szombat, április 21, 2018

Rendezvények

Az ördög próbája; Karamazovok; Rendezés; Sirály 

Bartis Attila neve és személye nem ismeretlen a marosvásárhelyiek előtt (sem). Az innen elszármazott író az eltelt évtizedek alatt megérdemelten szerzett magának világhírnevet, az egyik legismertebb kortárs magyar szerzőként tartja számon a világirodalom. 

Hamarosan könyvbemutatónak ad otthont és pályázati felhívást is kiírt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Az előbbivel kapcsolatosan közleményben tudatták, hogy az intézmény vezérigazgatója, Gáspárik Attila újabb könyvét mutatják be április 24-én, kedden délután 5 órától a színház előcsarnokában. 

A marosvásárhelyi Arcus Egyesület és a kolozsvári Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány április 20-22. között Műemlékvédelem Erdélyben VIII. címen szervezi meg hagyományos szakmai konferenciáját a szovátai Teleki Oktatási Központban. 

Április 21-én, szombaton este 8 órától új projekt alkotói mutatkoznak be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground termében – áll az intézmény közleményében.

Tíz évvel ezelőtt abbéli reményünket fejeztük ki, hogy hátha szép, új hagyomány kezdetének tanúja Marosvásárhely zeneszerető közönsége.

A Vándormozi hagyományához híven Erdélyben két, premier előtti vetítésre kerül sor, mindkettőre e hét végén: április 14-én, szombaton a székelyudvarhelyi Stúdió Moziban, míg április 15-én, vasárnap a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Mintha csak most történt volna… Pedig nem mostanság volt, hanem bő tizenegy évvel ezelőtt, amikor arról értesültünk: újra kinyitott a Jazz&Blues Club. 

2018. április 18–19.

Jó volt látni, hogy több kisiskolás diák, de verset és irodalmat szerető középiskolás és számos tanár is részt vett a rövid költészet napi megmozduláson. 

április 18–19-én

Rákász Gergely koncertorgonista ismét Erdélyben koncertezik. A művész ezúttal Lords of the Organ című, vadonatúj műsorát hozza el az erdélyi közönségnek.

A tárlatmegnyitón Kucsera Jenő a passiójáték eredetéről, bibliai vonatkozásairól beszélt és arról, hogy miként ágyazódott be a népszokásba a húsvéthoz kötődő rituálé. 

A legjobb magyarországi előadókkal, nemzetközi fellépőkkel és menő erdélyi zenekarokkal érkezik a VIBE Fesztivál második kiadása. Július 5-8. között újra fesztiválvárossá alakul Marosvásárhely.

A Filmes találkozások címet viselő eseménysorozat lényege, hogy kevésbé ismert, moziban, televízióban nemigen vetített magyar filmeket mutatnak be Marosvásárhelyen, a vetítéseken pedig a filmek alkotói is részt vesznek, velük is beszélgethet a közönség. 

2014 decembere óta szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház műsorán Kincses Réka & Alina Nelega Double Bind című előadása, melyben együtt lépnek színpadra a Tompa Miklós Társulat és a Liviu Rebreanu Társulat művészei.

Közzétette idei, 73. évadának áprilisi műsorrendjét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Érdekesnek, hasznosnak és minőséginek ígérkező eseménysorozat kezdődik e hónap végén Marosvásárhelyen, olyan estek sorozata, amelyekből – a szervezők reményei szerint – újabb hagyomány kerekedik.

Szabó Dániel bábművész felhívása – „Valóságos csudát fognak látni, a holt anyag élővé válik a szemük előtt” – megtette a hatását, az erősödő havazás ellenére egyre többen álltak meg a virágóránál, hogy részeseivé váljanak a kétnyelvű – magyar, román – villámprodukciónak. 

A Vártemplomban nagyszerű és felemelő művészi élményben volt része a marosvásárhelyi közönségnek. 

A műhely működtetője a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület. 

Idén ünnepli 25. születésnapját az Alvin és a Mókusok, melynek apropóján február elején turnézni indult a magyarországi csapat. 

Részegek;  Az ördög próbája; Fekete Péter; Karamazovok; Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan

Hagyományos tavaszi turnéjára indul a Maros Művészegyüttes Magyarországra március 17-26. között.