kedd, május 30, 2017

Rendezvények

Május 24-én a Kultúrpalota kistermében az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület megyei szervezetének Értékteremtő díjával ismerték el dr. Barabás László néprajzkutató, tanár, Bandi Kati iparművész, Kovács András karnagy és a kibédi Ráduly János tanár, néprajzkutató érdemeit. 

Csütörtökön délben a marosvásárhelyi vár Szűcsök bástyájában két esemény is volt a városnapok keretében.

2017. június 1–3., az Ariel színházban

A konferencia ötletbörze is, ahol a meghívottak előadását kerekasztal-beszélgetések követik, amelyek alkalmat adnak a téma kifejtésére.

Hiába söpört évig a szombat délutáni eső Marosvásárhelyen, nem volt képes elmosni azt a hangulatot, amely a Múzeumok éjszakájára annyira jellemző. 

Minden májusnak van egy olyan szombatja, amikor a legkisebb látogatók (is) ostrom alá veszik a marosvásárhelyi múzeumokat. 

Idén július 9–14. között zajlik a csíkszeredai Régizene Fesztivál, melynek immár X. éve kísérője az egyetlen Romániában szervezett Régizenei Nyári Egyetem.

Gothár Péter kultfilmjével, a Megáll az idővel folytatjuk magyar filmtörténeti vetítéssorozatunkat május 21-én, vasárnap 19 órától a Művészeti Egyetem vetítőtermében (Köteles Sámuel utca 6.).

Szombaton este a nyárádszeredai Csámborgó étterem udvarán élvezhetik dalait a nyárádmentiek, akik nem első alkalommal találkozhatnak Kalapáccsal.

Színes és gazdag kínálattal várja a Maros Megyei Múzeum május 19–21. között a Múzeumok éjszakájára látogatókat. 

Május 19–21., Marosvásárhely

május 20-án 19 órától

május 19–21. 

Szombaton, május 13-án tartották Udvarfalván a Májusfa néptánctalálkozót, amelyen Maros és Hargita megyei néptánccsoportok és anyaországi hagyományőrző együttes is fellépett. 

május 19–21. 

A dzsesszklub mindhárom termében lesznek események a fesztivál alatt.

E héten, május 11-e és 14-e között miniévadot tart az András Lóránt Társulat. Az eseménysorozat keretében a marosvásárhelyi táncszínház négy produkciót ad elő, közöttük pedig utolsó alkalommal viszi színpadra A patkány esküvője és a NEXT című előadásait.

Amint arról korábban is írtunk, május 10-én, szerdán kezdetét veszi az egyik legnívósabb marosvásárhelyi zenei szemle, a Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszverseny és -fesztivál. 

Május elseje után elméletileg beindul a turistaidény, s erre külön készülnek a vendéglátóipari egységek, szállodák. A múzeumok is új, időszakos kiállításokat nyitnak meg, amelyekkel a nyári szezonban is várják az érdeklődőket.

Május 8-án, hétfőn 21 órától tartják Temesváron a Mihai Eminescu Nemzeti Színházban a XXV. kiadásához érkezett UNITER-gálát, melyen átadják az elmúlt év kiemelkedő színházi teljesítményeiért odaítélt díjakat.  Az eseményt élő televíziós és internetes közvetítésen is követni lehet majd (Román Televízió – TVR).

Az idén a megszokottnál korábban, május végén kezdetét veszi a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínház évada. 

Egy évtizede alakult a Jazz&Blues Club  

Pénteken este fotókiállítást nyitottak meg a szovátai Teleki Oktatási Központban Kibédi hétköznapok címmel.

Tartalmas estékkel várja közönségét e héten és az azt következő időszakban is a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club.