művészei Theodor Cristian Popescu rendezésében viszik színre Timur Vermes Nézd, ki van itt! című regényének színpadi változatát.

Első alkalommal tartott bemutató előadást „házon kívül” a Maros Művészegyüttes. A Szép Palkó című, népmeséből született táncszínházi produkciót márciusi magyarországi turnéja során elsőként a zalaegerszegi nagyérdeműnek játszta az együttes.

Régmúlt idők csodás történeteit, egy vakmerő vitézek, várépítő tündérek, óriások lakta világ mozaikdarabkáit hozták el Marosvásárhelyre a hét végén az ország minden táján élő magyar kisdiákok.

Érdekes, nívós és változatos programmal várja a zene-, buli- és színházkedvelőket a tavaszi hónapok folyamán is a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club. 

Április 12–14. 

Marosszentgyörgyön és Szászrégenben

Kedden délután a marosvásárhelyi Bernády Házban kettős esemény volt.

A produkciókban az intézmény hallgatói lépnek fel tanáraik, illetve meghívott vendégek rendezésében. 

Áprilistől minden hónapban valamilyen különlegességgel várja látogatóit a Maros Megyei Múzeum természettudományi részlege.

 Gazdag és tartalmas hónap vár a színházkedvelőkre a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nemrég közzétett közleménye alapján. Két premier és két vendégelőadás is várja az érdeklődőket 2017 áprilisában a főtéri intézményben, amint az a Tompa Miklós Társulat alábbi áprilisi programjából kiderül.

Április 2-án, vasárnap este 7 órai kezdettel a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében rendkívüli orgonahangversenyre kerül sor. A rendezvény egy országos rendezvénysorozat része Helmut Plattner emlékére.

Erdélyi magyar prózaírók román nyelvre fordított írásait tartalmazó kötetet mutatnak be  március 29-én, szerdán 17 órakor a marosvásárhelyi Petru Maior Tudományegyetemen. 

 Kis túlzással déltől délig tartó eseménysorozattal ünnepelte hétfőn az idei színházi világnapot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Két tárlatnyitó, szépirodalmi-színházi rendezvény, költészeti előadóest, este 10 órától pedig egész éjszakán át tartó, számos programpontot felvonultató eseménysorozat – reggelig.

Asztalos Enikő Népi lakberendezés a Nyárádmentén a XIX. század végétől napjainkig című könyvének a bemutatóján újra szüleink, nagyanyáink, falun élő rokonaink házában, bútorai és használati tárgyai között érezhettük magunkat.

Képzőművészeti kiállítás a Maros Vízügyi Hatóság előcsarnokában   

Kacagó szemű bohóc, zsonglőr, fehérre mázolt arcú, mozdulatlan szoborlány, fekete frakkos cirkuszigazgató – szombat délután ez a díszes társaság fogadta a Kultúrpalota előcsarnokába belépőket. 

 Erdélyi turnéra indul a budapesti Nemzeti Színház társulata! Ez év márciusának második felében, az író 120. születésnapjára emlékezvén Tamási Áron Vitéz lélek című darabjával látogatja meg a székelyföldi teátrumokat a legrangosabb magyarországi színházi intézmény. 

 Hamarosan újra fellép Marosvásárhelyen Földes László, azaz Hobo, Kossuth-díjas magyarországi bluesénekes, előadóművész, dalszerző.

Molière Tartuffe című színművét Keresztes Attila rendezésében a 2014/2015-ös évadban mutatta be a Tompa Miklós Társulat.

Az UNITER (Romániai Színházi Szövetség) 16. alkalommal hirdeti meg a „Művészek a művészekért” országos kampányt, melyet fővárosi és vidéki színházi intézményekkel együttműködve valósít meg.

Igen különleges és szép tűzzománc- és festészeti tárlat nyílt csütörtökön délután a Bernády Házban. 

Teremtés, anyaság, nőiség, fa – kulcsszavakban talán így lehetne körvonalazni Bartha Beatrix alkotói világát, amelybe csütörtök este nyerhettek bepillantást a marosvásárhelyi művészetbarátok.