kedd, november 21, 2017

Rendezvények

Szombat délelőtt telt házas gyermekközönségnek szerzett vidám perceket a Nemzeti Színház Nagytermében Lackfi János és a Kaláka együttes. 

Igazi könyvmámor járta át a hét végén a Nemzeti Színház tereit. A 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár csütörtöktől vasárnapig százasával vonzotta a színház előcsarnokába az olvasni szeretőket. 

Vasárnap délben véget ért az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Erdély legjelentősebb könyves eseménye.

Idén is fiatal hangok, ezúttal marosvásárhelyi slammerek nyitották meg a novemberi könyvünnepet. 

A november 16–19. között tartandó 23. Nemzetközi Könyvvásárnak ez évben is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont, melynek előcsarnokában és több belső helyszínén zajlanak majd rendezvények, köztük emlékezetesnek ígérkező színházi produkciók.

Dr. Gyéresi Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem beszédtechnika-tanára arra vállalkozott, hogy a marosvásárhelyi könyvnapon egy ültében felolvassa Arany János összes versét. 

Még (vagy már?) elkaptam azokat az időket, amikor az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál amolyan kulturális lökéshullámként járta át és rengette meg az erdélyi közéletet. 

Lelkemben gyermekkórusok; Shakespeare’s Sonnets & Songs; Julius Caesar; Kutyából szalonna; Alla Rustica; Arany-est; Liselotte és a május

November 12–19. között a XII. Tiberius Nemzetközi Kamarazene-fesztiválnak ad otthont a Kultúrpalota nagyterme. 

A fesztivál díjkiosztójára november 11-én, szombaton 19.30-kor kerül sor a Kultúrpalota nagytermében.

A helyszín mindkét esetben a Kultúrpalota nagyterme.

Az idén immár a harmadik Freedom Blues Festivalt szervezte meg Döme és csapata, a koncertekre ezúttal a Piano teremben és a vele szomszédos, Bunker nevet viselő teremben került sor telt házas, jókedvű közönség jelenlétében.

Szerdán délután ismét kezdetét veszi Marosvásárhely egyik legrégebbi és legismertebb (össz)művészeti szemléje, a létezésének immár negyedszázados évfordulóját ünneplő Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 

November 8–12.

Hálózat témában nyílik kortárs művészeti kiállítás november 9-én, csütörtökön 18.15 órakor a Marosvásárhelyi UAP Galériában. 

Balladamondó versennyel ünnepelte Arany János születésének 200. évfordulóját a hét végén a marosvásárhelyi Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület. 

November 8-án, szerdán kezdődik a Kultúrpalotában a 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál.

A fesztivál első napján, november 8-án, szerdán 19 óra 30 perctől Földes László Hobo Bob Dylan-koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A Lajtha László Alapítvány negyedik alkalommal rendezi meg november 11-én a székelyföldi legényesversenyt Sepsiszentgyörgyön, amelyre november 3-ig még várják a jelentkezőket. 

November 7-én, kedden kezdetét veszi az első alkalommal sorra kerülő palotabál – egy olyan, egyedinek ígérkező esemény, amelynek égisze alatt egyaránt megtalálhatjuk a zenét, táncot, építészetet és jótékonyságot.

Két új kötettel gazdagabb a hazai könyvek tárháza: Deé Nagy Anikó Báró hadadi Wesselényi Kata, a hitben élő református nagyasszony című kötetével, valamint A Telekiek és a kultúra című tanulmánykötetével, melyeket szombaton délelőtt a Kultúrpalota kistermében mutattak be számos érdeklődő jelenlétében. 

Az iskola udvarán leplezték le D. Dr. Csiha Kálmán emlékplakettjét, a kolozsvári Nemes Csaba képzőművész alkotását. 

A rövidfilmek nyitástól zárásig folyamatosan láthatók a klub képernyőjén. 

A XX. alkalommal megszervezett Dr. Bernády György Kulturális Napok rendkívül változatos rendezvénysorozattal örvendeztette meg a marosvásárhelyieket.