vasárnap, február 26, 2017

Rendezvények

Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából rendkívüli népzenei koncertre kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a Maros Megyei Múzeum és a Maros Művészegyüttes szervezésében.

Feburár 26., március 2.

Feburá 24. – március 2.

Jelenvaló múlt címmel a marosvásárhelyi Juventus Kiadónál jelent meg Buksa Éva-Mária magyartanár, író újabb könyve, amely a XIX. század három jeles erdélyi történelmi személyiségének dramatizált élettörténetét tartalmazza.

Február 14–17. között az Erdélyi Magyar Írók Ligája farsangi felolvasókörútjára kerül sor.

Jegyeket elővételben február 14-től lehet vásárolni a Sörházban. 

Igen érdekes, hármas könyvbemutatónak adott otthont péntek délután a Teleki Téka freskóterme. A telt házas közönség előtt Oláh-Gál Róbert három, nemrég megjelent kötetét ismertették a megjelentek.

 A Bányavirág és a Bányavakság hatalmas hazai és magyarországi sikere után a kortárs marosvásárhelyi szerző, Székely Csaba azonnal ismertté vált. Mindazonáltal nem e két dráma volt az első, amellyel a szerző a szakmai életben is elismertté vált

Véget ért egy korszak, bezártak a vásárhelyi Bányák. Több év után nincsen többé bányavirágunk, és bányavakságot sem kaphatunk. 

A hónap második felében, január végén magyarországi előadók érkeznek Marosvásárhelyre: a pécsi Bóbita Bábszínház két előadással vendégszerepel az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban.

Idén is felolvasó-maratonnal ünnepli Marosvásárhely január 22-én, vasárnap a magyar kultúra napját.

Kitartó, hosszas próbálkozás és rangos hazai és külföldi szereplések után a Barabás Miklós Céh most először mutatkozik be a Kolozsvári Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota) is.

Folytatódik a Kós Károly Akadémia Alapítvány előadás-sorozata   

Adrian Berinde lemezbemutató koncertje Marosvásárhelyen

A Bartók kivirágzott fái című hangverseny egy nem mindennapi művészi kísérlet, amelyben először szólalnak meg Bartók Béla népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azokat a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során.

A református templom előtt, az egyházközségben rendhagyó módon először, éjféli istentiszteletre gyülekeztek az egyházközség tagjai. 

Horváth Miklós hadtörténész decemberben a Kós Károly Akadémia meghívására Marosvásárhelyen tartott előadást.

A közismert marosvásárhelyi ügyvéd rendelkezik azzal a nem mindennapi adottsággal, hogy szeret és tud is mesélni.

25 évvel ezelőtt, 1991. december 14-én a Székely Mikó Kollégium régi dísztermében 84 küldött írta alá a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének alapító dokumentumát.

Népi dallamok bűvöletében élő nemzedékek, a X. Gyöngykoszorúk gyöngye több száz fellépője veszi birtokba szombat délben a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházát.

A megjelenteket ifj. Király István üdvözölte, sorrendben elsőként pedig az Időtárról esett szó: Sebestyén Mihályt a kötet szerkesztője, Gálfalvi Ágnes kérdezte.  

Nosztalgiát, igazi falusi hangulatot ébresztő,  rendkívül színes kiállítás nyílt kedden a Maros Megyei Múzeum Néprajzi és Népművészeti Részlegén.

December 3-án, szombaton délután a Kultúrpalota nagytermében a fogyatékkal élők világnapja alkalmából szerveztek gálaestet. 

„Ha megnézzük, hogy a magyar nemzet európai mércével mérve hány tudóst adott a világnak, az elsők a Bolyaiak voltak.”