vasárnap, január 21, 2018

Rendezvények

A filmet január 26-án mutatják be a hazai filmszínházakban, a premiert pedig egy marosvásárhelyi díszbemutató is követi majd. 

január 26-án, pénteken 19 órától

Január 11-én, csütörtökön délután nagyszámú érdeklődő jelenlétében a marosvásárhelyi Bernády Házban nyílt meg a Marx József fotóklub téli tárlata. 

Az időközben magyar és román nyelvűvé bővült rendezvényt idén is megszervezi a Studium Prospero Alapítvány.

Több, fiataloknak (is) szóló, tizenévesek és gyerekek által előadott rockkoncertre is sor kerül a tél végi – tavasz eleji időszakban Marosvásárhelyen. 

Mit jelent a mostani irodalmi életben pályakezdőnek lenni, hogyan tér át egy kétkötetes költő a prózaírásra, mire jó az alkotói szünet, és milyen költőként valaki más bőrébe bújni? – egyebek között ezekre a kérdésekre születtek izgalmas válaszok az idei Látó-nívódíjak szombat délutáni átadóján. 

Az RMDSZ, a Kós Károly Akadémia Alapítvány, valamint a Communitas Alapítvány által alapított Erdélyért Életműdíjat az idén a marosvásárhelyi  Csíky Boldizsár zeneszerző, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia egykori művészeti titkára, majd igazgatója, a Kemény Zsigmond Társaság elnöke, a város kulturális életének egyik legismertebb személyisége vehette át. 

December 12-én, kedden 12.30 órakor: Mondják meg Zsófikának – színházi nevelési program, a Kupaktanács előadása 12 éven felülieknek – feliratkozás a 0747-942-181-es telefonszámon. 

a Kultúrpalota nagytermében

E címet viseli az az érdekesnek és nívósnak ígérkező rendezvény, amelyre december 7-én, csütörtök este kerül sor a Kultúrpalotában. 

A Marosvásárhelyen született, de Kolozsváron élő Benő Attila költő, nyelvész, egyetemi tanár épp ilyen fába vágta azt a bizonyos szimbolikus fejszét, az eredmény pedig egy olyan kötet lett, amelyet többen is a szerző főműveként tartanak számon. 

a Megyeháza Galériában

A Maros Megyei Múzeum szervezésében a Magyar Nemzeti Múzeum által összeállított nagy sikerű, első világháborús sztereofotókat bemutató vándorkiállítás érkezett 10. állomására, Marosvásárhelyre. 

A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat december 28-án, csütörtökön este 7 órától mutatja be Nincs mese! című zenés szilveszteri kabaré-előadását a Maros Művészegyüttes előadótermében.

December elején újabb premierrel várja közönségét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Keresztes Attila rendezésében mutatja be a Tompa Miklós Társulat.

A vasárnap délben véget ért 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron minden alkalommal – szerencsére – a bőség zavara fogadja a látogatót. 

Minden bizonnyal hatalmas bulinak ad otthont e hét péntek estéjén a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club, amelynek mindhárom termében emlékezetes partira kerül sor. 

A női próza térhódításáról, külső és belső akadályokról, szakmai közönyről és figyelemről, feladásról és elvárásokról esett szó pénteken, a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár egyik legizgalmasabb irodalmi estjén.

Szombat délelőtt telt házas gyermekközönségnek szerzett vidám perceket a Nemzeti Színház Nagytermében Lackfi János és a Kaláka együttes. 

Igazi könyvmámor járta át a hét végén a Nemzeti Színház tereit. A 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár csütörtöktől vasárnapig százasával vonzotta a színház előcsarnokába az olvasni szeretőket. 

Vasárnap délben véget ért az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, Erdély legjelentősebb könyves eseménye.

Idén is fiatal hangok, ezúttal marosvásárhelyi slammerek nyitották meg a novemberi könyvünnepet. 

A november 16–19. között tartandó 23. Nemzetközi Könyvvásárnak ez évben is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont, melynek előcsarnokában és több belső helyszínén zajlanak majd rendezvények, köztük emlékezetesnek ígérkező színházi produkciók.

Dr. Gyéresi Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem beszédtechnika-tanára arra vállalkozott, hogy a marosvásárhelyi könyvnapon egy ültében felolvassa Arany János összes versét.